Начало » Новини » Коментари
17.10.2018 г.

Високите осигурителни ставки обричат дребните фермери на фалит

Коментари по актуални теми
Високите осигурителни ставки обричат дребните фермери на фалит

sinor

По всичко личи, че производството на плодове и зеленчуци е на отмиране, но с предлаганите нови осигурителни ставки в земеделието за следващата година дребните фермери или изцяло ще се откажат от бизнеса, или ще минат в сенчестия сектор. Така изпълнителният директор на Съюза на градинарите в България Мариана Милтенова коментира пред БНР новите предложения на финансовото министерство за бюджета на Националния осигурителен институт, според които от 2019 г. праговете за осигуряване в земеделието трябва да се вдигнат от 350 на 560 лв.

Всички управленци са изтъквали как земеделските стопаните трябва да приравнят осигуритгелните си вноски с тези на самоосигуряващите се, но спецификата на земеделието е твърде различна от останалите професии, доходите са непостоянни и затова още през 2017 г. агробизнесът имаше предложение да се въведат диференцирани ставки за малки, средни и големи стопанства. „Тогава само един депутат подкрепи това предложение, което означава, че държавната стратегия по отношение на работещите в земеделието среща отпор при прокарване на политиките“, коментира и председателят на синдикалната организация на работещите в селското стопанство към КНСБ Светла Василева.

Според Милтенова държавата само декларира колко ниски данъци прилага спрямо останалите европейски държави, но в същото време не се отчитат неданъчните налози като осигурителните прагове например, които се сериозно бреме за сектора. 

Според Милтенова, ако праговете се покачат на 560 лева, много стопани ще престанат да се осигуряват. Или ще продължат да бягат от страната, търсейки препитание в земеделието на западноевропейските държави.

Данните на КНСБ и сега показват изключително ниска регистрация от страна на земеделските производителите. По данни на НСИ заетите в земеделието са около 500 хиляди души, припомни Василева. Проблемът според нея е, че в Националната агенция по приходите данъчни декларации за доходи подават едва 46 хиляди души, което на фона на регистрираните земеделци е унизително малко. Още по-необяснимо е, че от тези 46 хиляди едва 23 хиляди се осигуряват само за пенсия, останалите дават пари и за останалите трудови рискове като безработица и др. На фона на този половин милион души, работещи в селското стопанство, да имаш шепа хора, които си плащат осигуровките, и да не провеждаш никакви политики за промяна на статуквото, това говори за липса на всякаква политика за задържане на заетите в този сектор.

Според синдикалистите парламентът едва ли ще одобри новите осигурителни прагове, тъй като те са нереални в днешни условия. Въпросът ни е защо не се работи върху бързо въвеждане на различни ставки за големите, малките и семейните стопанства, което би извело на светло хиляди хора от сектора. Очевидно е, че от сегашната ситуация нямат полза нито земеделските производители, нито държавата.

Високите осигурителни ставки обричат дребните фермери на фалит
36398
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
До 31 януари самоосигуряващите се лица може да променят вида на осигуряването
Синдикалистите разясняват
И с новия осигурителен праг фермерите нямат право на болнични, ако са регистрирани като самоосигуряващи се
Безработните дължат месечно по 37,32 лева здравна вноска
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
Минималният осигурителен доход за земделски стопани и тютюнопроизводители става 933 лева
Здравната вноска за безработните остава 28,40 лв.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини