През месец септември настъпва беритбената зрялост на плодовете от късните сортове ябълки и круши. През септември трябва да се заемете с обеззаразяването на помещенията, в които ще се съхраняват плодовете. Също така се добре да се почисти и обеззарази амбалажа. Дезинфекцията на плодохранилището става чрез изгаряне на сяра – за 1 куб. м. пространство по 20-30 гр. сяра в широки пръстени или железни съдове, върху жар от дървени въглища. Плътно се затварят отворите за 2-3 денонощия и трябва да се направи 10-15 дни преди зареждането на плодовете. Един-два дни преди зареждането помещението се охлажда до необходимата температура. Плодовете се сортират в склада и по сортове се подреждат в подходящ амбалаж. Свободното пространство от амбалажа до тавана да не е по-малко от 40-60 см. В плодохранилището трябва да се поддържа постоянно ниска температура и висока относителна влажност на въздуха. Периодично се проверяват плодовете и загнилите се отстраняват.