Начало » Хоби земеделие » Цветарство
30.09.2017 г.

Как да съхраним свежестта на лалетата

Лалетата са сред най-любимите и древни декоративни растения. Те често населяват градината и дома ни във вид на насаждения или рязан цвят. тук ще ви предложим няколко съвета как правилно да избираме растенията и как да се грижим за тях, и това ще ви помогне да съхраните свежестта на растенията по-дълго време.
При покупката на лалета трябва да обърнете внимание на пъпките им. Те трябва да са достигнали характерната за сорта краска. Ако сте купили прекалено зелени лалета, то те няма да се отворят. Листенцата и пъпките трябва да бъдат еластични и твърди. Колкото е по-свеж цвета, толкова той сякаш „скърца” в ръката ви.

Преди да пият вода
Преди да поставите лалетата във вазата, трябва задължително с остър нож да подрежете равно стеблата на растенията. Не използвайте за подкъсяване с 1-2 см ножица, тъй като тя смачква стеблата, в резултат на което те по-слабо могат да пият вода. Ако след като поставите рязания цвят за няколко дни във ваза и стеблата потъмнеят, то трябва отново да ги подрежете. Не забравяйте да премахнете листата от долната част на стеблото, което ще се намира във водата. По такъв начин, от една страна, растението ще насочи цялата си енергия към цъфтежа, а от друга страна, ще предотврати замърсяването на водата. Вазата трябва да се запълни със студена вода до 1/3 от обема й.
Лалетата „пият” много вода. Ако вашите предвестници на пролетта ще стоят в прозрачна ваза, то вие ще можете да следите за чистотата на водата и да я сменяте при нужда.

Когато правите букет
Известно е, че лалетата продължават да растат. Този факт трябва да бъде отчитан при направата на букет. Много причудливо може да изглежда това растение, ако във вазата към него можете да комбинирате други цветя, които не растат. Много красиво изглеждат лалетата заедно с клонки цъфтяща върба, вишна или японска дюля.
Изящен и романтичен изглежда букетът само от лалета. Поставени в ниска кръгла ваза цветята изящно се извиват в различни посоки, което придава особен чар на този букет, а във високи вази лалетата ще изглеждат равни.

Колко ще им се радваме
Букетът от лалета при правилни грижи може да престои от седем до десет дни. Тези нежни цветя разкриват своята красота и великолепие на сенчесто и защитено от въздушните течения място. В топло помещение лалетата бързо увяхват. Затова през нощта най-добре е да пренесете букета в прохладно място. Ако не искате, цветята да стоят във ваза, разпръснати в различни страни, можете през нощта да омотаете стеблата им с вестникарска хартия. Тогава стеблата ще станат изправени и цветовете отново ще се изпънат нагоре.
Не трябва лалетата да бъдат поставяни във ваза заедно с нарциси. Стеблата на нарциса след отрязването им отделят слуз, която оказва вредно въздействие на другите цветя.

Как да съхраним свежестта на лалетата
24498
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Време е да засадим лалетата
За красива градина
Какво да засадим след лалетата
За китна градина
Зюмбюли, нарциси и мускари – как да запазим луковиците след форсиране
Форсирайте ги, ако толкова силно ги обичате!
Как да излекуваме луковиците от лалета, нарциси, зюмбюли, които загниват в почвата?
Една от най-големите градини с лалета
Разходка сред лалета в Сирадж Баг
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини