23-01-2008 г. През януари започва и подготовка за разсадопроизводството. Оранжериите и парниците, определени за разсад, трябва да се почистят, дезинфекцират и изорат. Подготвя се и торопочвена смес - в съотношение 1:1:1 се смесват угнил оборски тор, горска почва и градинска почва, към които се добавят минерални торове и сместа се обеззаразява с базамид-гранулат. Към средата на месеца започва засяването на семената за ранните домати и пипер, зелето и карфиола. Сроковете на сеитба за ранно производство зависят не само от културата, но и от района на отглеждане. В Южна България сеитбата на ранни домати се прави от 25 януари до 5 февруари, а в Северна България - между 1 и 10 февруари. По-ранната сеитба може да доведе до получаването на разсад с ниско качество и слаба закаленост, причина за по-ниски добиви. Семената на пипера и патладжана е най-добре да се засеят между 25 януари и 5 февруари, на ранното зеле - от 1 до 10 февруари, а на карфиола - през втората половина на януари. Необходимо е сеитбата в парниците да се осъществява 3 до 5 дни след зареждането им, след загряването на почвата и поддържане на температурата около 25-28 градуса. В случай, че по време на сеитбата почвата е прекалено влажна, трябва да се разкопае неколкократно, за да изсъхне до оптимална влажност. При повишаване на температурата в парниците над 30 градуса се прави проветряване - рамките се вдигат няколко пъти до понижение на температурата до оптималната и тогава се пристъпва към засяване. Ако в парниците се появят огнища (отделни места) с много висока температура се налага пробиването на дупки с колове, в които се наливат 1 до 2 кофи студена вода. Важно е преди засяването да се извърши обеззаразяване на семената (поставени в торбичка от тензух) чрез потапянето им в разтвор на перхидрол 30 процента в съотношение 1:10 (перхидрол: вода), за около 20 минути, след което се изваждат от разтвора и се промиват 30 минути на течаща вода и се подсушават. Ако семената вече са засети без обеззаразяване след покриването им с торопочвената смес се извършва поливане с разтвор на син камък (0,5 на сто) по 4-5 литра на кв. м. или ридомил цинеб - 0,06 на сто. Предварително почистените от кълнове и третирани с подходящи фунгициди (роврал 50 ВП, бенлейт 50 ВП) картофи за ранно производство се поставят в помещения при температура 15-18 oC за рътене.