Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.02.2019 г.

Отгледайте ягоди под мулч или в тунел

Отгледайте ягоди под мулч или в тунел

Отглеждането на ягоди в култивационни съоръжения не е трудно и все по често се среща в някои райони на страната. Полиетиленовите оранжерии и тунелчета акумулират слънчевата топлина и гарантират ранното производство. Има възможност да се прилагат автомтизирани системи за капково напояване и за подхранване на растенията. Използва се черно перфорирано полиетиленово фолио за мулчиране на почвената повърхност и по този начин се спестява труд за окопаване и унищожаване на плевелите, а добивите се повишават между 50 и 100%.

Оранжерийни ягоди могат да се отглеждат в по-голямата част от Благоевградска, Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Бургаска област, както и в някои райони на Подбалканската долина, отличаващи се с преобладаващи слънчеви дни, без обилни снеговалежи и силни ветрове. Там са минимални рисковете от повратни студове през март и април, когато е цъфтежът и зреенето на плодовете. Избягвайте затворените речни долини, където през пролетта се образуват късни слани, както и местата, изложени на силни ветрове.

Оранжериите и тунелчетата могат да се разполагат на всички видове почви с лек механичен състав, с дълбок 30-35 см орен хоризонт и с рН 6,5-5,5. Теренът се подравнява предварително идеално. Почвата се наторява обилно с разложен оборски тор и минерални торове въз основа на резултатите от почвения анализ на взетите проби на дълбочина до 30 см. Изорава се и се накопава почвата на дълбочина 30-35 см, като след улягане се оформят лехите за засаждане на ягодите.

Какво може да се отглежда след ягоди!

Най-доброто решение е да се използва разсад от хладилници, който се засажда в подготвената почва от март до края на юни. Тъй като плодовете ще са основно за прясна консумация, изберете сортове, които имат едри, красиви, вкусни плодове и не са много чувствителни на болестта сиво гниене. Добре е и да са със различен срок на зреене. От групата на ранните сортове ви препоръчваме Роксана, който е с много добра родовитост и средно едри до едри плодове. От средно ранните можете да си засадите Горела – с умерена до добра родовитост, много едри конусовидни и леко сплеснати червени плодове. Покахонтас е много родовит, със средно едри до едри плодове, тъпоконусовидни с пресечен връх, Кембридж фаворит е много родовит със средно едри плодове, които по форма са късоконусовидни до леко удължени. От групата на средно късно зреещите сортове са подходящи Белруби с много добра родовитост и едри атрактивни плодове. Редгаунтлет пък е ремонтантен сорт, родовит, който дава и есенна реколта, плодовете му са средно едри до едри, конусовидни до тъпо конусовидни, с ярко червено оцветяване и с оранжев оттенък.

Отгледайте ягоди под мулч или в тунел
16947
 

Последни материали
Виж
Очаква се ДФЗ да утвърди бюджет за обезщетенията
Над 20 хил. дка и над 250 пчелни семейства са опожарени в община Болярово
В СЕУ вече се подават заявления за авансово плащане по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Във ферма с над 49 000 животни в iеверна Добруджа
Потвърдиха първо огнище на чума по дребните преживни животни в Румъния
За капак и поливането е ограничено заради недостига на електроенергия
И в Украйна зеленчуците се пържат на полето
Текат масови проверки за чума по овце и кози в Гърция
Мнението на бранша
Петков: Само мегаагенция може да организира изваляването на облаците от Черно море над Добруджа
Свързани материали
Виж
А в магазините се продават по 30-32 лв. за килограм
Цената на малините от производител до търговец на едро скача с 250 процента. ЕС трябва да чуе това!
Комисия по стоковите борси и тържища
Вносните краставици са по-евтини от българските
Ягодовият акар застрашава не само бъдещата реколта, но и растенията
Плодовете обаче ще бъдат едри и сочни
Сезонът на ягодите във Великобритания започва с половин месец закъснение
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини