Начало » Новини » Коментари
09.04.2019 г.

Биофермерите са за европейска експертиза на родното законодателство и за оставката на министър Порожанов

След днешните протести
Биофермерите са за европейска експертиза на родното законодателство и за оставката на министър Порожанов

Председателят на асоциацията Албена Симеонова обясни, че не е плащала заплати на хората си от януари т.г. заради политиката на министерството

За пореден път в 10-годишната история от развитието на биологичното производство в България бизнес и администрация кръстосват шпаги заради зле прокарвани политики в сектора. Но като че ли за първи път днес при протеста, организиран от Българска асоциация „Биопродукти“ пред сградата на министерството на земеделието, администрацията не успя да се защити от справедливите критики, свързани с калпавата нормативна уредба, която ще направи напълно неконкурентоспособно българското биофермерство.

Чашата с днешния протест преля по повод дълго обсъжданата наредба 5 (регламентираща правилата за биологично производство, етикетиране и контрол, както и за издаване на разрешенията за контролна дейност по спазване на правилата на биологичното производство и за последващ официален надзор върху контролиращите лица), обнародвана септември месец 2018 г., по която биофермерите имаха цял куп искания за промени.

Самата наредба беше твърде далеч от принципите на европейското законодателство за биопроизводството и въвеждаше необясними рестрикции спрямо всеки биологичен производител в страната. „Докато в белгийското законодателство сертификат на биофермер се отнема при допуснати 5 вида нарушения, то в българската наредба тези нарушения са цели 59 – рестрикция, която не може да се обясни по никакъв начин“, коментира по време на протеста днес Веселина Ралчева, първият председател на асоциацията. Или казано просто, с тази наредба, ако шофираш без колан, ще ти вземат цялата кола - санкция, която я няма в нито една европейска държава, посочи и Стоилко Апостолов от Фондация „Биоселена“.

Преди повече от месец в рамките на АГРА 2019 г. българските биопроизводители поставиха същите въпроси към българската администрация на семинар, на който бяха поканени и експерти от Германия. Представител на една от сертифициращите български агенции „Кю сертификейшън“ тогава остро разкритикува некадърно направената наредба, доказвайки с аргументи несъответствията между българското и европейско законодателство.

Веднага след тези критики министерството на земеделието отказа да продължи лиценза на две контролиращи организации, една от която беше „Кю сертификейшън“. Проблемът обаче рефлектира върху целия бизнес, тъй като заради действията на администрацията цели 900 биологични фермери (които в момента имат договори за проверка с двете организации) само за един месец ще трябва да хвърлят маса пари, за да се прехвърлят към други сертифициращи организации - в противен случай загубват бизнеса си. Да не говорим да преетикетирането на продукцията, тъй като със смяната на сертифициращия орган вече произведените биохрани трябва да бъдат надписани с новото сертифициращо лице. Все проблеми, за които родната администрация изобщо не се замисля, но удрят по джоба на производителите. Именно затова и днес членовете на асоциацията излязоха на протест, скандирайки срещу умишленото затриване на бизнеса. С мрачните прогнози, че "както преди години заклаха животните, сега идва ред на биопроизводителите".

Земеделските производители не за първи път негодуват от маниера за промени в нормативната уредба, които се прокарват зад гърба им от министерството на земеделието. Затова и на днешния протест всички те настояха за прозрачност и равнопоставеност към всички участници в процеса.

От името на колегите си Магдалена Малеева посочи, че като „единствени производители на храна за здравето на нашите деца българските биофермери трябва да бъдат подкрепяни и окуражавани от държавата, както го правят правителствата в останалите европейски държави“. Именно затова и тя постави три важни искания в бъдещия диалог с администрацията – „всички решения в областта на биологичното производство да са ясни и прозрачни за бизнеса, да се направи европейска независима експертиза, която да ревизира българската наредба и не на последно място в администрацията да бъдат назначени компетентни хора, които да вършат работа, а не да стопират бизнеса“.

В тази връзка протестиращите настояха за създаване на Национален консултативен съвет по биологично производство с участието на биофермерите.

Като член на Европейската асоциация на браншовите организации в областта на биологичното земеделие (IFOAM) българската асоциация е информирала колегите си за начина, по който се регламентират условията за работа в България и проблемите, които имат със законодателството. Отговорът от европейските земеделци е, че при промени в нормативната уредба администрацията е длъжна да се допитва до бизнеса, който ще изпълнява изискванията.

След като фермерите отказаха да се качат в министерството за разговор със земеделския министър Румен Порожанов, защото настояха той да слезе и да обясни действията на своите подчинени, министърът реши да даде обяснение за ситуацията пред журналисти.

Въпреки че членовете на асоциацията открито поискаха оставката на Порожанов с мотива за невъзможността администрацията да създаде адекватна нормативна уредба, самият министър заяви, че „основания за оставка няма“.

Според него фактът, че България е на едно от първите места в Европа по наличие на пестициди и други вредни вещества в биохраните, открити от европейските потребители, доказвало необходимостта от строг контрол при създаване на наредбите. Порожанов се позова и на докладите на европейските инспекции и на Сметната палата, установили проблеми в дейността на контролиращите лица, така наречени сертифициращи органи. Премълчано беше, че тези проблеми са станали заради бездействието на министерството, което трябва да контролира тези органи.

Неговите експерти не можаха да отговорят и на въпроса защо писането на наредбите става на тъмно и без участието на бизнеса. Само да припомним, че след като миналата седмица асоциация „Биопродукти“ обяви днешния протест, министерството на земеделието светкавично направи корекции в наредба 5, които отчасти покриват исканията на биологичните производители от есента на миналата година. Остава висящ въпросът защо половин година тези корекции не бяха включени и защо диалогът между бизнес и администрация е толкова далеч от начина, по който останалите европейски администрации защитават бизнесите в своите държави?

Въпреки че в ранния следобед премиерът Бойко Борисов отказа да приеме протестиращите биофермери, те не се отказват от намеренията си да извоюват права за участие в изработването на нормативната уредба, по която реалният бизнес иска да произвежда биологично чисти храни за българските деца. Ръководството на Българска асоциация „Биопродукти“ ще продължи с протестите до одобрение на техните искания за прозрачност при подготовката на законодателството.

Екатерина Стоилова

Биофермерите са за европейска експертиза на родното законодателство и за оставката на министър Порожанов
15172
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Национална биоасоциация - позиция
Все още не е чута думата на биофермерите
От днес до 5 декември
Точен график със семинарите за начеващи биофермери
Питайте служебния министър защо!
Десет дни преди края на Кампанията биофермерите няма как да затворят заявленията си
От 3 до 21 юли ще се приемат заявления за биоземеделие, екология и климат и хуманно отношение
От 3 до 21 юли ще се приемат заявления по интервенциите от втория стълб в Кампания 2023 г.
Фонд „Земеделие”
Биофермерите получиха завишени ставки за Кампания 2022 в размер на 51 млн. лева
Първа част
Биологичното земеделие – добра възможност за дребния фермер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини