Начало » Новини » Коментари
27.12.2018 г.

Близо 100 животновъди остават без субсидии заради проблеми с кръстосаните проверки

И по празниците нищо не е перфектно
Близо 100 животновъди остават без субсидии заради проблеми с кръстосаните проверки

sinor

И тази година коледните празници не минаха перфектно за фермерите. На връх Коледа читатели на Синор.БГ алармираха, че немалко животновъди от различни краища на страната все още не са получили и стотинка от полагащите им се субсидии по обвързаната подкрепа и по схемата за единно плащане на площ (СЕПП). „При кръстосаните проверки всичко мина благополучно, но до този момент не сме получили средствата не само за животни, но и по СЕПП, а те са ни необходими за погасяване на банковите заеми, както при всички колеги“, съобщи фермер от Видинско, който посочи, че проблемът е не само в Северозападна България, но и в цялата страна.

Само да припомним, че още в средата на декември фонд „Земеделие“ преведе всички средства по обвързаната подкрепа за животновъдите, а точно преди Коледа бяха изплатени и субсидиите на хектар (схемата за единно плащане на площ СЕПП).

На въпрос на Синор.БГ от фонд „Земеделие“ обясниха, че проблем при изплащането има при около стотина животновъди, тъй като от тази година кръстносаните проверки на животновъдните обекти се правят изцяло от Българската агенция по безопасност на храните БАБХ.

До миналата година тези инспекции  се извършваха от фонд „Земеделие, инспектората към фонда и БАБХ, чиито регистри на животновъдните обекти се водят към нея. От тази година обаче между фонд „Земеделие“, инспектората на фонда и БАБХ е подписано тристранно споразумение, според което всички проверки изцяло трябва да се правят от агенцията.

При първото запитване до БАБХ оттам ни отговориха, че „са изпратили във фонд „Земеделие“ всички списъци, необходими за извършване на плащанията“. Последната информация от фонда обаче е, че в модула, предоставен от фонда на БАБХ, където се отразяват данните от кръстосаните проверки, все още не са качени справки за около 100 фермери.

Според експерти от фонда това ще стане в близките дни.

От агенцията по храните обясниха, че всички резултати от проверките са изпратени навреме във фонд „Земеделие“, а по отношение на изчисленията за плащанията на всеки фермер те не са компетентни, защото това се прави от фонда. Оттам пък обясниха, че изчисленията са възложени на външна компания, която вероятно ги е забавила.

От фонд "Земеделие" припомниха още, че те извършват плащания по заявленията за директни плащания „единствено в случаите, при които в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) са заредени данните от всички извършени по заявлението на даден земеделски стопанин проверки - административни и/или проверки на място (съгласно параграф 2 от чл. 75 на РЕГЛАМЕНТ (ЕС) № 1306/2013)“.

 Проверки по декларираните в заявленията данни се извършват, както от фонд "Земеделие", така и от външни институции, съобразно техните компетенции, а именно МЗХГ, БАБХ, МОСВ и др.

В случаите, при които в ИСАК не е постъпила информация във връзка с назначена проверка на конкретен бенефициент, фонд "Земеделие" не може да пристъпи към изплащане на подпомагането.

От фонда изрично припомниха, че съгласно нормативните изисквания оторизациите по схемите за директни плащания, включени в единното заявление за подпомагане, се осъществяват в периода от 1 декември до 30 юни на следващата календарна година.

От фонд „Земеделие“ информираха още, че са създали система за комуникация със земеделските стопани, като са разкрити както телефонни линии (02/81-87-449, 02/81-87-479) за улеснен достъп до информация важна за кандидатите, така и електронен адрес (sepp@dfz.bg) чрез който фермерите могат да получат отговор на поставените от тях въпроси.

Близо 100 животновъди остават без субсидии заради проблеми с кръстосаните проверки
22773
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Плановете за паша и местата за пашуването в националните паркове скоро ще бъдат публикувани за обществено обсъждане
Министри и животновъди обсъдиха пашуването в националните паркове
В Деня на Земята
От WWF дават съвети на фермерите как да се предпазват от набези на мечки
Мнението на бранша
Планински говедовъди питат дали през 2024 г. ще доказват повече продадено мляко и защо
С утвърждаването на заповедта за ставките от земеделския министър
Животновъдите още днес ще получат 100 млн. лева по обвързаната подкрепа
Кога ще се плати по „Обвързано с производството подпомагане за животни“
Рехав втори протест, организаторите сякаш не желаеха диалог
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини