Начало » Новини » Страната
03.03.2019 г.

Честит Трети март, България!

Честит Трети март, България!

За 141-и път България отбелязва националния си празник със стръкче цвете в памет на героите, посветили живота си в името на свободата. В този ден прекланяме глави не само пред подвига на участниците в Руско-турската освободителна война, но и пред хилядите радетели за българското освобождение, жертвали се за народното благо много преди да бъде подписан договорът в Сан Стефано на 3 март 1878 г. Като например капитан Дядо Никола от Габрово или Васил Петлешков от Брацигово, чиито дела са запомнящи се и са неизменна част от Освобождението, на което са посветили живота си.

В българската история двамата герои остават със заветите си и с необичайния си пример на героизът, който вечно ще се помни. Такова е посланието на Дядо Никола през 1856 г., когато четата му бива разбита - „Запомнете дядо си Никола! Аз сега покачвам звонче, което след време ще стане камбана!“. Да се преклоним и пред героизма на Весил Петлешков, който след разгрома на Априлското въстание не предава никого от своя комитет, въпреки че е горен жив от турците. А единствените му думи към мъчителите били „Сам съм, други няма!“.

Делото на Никола Филиповски, по-известен като капитан дядо Никола, започва още с участието му като доброволец в Руско-турската война от 1828-1829 г., когато воюва заедно с капитан Георги Мамарчев. В периода от 1841-1843 г. по време на Браилските бунтове във Влашко започва и неговата революционна дейност, като се включва в подготовката и организацията на Третия Браилски бунт през 1843 г. Пленяван е, но през 1848 г. с революционната вълна, известна като „Пролетта на народите“, обхванала почти цяла Западна Европа, той бива освободен.

Кримската война от 1853-1856 г. между Руската и Османската империи е последният лъч на надеждата на поробените българи да намерят свободата си. Революционният кипеж, с който българите посрещат тази война, са огромни. Капитан дядо Никола не се отчайва въпреки поражението на Русия. Точно в навечерието на войната той напуска Букурещ и се установява в хана на Никола Стамболов в Търново. Предишните му контакти с участниците от Браилските бунтове му помагат и тук да създаде революционна дейност.

Капитан Никола е решен да вдигне въстание и в българските земи, ръководено лично от него, затова започва да води усилена агитация за въстание в този край, точно в момента, когато руската армия ще премине на юг от Дунав. По това време Никола Филиповски е на 53 години, но въпреки това той е обаятелен, дързък, сладкодумен и находчив. Именно заради възрастта си и лидерските си качества той получава прозвището „капитан“, с което е известен в търновския и габровския край.

Установявайки се в Търново, Филиповски обикаля околните селища, разширявайки мрежата на заговора. Благодарение на убедителността и харизмата си, той успява да привлече за каузата влиятелни и заможни хора от Трявна, Габрово, Елена, Горна Оряховица и др.

На практика дядо Никола е успял да създаде един своеобразен революционен комитет, пише сайтът Българска история.

През лятото на 1856 г. подготовката на въстанието придобива все по-големи размери. Привлечен е младият търговец Пандели Кисимов, който финансира делото. Бързо разпространяващи се слухове за въстание достигат до турците и настъпва времето за бойните действия.

През месец юли 1856 г. Дядо Никола напуска Търново заедно с трима негови помощници. Първоначалният план е въстанието да избухне на 15 август (Голяма Богородица), но опасността от предателство и измяна налага то да се обяви преждевременно.

След погрома на Кримската война надеждите на дядо Никола са разбити,  но въпреки това силата на духа му не го изоставя и като един истински български воевода поема отговорността да се изправи очи в очи със смъртта. Според първоначалните уговорки, четата е трябвало да наброява около 400 души, ала на сборното място се явяват само 13. На 29 юли 1856 г. Капитан дядо Никола повежда четата си от манастира „Свети свети Петър и Павел“ в Лясковец към Трявна и Габрово. По пътя си четата минава през себо Драгижево, Капиновския манастир, на запад към Вонеща вода и Белица за Трявна. Вървейки, към тях се присъединяват и неколцина невъоръжени селяни от Еленско, които остават до край с четата.

На 31 юли рано сутринта четата влиза в Нова махала. Те са посрещнати с възторг и надежда. От Нова махала също тръгват около десет души без оръжие. Четата се отправя към Соколския манастир, където е осветено знамето ѝ.

На 1 август след пуснат слух от габровски чорбаджии по следите на четата тръгва турска потеря. Четата и преследвачите ѝ се срещат в местността Златюва бачия по билото на реките Янтра и Еловица. На капитан дядо Никола е предложено да се предаде. За да води преговори е изпратен писаря на четата Ради Колесов. Той не се завръща и четата потегля към Габрово, като не влиза в самия град, а се разполага по моста над Янтра в овощни градини. Четниците научават, че са измамени и дядо Никола ги отвежда обратно в планината. Именно тогава той казва паметните думи „Запомнете дядо си Никола! Аз сега показвам звонче, което след време ще стане камбана!

При моста става и единственото сражение. Със залпове потерята се опитва да прегради пътя на четата към Балкана. Ранени са знаменосецът Йорго Бояджиев и още един четник. Въстаниците успяват да убият заптие, четата се разпръсква, а дядо Никола тръгва сам за Трявна. Една част от въстаниците успяват да се укрият в Лясковец, откъдето след това бягат за Румъния и Сърбия. Капитан дядо Никола продължава пътя си към Трявна, но на 2 август 1856 г. е предаден от тревненки чорбаджии, на които е разчитал да му осигурят храна. Пускат потеря след него и е убит.

Васил Петлешков е един от участниците в Априлското въстание. Роден на 14 януари 1845 година в Брацигово, той е сред образованите по онова време млади хора в града. През 1873 г. завършва в Цариград „стодневни“ курсове за аптекар. Под негово ръководство през 1874 г. е създадено читалище ”Тръндафил”, на което той е председател.

В началото на 1876 г. е избран за председател на местния революционен комитет, основан от Георги Бенковски. Началото на Априлското въстание заварва Петлешков в Панагюрище, но той веднага се връща в Брацигово, за да организира въстанието там и в околните села. Местни чорбаджии обаче го предават на турците след разгрома на въстанието.

Преди да бъде заловен от турците, той погълнал отрова, за да спести мъките си и да не би да пророни предателски слова. Отровата обаче действала твърде бавно. Хасан паша започнал да го разпитва за другите ръководители и участници във въстанието, но той мълчал. Тогава враговете го поставили между два запалени огъня и го заплашвали, че ще го изгорят жив. Единствените му слова били - "Сам съм, други няма!". 

Полуобгорен от пламъците, изпитващ силни болки, изтерзан морално, но съзнаващ, че никого не е предал, го качили на една талига, за да го откарат в Пазарджик и оттам - в Пловдив на съд. По пътя отровата го спасила от мъченията.

Петлешков загива на 8 май 1876 г.

Честит Трети март, България!
7475
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Селекционната програма на Добруджански земеделски институт започва още през 1965 г.
Тритикалето обединява полезните свойства и качества на своите родители – пшеницата и ръжта
Националният празник
България празнува 145 години от Освобождението!
НСИ
България намалява износа на храни и животни за трети страни спрямо 2021 г.
Иновацията от БАСФ за по-добър контрол на септориоза, кафява ръжда, жълта ръжда, брашнеста мана, базично гниене и др.
Ревистар® Флекс с доказано висока ефикасност в България
BASF представи следващо поколение покривни полимери за третиране на семена
БАБХ
Забранени са още 24 тона зеленчуци с пестициди от трети страни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини