Начало » Новини » Страната
08.11.2018 г.

Ето че и винарските изби ще получават субсидии за оборудване

Според програмата за 2019 г.
Ето че и винарските изби ще получават субсидии за оборудване

sinor

На 11-та година от присъединяването на България в Европейския съюз винарските изби най-после ще получат субсидии за оборудване и то по Националната програма за лозарство и винарство. Според бюджета за 2019 година за първи път се отваря нова мярка „Инвестиции“, чиято цел е да се подпомогнат преработвателите при производството на вино, се посочва в програмата, която ще се прилага от следващата година.

Според статистиката на агроминистерството към началото на 2018 г. в България са регистрирани и функционират 260 винарски предприятия с общ производствен капацитет 5 833 483 хектолитра. В последните години се наблюдават по-силно изразени колебания и вариации в количествата произвеждано вино в България, като се отчита спад в количествата произвеждано вино със защитено наименование на произход.

Това са част от мотивите за въвеждане на новата мярка, като се очаква до 2022 година да бъдат подпомогнати най-малко 60 проекта, включващи инвестиции в материални активи и технологии, който да подобряват производствения и управленски процес на винарните.

Допустими за подпомагане ще бъдат различни дейности като покупка на нови машини или на оборудване на лизинг, включително и на компютърен софтуер. Тук влизат машини и оборудване за преработката на грозде, за контрол на ферментацията, оборудване за обработка на вино и гроздова мъст, за контрол на температурата, за преместване на виното в избените помещения, за технология, свързана с пенливи вина, за бутилиране, етикетиране, опаковане и за управление на отпадните води.

Ще се подпомагат проекти за покупка на бъчви за ферментация, съхранение и стареене на виното, в т.ч. и термо-регулиращи бъчви, резервоари от неръждаема стомана за винопроизводство и съхранение на вино – стационарни и подвижни, автоматизирани стелажни системи за съхранение на бутилирани вина, общи разходи, свързани с разходите, включително и хонорари на инженери и консултанти, предпроектни проучвания, придобиване на патентни права и лицензи. Ще се инвеситар още в подобряване на енергийната ефективност и намаляване на разходите за енергия.

Освен винопроизводители, вписани в лозарския регистър, по тази мярка може да кандидатстват и организации и асоциации на винопроизводители или междубраншови организации.

Периодите за подаване на заявления за предоставяне на финансова помощ по мярката се определят ежегодно, като тази информация се публикува на Интернет страницата на Държавен фонд „Земеделие“, в срок най-малко 15 дни преди началото на съответния период.

Максималната стойност на един проект не може да надвишава 600 хиляди евро, като таванът за микро-, малки и средни предприятия по смисъла на Препоръка 2003/361/ЕО на Комисията е помощта да бъде до 50 % от стойността на действителните разходи за осъществяване на допустимите инвестиционни дейности. След приключване на дейностите и представяне на разходо-оправдателни документи (фактури) се извършват документални проверки и проверки на място, с които се гарантира, че извършените дейности по инвестицията отговарят на разходите, направени за тях и няма да бъде допусната свръхкомпенсация на бенефициера при изплащане на финансовата помощ.

Интензитетът на финансовата помощ се съкращава наполовина за винопроизводителите с по-малко от 750 служители или оборот, по-малък от 200 милиона евро, и е до 25% от действително направените разходи.

За предприятия с над 750 служители или с оборот над 200 милиона евро, интензитетът на финансовата помощ е до 15% от действителното направените допустими разходи.

Ето че и винарските изби ще получават субсидии за оборудване
14364
 

Последни материали
Виж
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
Свързани материали
Виж
Лозари, винари и търговци подписаха ангажимент за разбирателство относно енергийните стойности и хранителни съставки за алкохолните напитки
Фонд Земеделие
От днес започва приемът по лозаро-винарската програма за 2019 и 2020 г.
Фонд Земеделие
Отчитат добър финал за лозаро-винарската програма
Нормативни промени
От 16 октомври и фермерски групи ще могат да кандидатстват по лозарската програма
МЗХ и лозарския бранш постигнаха консенсус по Наредбата за прилагане на лозаро-винарската програмата
До 31 юли трябва да се подадат заявките за авансово плащане
Подписани са 13 договора по лозаро-винарската програма за 2015 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини