Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
11.02.2019 г.

Кивито отдавна не е екзотично за страната ни растение

Практика
Кивито отдавна не е екзотично за страната ни растение

sinor

Родина на кивито е Китай, но е култивирано най-напред в Нова Зеландия, затова и името му е дадено там. В Европа този екзотичен плод е пренесен през 70-те години на 19 век, а днес той е завоювал изключителна популярност в цял свят. В България има прекрасни условия за широко разпространение на тази култура. По Черноморието и поречието на река Струма се отглежда от десетилетия, като всички защитени от ветрове места са благоприятни за този чудесен плод.

Биологични особености

Кивито е двудомно еднополово растение от семейство Актинидиеви, представляващи многогодишни листопадни лиани с дължина до 20 м. Развиват се много бързо, а прирастът за една година може да достигне 5-6 метра. Кивито има плитка и много силно развита коренова система.

Листата са тъмнозелени, едри (15-20 см), разположени спирално по дължината на стъблото. Плодовете приличат по форма и големина на дребни картофи. Те имат кафява, мека, мъхеста обвивка и тревистозелена сочна сърцевина, в която са радиално разпръснати дребни, черни семена.

Кивито е студоустойчива култура – в състояние на покой издържа до –22 градуса, а някои нови сортове са устойчиви и при по-ниски температури (–30 градуса). Критични са късните повратни студове, когато растенията са отворили пъпки – за кратко време могат да издържат до –1,5 градуса, но продължителните застудявания нанасят сериозни щети. Тогава се събуждат спящите пъпки, но те обикновено са безплодни. Опасни са и есенните студове, от които несъбраните плодове могат да пострадат.

Този плод обича леките и добре дренирани песъчливо-глинести почви, които са богати на хранителни вещества, но не понася варовитите – рН от 5,5 до 7,5.

Актинидията е взискателна към влажността на почвата и въздуха. В районите с продължително засушаване и по-високи температури се налага редовно поливане (през първата година всяка седмица, а може и по-често ако климатичните условия налагат), за да се получи добър прираст от 2-3 метра. Плитко разположената коренова система не може да извлича влага от по-дълбоките почвени слоеве.

Сортове

Хейуърд е най-едрият сорт на нашия пазар – 100-110 грама средно тегло, а сорт Бруно тежи 60-70 грама, но е по-студоустойчив и с висока родовитост (препоръчва се разреждане на цветовете).

Матуа и Томури са мъжки сортове.

Сорт Джени е двуполов (самоопрашващ се) и студоустойчив сорт.

По-слабо познати са дребноплодните студоустойчиви сортове на МИНИ  КИВИ. Плодовете са дребни – 10-12 грама, червени или зелени на цвят и не се белят, защото обвивката е тънка и гладка. Те обикновено са двудомни и мъжките растения са с декоративна стойност – листата им са  обагрени в розово, бяло и зелено. Плодовете узряват през септември, но не са трайни и затова се отглежда предимно от любители.

Болести и неприятели

Актинидията е култура, която не се напада от болести и неприятели и е много подходяща за биостопанствата.

Най-добре е да се използва готов разсад, който се засажда зимните месеци или много рано напролет. На 4-5 женски се засажда едно мъжко растение, което ще гарантира доброто опрашване. Растенията се засаждат редово на предварително обработен терен на разстояние 2,5х2,5 или 3х3. При засаждането се наторява с угнил оборски тор, суперфосфат и калиев тор ( 5 кг оборски тор, 100гр суперфосфат, 100 гр калиев тор на 1 кв. метър).

Резитбата започва след третата година, като се остават 2-4 пръчки с по около 8-10 пъпки.

Кивито образува два вида пъпки – смесени, които дават вегетативни и генеративни органи и такива, които дават само вегетативни. Зимната резитба се извършва по време на покой, а най-добре е 20-30 дни преди вегетацията.

Резитбата за плододаване е три вида – къса, дълга и смесена. Къса се прилага при бавноразвиващите се растения, а смесена и дълга при бързорастящите.

Беритбата се извършва преди есенните слани, защото при –2 градуса плодовете замръзват. Преди консумация плодовете лагеруват 20-30 дни. Изключение правят дребноплодните МИНИ кивита, които могат да се консумират веднага след прибиране.

Кивито отдавна не е екзотично за страната ни растение
5240

Последни материали
Виж
Важно за градинаря
Как смесеното отглеждане на културите в „умни градини“ повишава добивите
Партньорът до Вас с промо оферти, финансови програми, нови технологии, томбола и още...
Какво подготвя Оптиком за БАТА АГРО 2019
Фонд Земеделие
Преведени са над 450 млн. лева зелени плащания от Кампания 2018
Предстоящо
Осмият национален събор на овцевъдите с фокус върху „Изберете българското“
Инспекции
Забрани за продажба на агнешко от Северна Македония на вътрешния пазар
Подкрепете Българското
Порожанов: Износът на земеделски стоки и храни варира между 4,5 и 5 млрд. евро
Свързани материали
Виж
Сега е времето, в което можете да вземете резници за младо киви от здрави растения
Киви на асмалък
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам