През последните години производството на оранжерийни плодове и зеленчуци се разраства благодарение на новите технологии за отглеждане и техническото им обезпечаване. Последните поколения оранжерии – 4-то, 5-то и 6-то, с функциите на интелектуалните системи за управление позволиха да се автоматизират не само процесите с поддържането на температурата на въздуха, но също влажността, осветеността и доосветяването, балансираната хранителна среда, системите за вентилация и за поливане.
Наред с геопонното отглеждане в оранжериите бяха доразвити и въведени хидропонното и аеропонното (корените са в хранителна мъгла) отглеждане на зеленчуци, като иновациите обхващат целия процес – от отглеждането на разсадите до прибиране на готовата продукция.
Оранжериите от последните поколения събират в себе си редица технологии, които са изпробвани в практиката и са се доказали като изключително успешни, особено в северните райони на Русия, скандинавските държави и др.
Става въпрос за пермакултурите в природното и органично земеделие, вертикалните градини, двуетажни слънчеви био оранжерии, слизащи на почти два метра под земята. „Умните“ технологии, поддържащи тропически климат през цялата година, създават комфортни условия за много култури – портокали, мандарини, грейпфрути и лимони, финикови палми и банани, папая и авокадо, дървовиден домат и др.
Границите на плодородието, твърдят специалистите, се определя не от количеството хранителни вещества и влага, а от слънчевите лъчи, които попадат в оранжерията и не само осветяват растенията, но ги нагряват подобно на всичко наоколо. Тази акумулирана слънчева енергия се отдава през нощта.
Първата слънчева оранжерия е построена през 50-те години на миналия век в Украйна от един учител по физика, който я нарекъл „дом на слънчевата вегетация“, а днес е позната като „вегетарий“(от вегетация) или „скандинавска технология“, но всъщност скандинавските страни са заимствали тази идея и технология за построяване от украинския откривател и са я приложили в условията на северните държави, лишени от достатъчно лъчи. Тази слънчева оранжерия е усъвършенствана във времето и днес позволява да се усвои около 95% от светлинната и топлинна енергия. На много места по света се използват екологични и енергоефективни куполни конструкции от този тип, предназначени за по-малки площи, както и допълнително използване на подземната топлина на гейзери.
Преди година беше представен и робот, снабден с компютърен алгоритъм, който му помага да подбере само узрелите зеленчуци при прибиране на готовата реколта от пипер.
В рамките на Руския инвестиционен форум, който се проведе през февруари 2019 година в Сочи, беше представена иновационна мини оранжерия от 7-мо поколение. Пилотните проекти вече се реализират в Норилск и на Камчатка.
Новата мобилна оранжерия 7-мо поколение е предназначена за най-отдалечените райони на Русия. Конструкцията позволява да работи ефективно при температури до минус 55 градуса по Целзий. Благодарение на иновационното оборудване производителността в новите оранжерии е по-висока с около 25% от предшествениците. Освен това тя позволява да се произвежда 100% органична продукция.
Съвременните оранжерийни комплекси осигуряват най-рентабилното производство в сферата на селското стопанство, защото в основата лежат принципите на интензивно производство на зеленчуци с пълна автоматизация на процесите. Производството на селскостопанска продукция в съвременния свят несъмнено се явява привлекателна сфера за инвестиционни вложения.