Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.02.2019 г.

Подготовка на картофените клубени за засаждане

Подготовка на картофените клубени за засаждане

Картофите са добре позната и широко разпространена култура в нашата страна. Подготовката на семената често пъти се смята за ненужен каприз, но всъщност това е задължително. Обработените клубени поникват дружно, по-устойчиви са на болести и вредители, добивите са по-високи.

Подготовката на семенните клубени на картофите трябва да започне доста време преди засаждане, особено ако са съхранявани правилно – при положителни температури от 2-4 градуса. Когато клубените са съхранявани неправилно (при по-високи температури), то до момента на засаждане кълновете се отстраняват няколко пъти. Важно е да се знае, че даже еднократно почистване на кълновете намалява добивите с около 20% в добри години, а в неблагоприятни и много повече. Тези картофи поникват с 5-7 дни по-бавно, а започват да цъфтят с около две седмици по-късно, по-често се разболяват и израждат.
Събуждането на очите на картофените клубени става при температури над 5 градуса и поради това не бива да се забавят с изваждането от избите и картофените хранилища. Това време трябва да е  съобразено със сортовите особености и климатични условия.

Уродливи и болни клубени не трябва да се използват за посев – уродливостта е първият признак за израждане на сорта. Не трябва да се използват и много малки клубени, защото стъблата остават слаби, хилави и безжизнени, а добивите малки.
Опитните производители знаят, че добрите за посев клубени са здравите и със средна големина. Много малки се засаждат тогава, когато са от високодобивни растения или елитни.

Краста по картофите!

Много едрите също не са подходящи, защото стимулират израстването на стъбла, а клубените остават на втори план. Има едно правило, че за ранните картофи семената трябва да бъдат по-едри от обикновено, но не гигантски.
Най-добри резултати се получават тогава, когато и сортовете са съобразени с климатичните особености.

Препоръчителни процедури
Препоръчителните процедури са добре познати и достъпни – затоплящи и повяхващи семенните грудки; озеленяване и покълване; тертиране със защитни материали и стимулатори на ръста; обработване с разтвори на  минерални торове; стимулиращи надрези и оформяне на дялове (части) за засаждане.

Дезинфекцията на отбраните за засаждане клубени се извършва в разтвор на калиев перманганат и меден сулфат. Продължителността на дезинфекцията е 30 мин. В 10 литра топла вода се разтварят 10 грама калиев перманганат и 2 грама меден сулфат.

За покълването и озеленяването на семената се държат на светло до тогава, докато не образуват кълнове. Препоръчителната температура е 12-14 градуса дневна и 6-8 градуса нощна. Още по-добре е ако първите 6-8 дни дневната е 24-26 градуса, което събужда по-бързо очите.
Зачатъците на корени, които се образуват по клубените става само след засаждане, а до това време се хранят с натрупаните хранителни вещества в тях. Когато преминат на кореново захранване (10-14 дни след засаждане), развитието се ускорява.
Когато на клубените се образуват зелени кълнове с дължина около 10-на сантиметра, то тогава са готови за засаждане. При по-големи кълнове съществуват известни проблеми при засаждането.

Ако възникне въпрос за рязане на клубени (когато са прекалено едри), то отговорът е еднозначен – да, но само за клубени със средни и големи размери, като масата на всяка обособена част е не по-малка от 40 грама. По срезовете може да се образуват гнилостни процеси и е необходимо да се дезинфекцират.

Хранителните разтвори се подготвят като в 10 литра вода се разтварят по 400 грама амониева селитра и суперфосфат и клубените престояват един час, подсушават се и се засаждат. Тази процедура ускорява поникването с около 5 дни.
За предпазване от колорадски бръмбар и телен червей семената се потапят в разтвори от подходящи инсектициди или се внасят гранулирани при засаждането

 

Подготовка на картофените клубени за засаждане
25926
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Икономически изгодният сорт е определящ фактор за рентабилно производство
Денят на пшеницата в Кубрат показа най-новите тенденции в семепроизводството
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Шест съвета как да спрете разпространението на ToBRFV
Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини