Начало » Новини » Страната
17.09.2018 г.

От 16 октомври и фермерски групи ще могат да кандидатстват по лозарската програма

Нормативни промени
От 16 октомври и фермерски групи ще могат да кандидатстват по лозарската програма

sinor

За първи път тази есен групи и организации на производителите ще могат да кандидатстват по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, съобщиха от министерството на земеделието. Самата програма ще се прилага от 16 октомври, като промените в наредбата са качени на страницата на министерството на земеделието и по тях ще върви обсъждане до 14 октомври.

Националната програма се изпълнява в периода 2019 -2023 г. и е утвърдена от министъра на земеделието и от Европейската комисия в началото на тази година.

Според новите поправки допустими кандидати ще бъдат групи или организации на производителите, които са признати при условията и по реда на Наредба № 12 от 2015 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на земеделски продукти, асоциации на организации на производители и междубраншови организации и на групи производители и които стопанисват площи с винени сортове лозя и са вписани в лозарския регистър.  При оценяване на подадените проекти по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“, съгласно дефинираните критерии за приоритет са предвидени допълнителни точки за тези кандидати.

Финансовата помощ по мерките от новата национална програма ще се разпределя със следния интензитет: за мярка Преструктуриране конверсия на лозя -  до 75% от допустимите извършени разходи по заявените дейности; за мярка „Популяризиране в трети държави“ – до 50% от допустимите извършени разходи по заявените дейности; за мярка „Инвестиции в предприятията“ – до 50% от действително направените допустими разходи за малките и средни предприятия; до 25% за предприятията с по-малко от 750 служители или оборот по-малък от 200 млн. евро и до 15% за предприятия с над 750 служители или с оборот над 200 милиона евро.

Средства ще се отпускат и за мярка „Застраховане на реколтата“ - до 80% от допустимите разходи за застрахователни премии, заплатени от производителите за застраховане срещу загуби, причинени от неблагоприятни климатични условия приравнени към природни бедствия; до 50% от допустимите разходи за застрахователни премии, които освен природни бедствия включват и загуби от неблагоприятни климатични условия; до 50% от допустимите разходи за застрахователни премии срещу загуби, причинени от животни, болести по растенията или нашествия на вредители.

Според проектонаребдата максималните субсидии по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“, подадени от един кандидат в рамките на един прием, ще бъдат до 3 милиона лева, а за целия период на НППЛВС 2019-2023 – до 6млн. лв.

По мярка „Популяризиране в трети държави“ предвидената максимална стойност на един проект е до един милион лева за търговски дружества и до 4 млн. лв. - за професионални организации; организации на производители; държавни органи или институции, чиято дейност е свързана с насърчаване на бизнеса.

По мярка „Инвестиции в предприятията“ максималните разходи, които се покриват, са до левовата равностойност на 600 000 евро за проект в един прием.

Заложена е възможността финансовата помощ да се предоставя и авансово. Единствено по мярка „Застраховане на реколтата“ помощта ще се изплаща без възможност за аванс. Уредени са сроковете и условията за извършване на проверки на място преди окончателно плащане, резултатите от които са показател при изчисляването на крайната сума за получаване от бенефициента.

По мярка „Популяризиране в трети държави“ е разписана подробна методология за изчисляване на финансовата стабилност на кандидатите, с цел да се прецени стабилността и капацитетът на организацията.

Според анализите на агроминистерството по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ ще бъдат подпомогнати 250 производители, по мярка „Популяризиране в трети държави“ - 10 дружества и организации, по мярка „Инвестиции в предприятията“ - 60 винопроизводители и по мярка „Застраховане на реколтата“ – 260 земеделски стопани. Заинтересованите институции са Министерството на земеделието, храните и горите, Държавен фонд „Земеделие“ и Изпълнителната агенция по лозата и виното.

В съответствие с чл. 17 на Регламент 809/2014, съгласно който от 2018 г. заявяването по мерките в лозаро-винарския сектор трябва да бъде придружено с графичен материал за площите, се въвежда изискването за предоставяне на цифрови географски данни за площите, върху които кандидатите ще извършват една или повече от допустимите дейности по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“.

От 16 октомври и фермерски групи ще могат да кандидатстват по лозарската програма
10458
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Лозари, винари и търговци подписаха ангажимент за разбирателство относно енергийните стойности и хранителни съставки за алкохолните напитки
Фонд Земеделие
От днес започва приемът по лозаро-винарската програма за 2019 и 2020 г.
Според програмата за 2019 г.
Ето че и винарските изби ще получават субсидии за оборудване
Фонд Земеделие
Отчитат добър финал за лозаро-винарската програма
МЗХ и лозарския бранш постигнаха консенсус по Наредбата за прилагане на лозаро-винарската програмата
До 31 юли трябва да се подадат заявките за авансово плащане
Подписани са 13 договора по лозаро-винарската програма за 2015 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини