Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
11.02.2019 г.

Кивито отдавна не е екзотично за страната ни растение

Практика
Кивито отдавна не е екзотично за страната ни растение

sinor

Родина на кивито е Китай, но е култивирано най-напред в Нова Зеландия, затова и името му е дадено там. В Европа този екзотичен плод е пренесен през 70-те години на 19 век, а днес той е завоювал изключителна популярност в цял свят. В България има прекрасни условия за широко разпространение на тази култура. По Черноморието и поречието на река Струма се отглежда от десетилетия, като всички защитени от ветрове места са благоприятни за този чудесен плод.

Биологични особености

Кивито е двудомно еднополово растение от семейство Актинидиеви, представляващи многогодишни листопадни лиани с дължина до 20 м. Развиват се много бързо, а прирастът за една година може да достигне 5-6 метра. Кивито има плитка и много силно развита коренова система.

Листата са тъмнозелени, едри (15-20 см), разположени спирално по дължината на стъблото. Плодовете приличат по форма и големина на дребни картофи. Те имат кафява, мека, мъхеста обвивка и тревистозелена сочна сърцевина, в която са радиално разпръснати дребни, черни семена.

Кивито е студоустойчива култура – в състояние на покой издържа до –22 градуса, а някои нови сортове са устойчиви и при по-ниски температури (–30 градуса). Критични са късните повратни студове, когато растенията са отворили пъпки – за кратко време могат да издържат до –1,5 градуса, но продължителните застудявания нанасят сериозни щети. Тогава се събуждат спящите пъпки, но те обикновено са безплодни. Опасни са и есенните студове, от които несъбраните плодове могат да пострадат.

Този плод обича леките и добре дренирани песъчливо-глинести почви, които са богати на хранителни вещества, но не понася варовитите – рН от 5,5 до 7,5.

Актинидията е взискателна към влажността на почвата и въздуха. В районите с продължително засушаване и по-високи температури се налага редовно поливане (през първата година всяка седмица, а може и по-често ако климатичните условия налагат), за да се получи добър прираст от 2-3 метра. Плитко разположената коренова система не може да извлича влага от по-дълбоките почвени слоеве.

Сортове

Хейуърд е най-едрият сорт на нашия пазар – 100-110 грама средно тегло, а сорт Бруно тежи 60-70 грама, но е по-студоустойчив и с висока родовитост (препоръчва се разреждане на цветовете).

Матуа и Томури са мъжки сортове.

Сорт Джени е двуполов (самоопрашващ се) и студоустойчив сорт.

По-слабо познати са дребноплодните студоустойчиви сортове на МИНИ  КИВИ. Плодовете са дребни – 10-12 грама, червени или зелени на цвят и не се белят, защото обвивката е тънка и гладка. Те обикновено са двудомни и мъжките растения са с декоративна стойност – листата им са  обагрени в розово, бяло и зелено. Плодовете узряват през септември, но не са трайни и затова се отглежда предимно от любители.

Болести и неприятели

Актинидията е култура, която не се напада от болести и неприятели и е много подходяща за биостопанствата.

Най-добре е да се използва готов разсад, който се засажда зимните месеци или много рано напролет. На 4-5 женски се засажда едно мъжко растение, което ще гарантира доброто опрашване. Растенията се засаждат редово на предварително обработен терен на разстояние 2,5х2,5 или 3х3. При засаждането се наторява с угнил оборски тор, суперфосфат и калиев тор ( 5 кг оборски тор, 100гр суперфосфат, 100 гр калиев тор на 1 кв. метър).

Резитбата започва след третата година, като се остават 2-4 пръчки с по около 8-10 пъпки.

Кивито образува два вида пъпки – смесени, които дават вегетативни и генеративни органи и такива, които дават само вегетативни. Зимната резитба се извършва по време на покой, а най-добре е 20-30 дни преди вегетацията.

Резитбата за плододаване е три вида – къса, дълга и смесена. Къса се прилага при бавноразвиващите се растения, а смесена и дълга при бързорастящите.

Беритбата се извършва преди есенните слани, защото при –2 градуса плодовете замръзват. Преди консумация плодовете лагеруват 20-30 дни. Изключение правят дребноплодните МИНИ кивита, които могат да се консумират веднага след прибиране.

Кивито отдавна не е екзотично за страната ни растение
25623
 

Последни материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Свързани материали
Виж
Сега е времето, в което можете да вземете резници за младо киви от здрави растения
Киви на асмалък
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини