Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
20.09.2018 г.

Богат избор на български сортове мека пшеница

Богат избор на български сортове мека пшеница

Какво трябва да имат предвид стопаните, които се готвят за сеитбата на есенните житни култури? Вярно е, че добивът от културните растения в техните ниви е важен, но този добив зависи не само от конкретната генетична сортова заложба. Реколтата от един високодобивен сорт може да бъде провалена от болести, когато сортът няма устойчивост към патогените. Освен това в различните части на страната режимът на температура и влага е различен. При неблагоприятни климатични условия наследствената заложба няма да се прояви. Ето защо селекционерите създават сортове с комплексни качества.

На пазара има доста сортове, между които немалко са български. Например сортът Енола, който е създаден в ИЗ в Генерал Тошево, е ранен сорт. Височината на стъблото е около 85 см. Спада към групата на осилестите пшеници. По отношение на болестите е устойчив на брашнеста мана, жълта, кафява и черна ръжда.

Теглото на 1000 зърна (т. нар. абсолютно тегло) е около 42 – 43 гр. При обем 100 литра семена теглото (т. нар. хектолитрово тегло) им се движи около 82 кг. Сортът Енола е подходящ е за райони със студена зима и засушавания.

Сортът Младен е ранен до средно ранен. Височината на стъблото варира около 90 см. Показателите абсолютно и хектолитрово достигат 45 – 48 гр. и съответно 83 – 85 кг.. Има комплексна устойчивост към стопански значимите гъбни болести, включително и към фузариум по класа. Има отлична студоустойчивост.

Болярка е ранен сорт безосилеста мека пшеница. Височината на стъблото е в границите 90 – 95 см. Абсолютното тегло е около 47 гр., а хектолитровото – около 82 кг. Посевите са устойчиви на полягане, понасят засушаване и са устойчиви на брашнеста мана и кафява ръжда. Сортът е много подходящ за райони, където температурите падат ниско през зимата.

Драгана е средноранен осилест сорт. Растенията са устойчиви на полягане. Абсолютното тегло е около 42 гр. По отношение на болестите проявява средна устойчивост към брашнеста мана и кафява ръжда. Устойчив е на листна ръжда, но е податлив на фузариум по класа.

Екзотик е зимна мека пшеница. Ранен сорт с осилести класове. Височината на стъблото не надвишава 60 см. Това го прави устойчив на полягане. Отличава се с устойчивост към основните болести, включително и към септориозата. Това го прави подходящ за всички райони на страната. Отличителна черта за сорта е високото съдържание на протеин в зърното.

Кристи е средно ранен сорт зимна мека безосилеста пшениця. В зависимост от условията на отглеждане височината на стъблото варира в рамките 90 – 105 см. Теглото на 1000 зърна е около 45 гр., а на 100 литра – около 80 кг. Сортът има много добра студоустойчивост и понася засушаване. Високо устойчив е към брашнестата мана. Към септориозата, жълтата и кафявата ръжда устойчивостта е добра.

Изброените сортове мека пшеница не изчерпват листата на българските сортове. Те са само пример, че българската селекция дава възможност на стопаните – зърнопроизводители да направят най-подходящия избор според условията в съответния район на страната.

Доц. д-р Антоний Стоев

ИПАЗР „Никола Пушкаров”, София. 

Богат избор на български сортове мека пшеница
21576
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
По случай новия Международен ден на картофа ФАО подчертава значението на тази култура
Съчетавайки традициите с модерни технологии
Българските производители създават уникални вина за взискателни вкусове
Международната конференция за винен туризъм - IWINETC
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Хибридните домати са забравили езика на предците си, за да предупреждават за врагове
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини