Картофите са добре позната и широко разпространена култура в нашата страна. Подготовката на семената често пъти се смята за ненужен каприз, но всъщност това е задължително. Обработените клубени поникват дружно, по-устойчиви са на болести и вредители, добивите са по-високи.
Подготовката на семенните клубени на картофите трябва да започне доста време преди засаждане, особено ако са съхранявани правилно – при положителни температури от 2-4 градуса. Когато клубените са съхранявани неправилно (при по-високи температури), то до момента на засаждане кълновете се отстраняват няколко пъти. Важно е да се знае, че даже еднократно почистване на кълновете намалява добивите с около 20% в добри години, а в неблагоприятни и много повече. Тези картофи поникват с 5-7 дни по-бавно, а започват да цъфтят с около две седмици по-късно, по-често се разболяват и израждат.
Събуждането на очите на картофените клубени става при температури над 5 градуса и поради това не бива да се забавят с изваждането от избите и картофените хранилища. Това време трябва да е съобразено със сортовите особености и климатични условия.
Уродливи и болни клубени не трябва да се използват за посев – уродливостта е първият признак за израждане на сорта. Не трябва да се използват и много малки клубени, защото стъблата остават слаби, хилави и безжизнени, а добивите малки.
Опитните производители знаят, че добрите за посев клубени са здравите и със средна големина. Много малки се засаждат тогава, когато са от високодобивни растения или елитни.
Много едрите също не са подходящи, защото стимулират израстването на стъбла, а клубените остават на втори план. Има едно правило, че за ранните картофи семената трябва да бъдат по-едри от обикновено, но не гигантски.
Най-добри резултати се получават тогава, когато и сортовете са съобразени с климатичните особености.
Препоръчителни процедури
Препоръчителните процедури са добре познати и достъпни – затоплящи и повяхващи семенните грудки; озеленяване и покълване; тертиране със защитни материали и стимулатори на ръста; обработване с разтвори на минерални торове; стимулиращи надрези и оформяне на дялове (части) за засаждане.
Дезинфекцията на отбраните за засаждане клубени се извършва в разтвор на калиев перманганат и меден сулфат. Продължителността на дезинфекцията е 30 мин. В 10 литра топла вода се разтварят 10 грама калиев перманганат и 2 грама меден сулфат.
За покълването и озеленяването на семената се държат на светло до тогава, докато не образуват кълнове. Препоръчителната температура е 12-14 градуса дневна и 6-8 градуса нощна. Още по-добре е ако първите 6-8 дни дневната е 24-26 градуса, което събужда по-бързо очите.
Зачатъците на корени, които се образуват по клубените става само след засаждане, а до това време се хранят с натрупаните хранителни вещества в тях. Когато преминат на кореново захранване (10-14 дни след засаждане), развитието се ускорява.
Когато на клубените се образуват зелени кълнове с дължина около 10-на сантиметра, то тогава са готови за засаждане. При по-големи кълнове съществуват известни проблеми при засаждането.
Ако възникне въпрос за рязане на клубени (когато са прекалено едри), то отговорът е еднозначен – да, но само за клубени със средни и големи размери, като масата на всяка обособена част е не по-малка от 40 грама. По срезовете може да се образуват гнилостни процеси и е необходимо да се дезинфекцират.
Хранителните разтвори се подготвят като в 10 литра вода се разтварят по 400 грама амониева селитра и суперфосфат и клубените престояват един час, подсушават се и се засаждат. Тази процедура ускорява поникването с около 5 дни.
За предпазване от колорадски бръмбар и телен червей семената се потапят в разтвори от подходящи инсектициди или се внасят гранулирани при засаждането