Начало » Новини » Коментари
22.02.2019 г.

Помощта за млади фермери по двата стълба на ОСП след 2021 г. ще надхвърли таваните за директните плащания

Преди евроизборите
Помощта за млади фермери по двата стълба на ОСП след 2021 г. ще надхвърли таваните за директните плащания

sinor

Докато в България всячески се затрива малкия бизнес, а младите фермери могат да започнат собствен бизнес само ако разполагат със странични приходи, то бъдещото подпомагане в Европейския съюз след 2021 г. залага на изключителната подкрепа на новосъздаващи се компании на млади хора в селските райони. Това става ясно от доклад на Европейската комисия за бъдещата ОСП, публикуван преди дни на портала за аграрно земеделие Аг-прес, според който новото европейско законодателство ще разчита на „колективната отговорност за гарантиране на жизнеността и възраждането на селските райони“.

Според този доклад три от деветте бъдещи цели на ОСП ще бъдат насочени към насърчаване на заетостта, социалното приобщаване и местното развитие в селските райони, включително биоикономиката и устойчивото горско стопанство, към привличането на млади фермери и улесняване на развитието на бизнеса в селските райони, а също и към подобряване на реакцията на фермерите към обществените изисквания за качеството и безопасността на храните.

Припомняйки големия проблем със застаряващата работна ръка в земеделието, от ЕК дават пример със статистиката от 2010 г., когато само 7,5% от земеделските производители са били до 35 години, 53 на сто - над 55 години, а 30% - над 65-годишна възраст.

Именно затова и след 2021 година държавите-членки ще бъдат задължени да заделят поне 2% от годишния си бюджет за директни плащания за финансови инструменти за млади земеделски производители или за стартиращи ферми и компании.

Другата промяна е още по-агресивна.

Ако досега по двата стълба на ОСП младите фермери можеха да получат до 70 хиляди евро помощ годишно, то в бъдеще този таван ще се повиши на 100 хиляди евро. И това ще важи не само за млади земеделски стопани, но и за стартиращи фирми в селските райони.

Допълнително всяка членка на ЕС може да създаде Допълнителна подкрепа за доходите (CIS) за младите земеделски стопани след първоначалната настройка. ОНД ще се изплаща ежегодно като необвързано с производството плащане на допустим хектар.

Държавите-членки ще разполагат с гъвкавостта да използват част от бюджета си от ЕЗФРСР за подпомагане и финансиране на транснационални програми за обучение (напр. Програми „Еразъм“), с акцент върху младите земеделски производители.

Селските райони съставляват между 44% и 80% от територията на всяка държава от ЕС.

Най-малко 5% от общия принос на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) в една държава-членка ще бъде запазен за местни проекти, ръководени от общността по програмата LEADER.

Други 30% ще отидат за мерки (известни като интервенции), които се занимават с конкретни цели, свързани с околната среда и климата (напр. райони с природни ограничения, биологично земеделие, агро-лесовъдство, биоикономика, възобновяема енергия).

Държавите-членки ще могат да прехвърлят 15% от своя бюджет за директни плащания в своя бюджет на ЕЗФРСР - още повече за тези, които предприемат допълнителни мерки, за да помогнат за опазване на околната среда, природните ресурси и биологичното разнообразие, да посрещнат целите на изменението на климата и да подкрепят младите земеделски производители!

За следващата ОСП 10 милиарда евро от програмата „Хоризонт Европа“ ще бъдат заделени за научни изследвания и иновации в областта на храните, селското стопанство, развитието на селските райони и биоикономиката. Европейското партньорство за иновации в областта на селското стопанство ще продължи да подкрепя местни проекти и финансирането на нови предприятия и услуги, основани на цифрови технологии, както и по-голяма свързаност, за насърчаване на конкурентоспособно и устойчиво земеделие и горско стопанство и за подобряване на живота в селските райони, се посочва още в документа.

Все повече и повече хората искат храна да предлага по-широки ползи за обществото, като се произвеждат биологични продукти; продукти с географски указания (географски указания); местни специалитети и новаторска храна. Чрез развитието на селските райони и международните дейности за популяризиране бъдещата ОСП ще продължи да подкрепя и популяризира тези продукти и техните ценни характеристики, като в същото време помага на земеделските стопани да приспособят производството си в съответствие с пазарните сигнали и изискванията на потребителите. Тя ще направи тези продукти по-привлекателни за земеделските производители и потребителите чрез модернизиране и опростяване на процеса на регистрация и одобрение и засилване на защитата срещу фалшифициране. Това ще намали административната тежест, ще повиши търговската стойност на продуктите и ще опрости процесите на маркетинг и насърчаване, като по този начин ще направи по-лесно и по-ясно както за производителите, така и за потребителите.

Помощта за млади фермери по двата стълба на ОСП след 2021 г. ще надхвърли таваните за директните плащания
29344
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
ДФЗ
Одобрени са 382 проекта за стартова помощ на млади фермери
Действия преди изборите на нов парламент
Еврокомисията ще отчита гласа на младите хора за политиките в ЕС
369 проекта на млади фермери и фамилни стопанства преминават на следващ етап на оценка в ДФЗ
Нови политики
Европарламентът с нов проект за лесен достъп до земя и заеми за млади фермери
Ето защо има изоставане по индикативния график
Фонд „Земеделие” днес ще нареди плащанията за младите фермери
Още промени в наредба 3
Условията за приемственост в помощта за младите фермери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини