Начало » Хоби земеделие » Цветарство
10.12.2018 г.

Лавърът е символ на благородство и победа

Лавърът е символ на благородство и победа

Родината на лавъра е Мала Азия и Средиземноморието. В древен  Рим и Гърция с лаврови венци са награждавали поети и победители и всички онези, които са допринесли за развитието на своята страна. Затова дафината се смята за символ на благородство, мъдрост, слава и победа. Принадлежи към семейство Лаврови и е двудомно, вечнозелено растение, чиито листа и плодове издават характерна миризма. В естествени условия достига височина 6-8 метра, а  някои дървета имат доста внушителни размери –  до 15 метра и живее около 300 години.

Дафиновото дърво издържа до -12 градуса температури. В  Южна България расте в паркове и градини, но при по-продължително застудяване може да измръзнат част или изцяло надземните части, но се визстановява бързо от кореновата система.

Дафината се отглежда като декоративно растение още в 6-ти век – като дървовидно или храстовидно формиране. При правилно подрязване може да добие различни форми – сферични, конични овални, а даже и пирамидални. Важното е да има фантазия на въображението. Формирането на короната започва на втората или третата година след засаждането.
Отглеждат се основно четири вида лавър за листа – средиземноморски, индийски, индонезийски и калифорнийски. Те не се различават по състав съществено, а само по вкусови качества и аромат, форма и размери на листата и цветовете. 
Листата са тъмнозелени, твърди и лъскави, имат живот три години – ако не ги откъснем падат сами. Цветовете излизат от пазвите на листата и са дребни, звездообразни, събрани в съцветия, бели, светложълти или  светлозеленикави.
Когато са опрашени цветовете, по женските растения се появяват плодчета, които приличат на дребни маслинки – в началото са зелени, а есента стават патладжанени до черни.

Отглеждане
Дафината е растение, което е лесно за отглеждане в домашни условия –  засажда се от семена, разсад или издънки. Почвата трябва да бъде добре дренирана и богата на хранителни вещества. Когато се използват семена, те трябва да се засеят в началото на зимата, защото бързо губят кълняемост. Поникват за 2-3 месеца, а когато се формират първите листа  трябва да се подхранят с органични или минерални торове, като е добре да се редуват.През пролетта и лятото растенията се подхранват на два месеца, а зимния период се прави само едно подхранване и поливането се ограничава. Лавърът е влаголюбиво растение, но не понася преполиване и задържане на влага. Сериозен проблем създава и сухият въздух, който води до свиване и пожълтяване на листата и за да се избегне е наложително често пръскане на короната. Тази процедура спасява растенията и от вредители. Най често срещани са щитоносните въшки и акарите.
Често срещана болест по дафината е петнистост на листата. Дължи се на излишък на влага.
Животът на стайно отглежданата дафина е 15-20 години при редовно пресаждане на 2-3 години.

Състав на листата
Дафиновият лист съдържа етерично масло, което включва цинеол, рутин и други вещества. Той е богат на дъбилни вещества, фитонциди, фосфор, калий, желязо, манган и цинк.

Полезни свойства
Наред с прекрасните кулинарни свойства, листата на лавровото дърво притежават и много лечебни свойства, а се използват и в парфюмерийната промишленост.
При отглеждане в домашни условия той освежава въздуха и го почиства от токсични замърсявания.
За медицински цели се използва при лечението на: захарен диабет, ревматизъм, артрит, паралич, подагра, заболявания на дихателните пътища, заболявания на стомашно чревния тракт.
Много полезно е да се вдишва аромата на лавъра в качеството му на инхалатор.

Лавърът е символ на благородство и победа
60582
 

Последни материали
Виж
Обсъждат се възможности за подкрепа на физически лица, които не са регистрирани като фермери
160 заявления за обезщетения заради пожарите са подали стопаните в община Свиленград
Преговори по време на суша
Държавници преговарят с Турция за изпускане на вода от българските язовири
На декар трябва да се отпускат по 130 лв. за презасаждане
Градинари и овощари искат помощ заради изгорялата от горещините реколта
БАК подкрепя искането за оставка на зам. министър Георгиева
Костадинов: Социалната условност влиза в сила от 2025 г., а с бранша не е проведена и една среща
Съвети за градинря
Особености при използването на калиеви торове за доматите
Супа от фасул и коприва
Свързани материали
Виж
Практични съвети
Размножаване на лавър
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини