Департаментът за външните пазари към Министерството на земеделието на САЩ прогнозира, че през 2019 г. клането на прасета в Европейския съюз ще намалее до около 2,5 милиона броя, но все пак това ще е вторият най-висок показател след рекордния миналагодишен резултат. Водещите анализатори коментират, че пазарът в Общността ще бъде повлиян главно от два фактора: търсенето на свинско месо от страна на Китай и огнищата на африканска чума по свинете (АЧС).
През 2018 г., докато производството се е увеличило с 640 000 тона в кланично тегло, износът нараства само с 140 000 тона, което означава увеличение на търговските запаси от свинско месо в региона. Въз основа на историческите данни потреблението на свинско месо в ЕС се оценява на максимум 21,0 милиона тона. В резултат се очаква около 300 000 тона да бъдат складирани за отложени продажби на вътрешния или експортния пазар.
Както вече беше посочено по-горе, през 2019 г. се очертава намаление на броя на свинете за клане, но поради увеличеното им средно кланично тегло се очаква производството на свинско месо да достигне обем, който е само малко под рекордното равнище, достигнато миналата година. Износът през 2019 г. дори ще надмине миналогодишния обем и плътно ще доближи историческия връх, регистриран през от 2016 г., тъй като предлагането ще нарасне благодарение на натрупаните преходни запаси.
През 2019 г. се очаква Испания и Португалия да бъдат основните държави-членки на ЕС, които увеличават производството и износа. В същото време в Германия и Полша производството да намалее .
В сектора на свинското месо в ЕС все по-ясно се наблюдават все по-настойчиви опити за диверсификация на експорта, но независимо от тези усилия Китай остава основен пазар за реализицията на свинско месо произведено в Евросъюза. Експертите прогнозират увеличение на износа на свинско месо от ЕС за Китай през 2019 г. поради увеличеното му търсене на този пазар и то не само заради ръста на покупателната способност на китайските потребители, но и заради огнищата на АЧС. В допълнение, китайските мита за внос на свинско месо от САЩ се разглеждат като конкурентно предимство от европейските експортьори.
Все пак диверсификационнте процеси стават все по-явни. Испания,например, която в момента е най-големият износител на свинско месо в ЕС, отделя все по-голямо внимание на Мексико и Южна Америка. През юли 2018 г. в Мексико беше въведена безмитна квота за внос на свинско месо в размер на 35 000 тона. В резултат на това се очаква износът на испанско свинско месо в Мексико да продължи да расте. През 2018 г. за Мексико са изнесени около 10 000 тона испанско свинско месо на стойност 33 милиона щатски долара.
Източник: Meat Info