Начало » Хоби земеделие » Малката градина
29.09.2017 г.

Как се лекува смолотечението при черешата?

Използването на препарати е най-ефикасната борба

Смолотечението при костилковите овощни видове – череша, вишна, кайсия, слива и праскова е често срещано явление. Най-често това се дължи на нападение от различни болести. Много от тези болестотворни организми проникват след някои наранявания. При черешата и кайсията появата на смолотечение е свързано и с измръзването на камбиалната тъкан и образуването на т. нар. мразобойни петна по ствола и долните части на скелетните клони.
Варосването на стъблата и основата на скелетните клони или обвиването им с амбалажна хартия до голяма степен може да предотврати това измръзване.

Смолотечение при черешата, вишната и кайсията може да предизвика и бактериалният пригор. От тази болест се получават хлътнали или подпухнали язви, с тъмен цвят и интензивно смолотечение по стъблата и клоните. Борбата срещу тази болест се води чрез изрязване и унищожаване на нападнатите части при зимната резитба и замазване на раните с блажна боя или 10 % разтвор от меден сулфат. За да се избегне разпространението на болестта режещите инструменти трябва да се обеззаразяват с формалин, разреден в съотношение 1:25 или натриев хипохлорид –1:4. Химическата борба се води предимно чрез пръскане с бордолезов разтвор 1%, шампион 0,3 % и др. През есента по време на листопада и рано напролет преди разпукване на пъпките.

Ранното кафяво гниене, което масово напада кайсията, черешата, сливата и особено някои вишневи сортове, също може да причини смолоточение. Рано напролет болестта опожарява цветовете и след това преминава върху клонките, които изсъхват заедно с листата върху тях. Инфекцията протича и до по-дебелите скелетни разклонения, които изсъхват или се покриват с язви и раковини, придружени от интензивно смолотечение.
Борбата се води чрез изрязване до здраво на всички изсъхнали клонки и събиране и унищожаване на мумифицираните плодове. По-големите рани се почистват до здрава тъкан и се замазват с блажна боя или терванол Ф. Пръскане с бордолезов разтвор 1 % преди набъбване на пъпките и вегетационни пръскания преди цъфтежа, след прецъфтяването и през 8-10 дни, докато има висока атмосферна влажност. Използват се препаратите дитан, анвил, бенлейт, топсин, роврал, фундазол и др.

Нападенията от антракноза също могат да предизвикат смолотечения. В този случай по леторастите се образуват удължени вдлъбнати петна, които се превръщат в раковини, често покрити със смола. Ефикасни препарати срещу тази болест са дитан М45 – 0,25 %, дерозал – 0,1% и др., но когато се води редовна борба срещу другите болести не е необходимо специално пръскане.
Друго заболяване, което предизвиква смолоточение при черешата е бактерийната сачмянка.Тя предизвиква пришковидни петна по леторастите със смолотечение. Заразяването става през рани. Пръсканията срещу другите болести са достатъчни за борба и със съчмянката.

Как се лекува смолотечението при черешата?
73670
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Грижи през есента
Стичането на смола е тревожен сигнал за костилковите овошки
Може ли да се лекува смолотечението при прасковата
Смолотечението при прасковата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини