Начало » Новини » Страната
31.01.2019 г.

Коригират наредбата за директните плащания, обсъжданията по нея ще вървят до 3 март

До 3 март се приемат становища
Коригират наредбата за директните плащания, обсъжданията по нея ще вървят до 3 март

sinor

По всичко изглежда, че и тазгодишната кампания за директните плащания няма да стартира нормално от 1 март, каквито са законните изисквания, а вероятно към края на месеца. Това се разбира от новия вариант на изменения в наредба 3 за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания, които са качени днес на страницата на министерството на земеделието. Становищата по тях ще се приемат до 3 март, което означава, че самото одобрение на този документ ще мине през Министерския съвет и ще бъде обнародвано в „Държавен вестник“ най-рано в края на март, коментираха експерти.

Първият вариант за поправки, за които Синор.БГ ви информира подробно, беше качен на 17 януари т.г. След поредица от срещи с браншовите организации обаче очевидно са вмъкнати нови моменти, които тепърва ще бъдат изучавани от земеделците.

Браншовиците са предложили варианти за по-строг контрол при откриване на нарушения, които би трябвало да са отразени при новите промени. Сред тях са и тези, свързани с припокриванията на парцелите.

Когато при извършване на кръстосани проверки Разплащателната агенция установи застъпване (пресичане на границите) на два или повече блока на земеделски стопанства, фонд "Земеделие" е длъжен да публикува данните за констатираните застъпвания в Системата за електронни услуги и уведомление за публикацията на електронната страница на ведомството.

Разплащателната агенция използва данните, предоставени от МЗХГ по реда на чл. 41, ал. 5 от ЗПЗП, при изясняване на правото на ползване на площите, заявени от повече от един земеделски стопанин.

Когато за една и съща площ, за която е установено застъпване, са предоставени данни за регистрирани правни основания за ползване на земеделски земи, доказващи правото на ползване от двама или повече от кандидатите, или когато за никой от кандидатите не са налични такива данни, Разплащателната агенция им налага санкции съгласно чл. 19, 19а и 28 от Делегиран Регламент (ЕС) № 640/2014 на Комисията от 11 март 2014 г. за допълнение на Регламент (ЕС) № 1306/2013 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на интегрираната система за администриране и контрол и условията за отказ или оттегляне на плащанията и административните санкции, приложими към директните плащания, подпомагането на развитието на селските райони и кръстосаното съответствие (ОВ L 181 от 20.06.2014 г.).

Когато само за един от кандидатите са налични регистрирани данни, доказващи правното основание за ползване на застъпените площи, Разплащателната агенция одобрява изплащането на финансовото подпомагане на него за площите, за които е доказал правно основание за ползване. За останалите застъпени площи Разплащателната агенция отказва изплащане на финансово подпомагане на всички кандидати и им налага санкции съгласно чл. 19, 19а и 28 от Делегиран Регламент (ЕС) № 640/2014.“

В самата наредба е записано, че тя влиза в сила от 1 март 2019 г., което при поставеното изискване за обсъждане до 3 март, противоречи на самия документ.

Коригират наредбата за директните плащания, обсъжданията по нея ще вървят до 3 март
12908
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
Обсъждани Промени в Наредба № 6
Разширяват се зоните за интервенцията „Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000”
Промени в наредбата за агроекология бяха обсъдени в МЗХ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини