Начало » Новини » Коментари
08.04.2019 г.

Осем месеца агроведомството спрягаше глагола „мотам се“ с наредбата за биопроизводството

Преди протеста
Осем месеца агроведомството спрягаше глагола „мотам се“ с наредбата за биопроизводството

sinor

Цели осем месеца биологичните производители и администрацията на министерството на земеделието водеха тежки, но за съжаление безрезултатни дискусии за промени в наредба 5, която трябваше да въведе европейски подход при контрола в биопроиозводството, за да гарантира прозрачност и сигурност, че биопродуктите на пазара са без химия. През цялото време обаче администрацията отхвърляше идеите на бизнеса за прозрачност при контрола на биопроизводството, въпреки че бизнесът изцяло се опираше на опита на останалите европейски държави.

Само да припомним, че Европейската комисия задължи България да коригира наредбата, регламентираща правилата за биологично производство, етикетиране и контрол, както и за издаване на разрешение за контролна дейност по спазване на правилата на биологичното производство, както и за последващ официален надзор върху контролиращите лица. Мотивът беше, че проверките от страна на европейските органи и Сметната палата са установили сериозни пропуски в работата на така наречените контролиращи лица, т.е. фирмите, които издават сертификат за дейност на биологичните производители.

„За тези осем месеца браншовите организации в сектора, фермерите и контролиращите лица похарчиха немалък ресурс, за да привлекат европейски консултанти, които да предложат работещи текстове в тази наредба, но българската администрация отхвърляше повечето идеи“, коментира за Синор.БГ Стоилко Апостолов от Фондация „Биоселена“. В момента, в който Българска асоциация „Биопродукти“ обяви, че на 9 април ще протестира заради отнетите лицензи на две от сериозните контролиращи организации, изведнъж от министерството пуснаха за обсъждане проект на наредба 5, който изненадващо включва почти всички предложения на бизнеса, въпреки че осем месеца по-рано те не биваха приемани от чиновниците.

Но от друга страна в проектонаредбата, качена на 5 април, са направени промени в други текстове, свързани с надзора на контролиращите организации, които премахват важни регламентации по извършване на „контрол върху контрола“, което никога не е обсъждано с биофермерите и отново навежда на мисълта, че непрозрачността при създаването на така важната за бизнеса нормативна уредба е стил на работа.

Именно затова и на 9 април протестиращите ще настояват пред министерството да започне ново обсъждане на наредбата, но този път с участието на биопроизводителите, за да няма изненади и да се пресекат всякакви възможности за прокарване на текстове, които биха били рестриктивни за бизнеса или пък да допускат нелегитимни биофермери, посочи за „Синор.БГ и Милен Стоянов от асоциация „Биопродукти“.

Сагата с администрирането на биологичното производство в България се точи повече от две години и е свързана с появата но нови „биопроизводители“, чиито сертификати са одобрявани не по всички правила на органичното фермерство. Хората в сектора са наясно, че е трудно да си биопчелар, ако кошерите ти са обкръжени от полета с конвенционално производство, но има някои сертифициращи организации, които са им издали разрешение за дейност.

Именно срещу това ще протестират утре представители не само на браншовите организации на фермерите, но и на потребителите на биопродукция, за които биопроизводството е не само бизнес, но и начин за съхранение на традиционно българските продукти.

Ще припомним, че гневът на биофермерите изригна с непродължаването на лиценза на сертифициращата компания „Кю сертификейшън“, чийто имидж сред фермерите е утвърден, защото прилага стриктно европейските регламенти за биологично производство, заяви Милен Стоянов.

Днес пред БНР управителят на „Кю сертификейшън“ Ана Карова обясни, че на 29 март Изпълнителната агенция „Българска служба по сертификация“ е издала разрешение за дейност на компанията, а в същото време с формални поводи администрацията в министерството на земеделието неколкократно е връщала документите, подавани за удължаване на разрешителното им за дейност като контролиращо лице.

Проблемът с отнемането на лиценза постави на изпитание 900 земеделски призводители, които в продължение на месец ще трябва да намерят друг контролиращ орган, което е свързано с нови разходи.

Осем месеца агроведомството спрягаше глагола „мотам се“ с наредбата за биопроизводството
15308
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Необходимо е обаче одобрението на министерския съвет
Планират подпомагане на биопроизводителите за участие в международни изложения
В поредно припяване на рефрена за коня и зелената трева
Целенасочена подкрепа за биопроизводството ще има през Стратегическия план
Албена Симеонова пред Синор.бг
По-висок бюджет за биопроизводство и спешна помощ за оранжерийните производители, настояват от асоциация „Биопродукти”
В срок от 15 дни след настъпването на промяната
Биопроизводителите на Екогрупо да уведомят ДФЗ за избора на нов контролен орган
Над 42 млн. лева са преведени на биопроизводителите за Кампания 2020
Получилите служебни писма трябва да представят нужната информация в посочения срок
ДФЗ уведомява биопроизводители за пропуски в документите за Кампания 2018
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини