Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.12.2018 г.

За плодородна почва, „Агрополихим“АД остава дясната ръка на фермерите

За плодородна почва, „Агрополихим“АД остава дясната ръка на фермерите

И през стопанската 2017-2018 година резултатите от опитните полета на „Агрополихим“ доказват изключително големия ефект на продуктите, които компанията предоставя на земеделците. По време на Осмия агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите, експертите от отдел „Агрохимия и почвознание“, представиха икономическия ефект от приложението на течни торове.

При пшеницата особено внимание беше обърнато на индивидуалните технологии на торене с течни торове NP 6:21, UAN 32%,ФАСТPK 16:16, Фаст + за зърнено-житни култури и др, чието приложение е постигнало изключително добри резултати на опитни полета, в цялата страна.

За пример ще дадем резултатите от приложението на течни торове,  в бургаското село Кръстина, където през миналата година са извършени четири подхранвания. При положение, че за цялостното развитие на културата препоръчителните количества активно вещество азот са : 19,92 кг/дка и 4,3 кг/дка фосфор, агрономите на „Агрополихим“ АД са отправили следните препоръки за индивидуална технология, при които са използванитечните продукти: NP, UAN,ФАСТ и ФАСТ+, посочи Йордан Илиев, ръководител на отдел “Агрохимия и почвознание”.Припшеницата,предсеитбено са внесени течен азотен тор UAN в количество 15 л/дка, а със самата сеитба,течебкомбиниран тор NP 6:21 по 15 л/дка.

Подхранването през есенната вегетация (есенно братене) е извършено с течен комбиниран тор от серияФАСТPK 16:16по 400 мл/дка в комбинация с течен азотен тор UAN от 5 л/дка.

По време на пролетната вегетация, в средата на месец март е използван течен азотен тор UAN по 15 л/дка, а месец по-късно, през месец април – отново UAN, но в количество от 10 л/дка.

В началото на месец май е последното подхранване с течни комбинирани торове за листно подхранване, използвайки ФАСТ+ за житно-зърнени култури в доза от 600 мл/дка.

При рапицата също се залага основно на течното торене, като един от удачните примери е в село ЧАрган, Ямболско, където са използвани основно продуктите MAP(Моноамониев фосфат) , UAN+S  (Течен азотен тор със сяра), продукти от сериите ФАСТ и ФАСТ+ за маслодайни култури.

Направени са три подхранвания -предсеитбено 20 кг/дкаMAP, UAN+S по 15 л/дка преди сеитбата, като той може да бъде в съчетание с почвен хербицид (запечатка). Подхранването по време на вегетецията е с UAN+S по 24 л/дка в средата на март.

Последното е листното подхранване през есента с продукт от серия  ФАСТ 5:15:10 в доза 350-400 мл/дка, а през пролетта, преди цъфтежа с ФАСТ+ за маслодайни култури – между 400  - 600 мл/дка.

При царевицата, предложенията са доста различни, като тук са представени индивидуалната технология, приложена на опитно поле в гр.Търговище. Използвани са течните торове:  NP, UAN+ S, UAN, ФАСТ и ФАСТ

Препоръчителното количество азот за цялостното развитие на царевицата е 20,13 кг активно вещество азот на дка.

Подхранването на царевичните полета е извършенотрикратно - предсеитбеното е с комбиниран течен тор NP 6:21 – 15 л/дка – концентрат. Приложението е извършено с пръскачка, преди последната обработка на почвата. След сеитбата е внесен и течен азотен тор със сяраUAN+S – 15 л на дка – концентрат, отново спръскачка, оборудвана с дюзи за течен тор.

Листното подхранване е извършено двукратно с два продукта: във фаза 8-ми лист на културата с течен тор ФАСТ NPK6:12:12 по 500 мл/дка и предиизметляване - Площите се ФАСТ+ за зърнено-житни култури – отново по 500 мл/дка.

Опитно поле със слънчогледабе изведено в село Копринка, където предсеитбеното торене е извършенос течен комбиниран тор NP – 15 л/дка, посредством апликатор за внасяне на течни, а след сеитба приложен UAN+ по 20 л/дка. Препоръчителното количество азот и фосфор за цялостното развитие на слънчогледа е 8,43 кг/дка активно вещество азот и 4,03 кг/дка активно вещество фосфор.

Листното подхранване е извършено във фаза 6-8-ми лист на слънчогледа, като се използва ФАСТ+ за маслодайни култури в количество 400 мл/дка.

Експертите припомнят, че между торенето с UAN е необходимо да има интервал минимум от 2-3 седмици и това важи при подхранването на всички култури.

За плодородна почва, „Агрополихим“АД остава дясната ръка на фермерите
13145
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Грижи през есента
Стичането на смола е тревожен сигнал за костилковите овошки
Може ли да се лекува смолотечението при прасковата
Използването на препарати е най-ефикасната борба
Как се лекува смолотечението при черешата?
Смолотечението при прасковата
Как се използват течните торове в лозето и при овошките?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини