Начало » Новини » Света
06.04.2019 г.

Как земеделието в Чехия стана високотехнологично

Изследователи и фермери работят ръка за ръка
Как земеделието в Чехия стана високотехнологично

Тясното сътрудничество между учени, изследователи и земеделски производители е подкрепило селското стопанство на Чехия в предприемането на значителни стъпки в сферата на дигитализацията и подобряването на конкурентоспособността. Все по-голям брой чешки земеделски стопани са възприели идеята „да произвеждат повече с по-малък принос“ чрез прилагането на технологично прецизни земеделски практики, пише онлайн изданието Euractiv.com.

В Чехия вече има около 250 робота за доене. Има и автоматични почистващи средства за подови настилки в оборите, които изсмукват нечистотиите и ги отстраняват. Все повече се използват трактори, свързани с интернет.

„Чешките фермери са световни лидери в използването на тези технологии. Приблизително три четвърти от чешките земеделски производители използват някои от системите за прецизно земеделие ”, казва Вероника Хлавачкова, директор на Института за селскостопанско образование.

Анализатори коментират, че модерните технологии, прилагани в селското стопанство, ще имат многостранна роля за намаляване използването на пестициди и бюрокрацията на одитните органи. "Ние можем драстично да намалим вложените материали благодарение на роботизацията, особено потреблението на пестициди и вода“, казва Войтех Котеки, експерт по опазване на околната среда. Той пояснява, че роботите прилагат много по-малко хербициди и по-точно в сравнение с конвенционалното пръскане.

Дигитализацията на селскостопанския сектор в ЕС се превърна в приоритет за политиците. Европейската комисия (ЕК) наскоро представи на държавите членки на ЕС проект на декларация, озаглавена „Интелигентно и устойчиво цифрово бъдеще за европейското селско стопанство и селските райони“. Според документа страните признават "неотложността" за ускоряване въвеждането на нови технологии, за да се справят с нарастващите предизвикателства, свързани с околната среда, икономиката и обществото.

Дигитално земеделие!

Свързването на учените и фермерите обаче не е лесна задача. „Досега връзката между научноизследователската сфера и селскостопанската практика не е осигурена. Редица изследователски проекти засягат области, които не са били много полезни на практика“, посочва Вероника Хлавачкова.

Преди почти три години в Чехия е създадена технологична платформа за земеделие, а главният координатор е именно Хлавачкова. Благодарение на сътрудничеството и пряката комуникация между фермерите и учените, чешкото земеделие постепенно се модернизира и усъвършенства, казва тя.

„В продължение на десетилетия чешки изследователи, в сътрудничество с големи производители на селскостопанска техника и чешки фермери, създадоха много решения като сензори, почвени сонди и работни алгоритми, които помагат за поддържане или подобряване на качеството на почвата“, подчертава тя.

Съвременните технологии в селското стопанство не означават само подмяна на техниката с роботи и ползването на безпилотни самолети. Изследват се и нови начини за отглеждане на растения, за да се увеличат добивите, докато разходите намаляват. Всички нови технологии се тестват първо с пилотни компании и едва след това се пускат в масова употреба.

„В селското стопанство резултатите от научните изследвания не могат да се видят на следващия ден. Необходимо е новите технологии да се въвеждат първо на малки площи, след това на по-големи и в различни условия“, посочва Хлавачкова.

Заради добрите резултати търсенето на технологии за прецизно земеделие значително се увеличава. Точните методи и процедури на земеделие започват да се стандартизират и се подготвят по такъв начин, че да могат да се използват ефективно от голяма част от стопанствата в Чехия. На практика страната навлиза в нов технологичен етап на развитие на селскостопанското производство. Това ще донесе много нови възможности, които биха били трудно постижими без технологиите.

Как земеделието в Чехия стана високотехнологично
13803
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Чешки фермери изхвърлиха оборски тор и блокираха улици в Прага
За компенсиране на инфлацията вследствие на войната в Украйна и коронавируса
Чехия подпомага животновъди и производители на ябълки и картофи с 34 милиона евро
Държавата ще плаща на фермерите за доставки само при необходимост
Чехия увеличава запасите от месо в резерва от ден и половина на 15 дни
Очаква се спад на реколтата от зърно и запазване на количествата при маслодайните култури
Сушата и недостигът на торове ще спъват пролетната сеитба в Чехия
Как действат колегите в ЕС
Чешкият Стратегически план залага 777 млн. евро за агроекология и биоземеделие
Искаме да гледаме крави, а не да слушаме магарета, гласеше плакат
Чешките фермери протестираха срещу политиката в сектора на местно и европейско ниво
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини