По схемите за обвързано подпомагане в сектор „Плодове и зеленчуци тази година има промяна в максимално допустимите количества, които трябва да реализирате на пазара, за да получите подпомагане. Само да припомним, че самите схеми за подпомагане са увеличени на 7 спрямо миналата година и са групирани в зависимост от видовете отглеждани плодове или зеленчуци – освен основната група плодве има схема за сливи и десертно грозде, а при зеленчуците схемите също са няколко. Първата е с домати, краставици, корнишони и патладжан, втората схема е само пипер, третата е – картофи, лук и чесън, четвъртата – моркови, зеле, дини, пъпеши и накрая е схемата за оранжерийни зеленчуци..
При плодовете право на подпомагане имат овощарите, които стопанисват минимум 5 декара допустими площи (заедно или по отделно) от следните видове култури – ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши, вишни, ягоди или малини.
Площите трябва да бъдат допустими за подпомагане по СЕПП, като един парцел не трябва да бъде под един декар. Подпомагането ще бъде на хектар отглеждана култура, като субсидиите ще се плащат само ако на пазара сте реализирали минимум 11 914 кг ябълки и 5 922 кг круши. Минимална 4 970 кг се искат при кайсии или зарзали, 7 500 кг - за праскови или нектарини, за череши - 4 700 кг, при вишните - 3 718 кг, за ягодите - 4 980 кг и при малините - 3 300 кг.
При схемата за обвързана подкрепа за десертно грозде и сливи реализираните количества са съответно 4 500 кг и 6 246 кг.
Освен подаването на заявление за подпомагане за Кампания 2019 в периода 1 до 31 януари 2020 г. кандидатите следва да представят и декларация по образец за произведената продукция през годината на кандидатстване, както и документи, които доказват нейната реализация, в съответните областни дирекции на Държавен фонд „Земеделие“-РА, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“. Представените документи ще бъдат изпращани за проверка в НАП. Това се отнася за всички схеми.
При първата схема за зеленчуците субсидиите ще се плащат за полски домати, краставици, корнишони и патладжан. Реализираните минимални количества от тях ще бъдат съответно 19 тона за доматите, 20 750 кг – за краставиците, 19 тона за корнишоните и минимум 18 980 кг за патладжана.
При пипера минималните количества, които трябва да са продадени, са 13 400 кг.
При схемата за картофите, лука и чесъна количествата са съответно 19 900 кг за картофите, 12 450 кг – за лука и 3 510 кг – за чесъна.
Тези количества се удостоверяват с фактури и/или фискални касови бележки, издадени от касов апарат, когато кандидатите са търговци по смисъла на Търговския закон или с документи с реквизитите по чл. 6, ал. 1 от Закона за счетоводството, когато кандидатите са лица по чл. 9, ал. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица.
Когато кандидатите са търговци и имат обекти за производство и/или пакетиране на храни от плодове и зеленчуци, регистрирани по чл. 12 от Закона за храните в Националния електронен регистър на обектите за производство и търговия на едро и дребно с храни от животински и неживотински произход, в частта „Обекти за производство и/или пакетиране на храни от плодове и зеленчуци“ - Група 2 на БАБХ, могат да представят и документи с реквизитите по чл. 6, ал. 3 от Закона за счетоводството за преработена от тях собствена продукция.
Документите, които ще се използват за доказване на добиви за Кампания 2019 трябва да са издадени в периода 1 февруари 2019 г.-31 януари 2020 г.
При схемата за подпомагане на произведените на полето моркови, зеле, дини и пъпеши количествата, които трябва да са продадени, са 12 430 кг за морковите, 17 460 кг – за зелето, 24 870 кг за дините и 8 450 кг за пъпешите.
Кандидатите по схемата, които имат и са заявили площи със сертифицирано биологично производство и/или площи в преход, удостоверяват минимални добиви наполовина на изредените по-голе.
Земеделските стопани получават завишено плащане на площ за първите до 30 хектара, за които имат право на подпомагане и плащане с по-нисък размер за допустимите за подпомагане площи над 30 ха. Същото се отнася и за останалите схеми в сектор „Плодове и зеленчуци“.
Промени има и при схемата за оранжерийно производство е, че се прилага минимален и максимален добив, който се изисква да бъде реализиран.
Според правилата при оранжерийните домати минимално реализираните количества на пазара трябва да бъдат 72 тона, а максималните - 170 тона. При оранжерийния пипер – съответно 45 т минимални и 85 т – мексимални добиви. При оранжерийните краставици числата са съответно 81 т и 250 т.
Освен подаването на заявление за подпомагане за Кампания 2019 в периода 1 до 31 януари 2020 г. кандидатите следва да представят и декларация по образец за произведената продукция през годината на кандидатстване, както и документи, които доказват нейната реализация, в съответните областни дирекции на фонд „Земеделие“-РА, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“. Представените документи ще бъдат изпращани за проверка в НАП.
Земеделските стопани получават завишено плащане на площ за първите до 30 хектара, за които имат право на подпомагане и плащане с по-нисък размер за допустимите за подпомагане площи над 30 ха.
От министерството на земеделието припомнят, че при необходимост България ще се възползва от гъвкавостта, предоставена посредством разпоредбата на чл. 53а от Делегиран Регламент на Комисията (ЕС) №639/2014 г., за прехвърляне на финансови средства между схемите за обвързана подкрепа.