Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
04.09.2018 г.

Време е за засаждане на ягодите

Време е за засаждане на ягодите

sinor

Ягодата е култура, която е много добре приспособима към различни почвено-климатични условия и затова може да се отглежда както на терени на морското равнище, така и на 3 хиляди метра надморска височина. Издържа и на високи, и на по-ниски температури, като идеално се развива и в градини, намиращи се между 20 и 65 градуса северна ширина.

За България ягодата е култура, която може да се отглежда на открито в цялата страна, като сроковете на зреене, качеството и продуктивността са различни. Сроковете могат да се ускорят при отглеждане в култивационни съоръжения.

Най-благоприятното време за засаждане на ягодите е август-септември и ранна пролет. По-ранното засаждане позволява по-добро прихващане и вкореняване на растенията, което обуславя и отлична продуктивност.

Отглеждане на открито

Ягодата може да се отглежда на открито в цялата страна, като се осигури напояване. Благоприятни са песъчливо глинести почви с pH 5,5-6,5 и наклон, не по-голям от 5%. Нужно е да са защитени от силни зимни и горещи сухи ветрове. Кореновата система е разположена на дълбочина от 10 до 30 сантиметра.

За да се създадат възможно най-благоприятни условия за развитието на тази култура е нужно в кореновата зона да проникват достатъчно количество въздух, постоянна влага и подходящо подхранване. Това може да се постигне с капково напояване и мулчиране и гарантира повишени добиви и качество.

„Аквамат2000“ ООД предлага различни решения, за капково напояване и мулчиране, които могат да улеснят фермерите. Предлагат се също и съоръжения за отглеждане под мрежи за сянка или против птици, насекоми и вятър, който може да опустоши реколтата. Ново и интересно решение за отглеждане на открито на малки терени са повдигнатите стоящи конструкции с улуци, пригодени за директно засаждане в торби с перлит, кокос, торф или друг субстрат, а също и засаждане в саксии. Тези стоящи стоманени легла са с покритие от цинк и полиуретан. Те са изпълнени върху метални стойки и държачи, което осигурява равномерен наклон на редовете, независимо от терена, по-лесно обслужване и бране на плодовете, възможност за разделяне на листата от плодовете по време на прибиране на реколтата, което се осъществява чрез специални аксесоари, монтирани върху улуците. Отглеждането върху повдигнати легла има и други предимства – увеличава достъпа на светлина върху растенията и намалява болестите, които се разпространяват посредством дренажните води, елиминира възможността за преовлажняване и засоляване на почвата.

Отглеждане на ягоди под полиетилен в ниски тунели

Ягодата е един от най-ранните плодове. В различните климатични условия узрява по различно време, но началото на вегетацията може да се ускори ако растенията се покрият със светъл полиетилен. Това позволява да се повиши температурата, а заедно с това се подобряват условията за растеж и развитие, като плододаването може да се ускори с около две седмици.

Малогабаритните тунели имат редица други предимства – осигуряват по-добро качество на продукцията, намаляват рисковете от заболявания, осигуряват защита от дъждове, градушки, слани и ветрове, независимост от климатичните условия по време на бране, лесен монтаж и демонтаж, което позволява бързо местене на конструкцията. Освен за по-ранно прибиране на реколтата, ниските тунели позволяват при отглеждането на ремонтантни сортове да се удължат сроковете на плододаване, а заедно с това и да се увеличат добивите. Съществуват различни конструктивни решения за изготвяне на ниските укрития. Те се използват и за отглеждане на разсади и други плодове и зеленчуци.

Аквамат 2000 ООД предлага нисък тунел, който е подходящ както за малки площи, така и за промишлено отглеждане на ягоди и други плодови и зеленчукови култури.. Той се състои от стоманени обръчи с ширина 90 см и височина 110 см, перфорирано полиетиленово фолио за проветряване и еластични въжета за прикрепване на фолиото към конструкцията и позволява частично или пълно отваряне отстрани. Покритието отгоре на тунела не е перфорирано и защитава растенията от дъжд.

Предимство на конструкцията е и това, че позволява да се ползва за покрития от мрежи за сянка и против насекоми, включително и срещу дрозофила Сузуки, която се разпространи в Европа от 2009 година и представлява истинска заплаха за ягодата и ягодоплодните култури.

Отглеждане на ягоди във високи тунели

Извънсезонното отглеждане на ягоди е една доходна инвестиция. Те могат да се отглеждат в отопляеми и неотопляеми оранжерии. За добрата доходност е важно да се изберат подходящи сортове и при отопляване на съоръженията може практически да се осигуряват плодове целогодишно. Например сорт Албион плододава от началото на май до декември и на открито, а в закрити съоръжения практически целогодишно. Препоръчително е използването на самоопрашващи се сортове. Във високите тунели ягодите могат да се засаждат както в стоящи, така и в окачени стоманени легла, които се окачват на конструкцията на блоковите оранжерии. Тези съоръжения позволяват максимално уплътняване на пространството.

Холандска техология за целогодишно непрекъснато плододаване на ягоди е изградена върху постоянната подмяна на храстите – тези, които вече са дали плодове се изнасят и засаждат на открито и на тяхно място се засаждат нови.

Аквамат 2000 предлага различни варианти за отглеждане върху улуците за стоящи и окачени легла – отглеждане върху възглавници със субстрат за хидропоника, отглеждане върху почва, която е насипана в тях и има възможност за смесване с торф, кокос или друг субстрат, за саксийно отглеждане, с разполагане на саксиите отгоре.

Аквамат 2000 предлага и специален кокосов субстрат за ягоди.

Време е за засаждане на ягодите
41319
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
От днес овощарите и розопроизводителите могат да заявяват помощ за зимни пръскания
Полезни съвети
Какви растения не трябва да се засаждат до ягодите
Цените обаче са по-характерни за юли, отколкото за септември
Топлата есен удължава сезона за отглежданите на открито ягоди в Полша
Заявки за подпомагане за напояването се подават до 2 октомври
Оранжерийните малини и ягоди са включени в обвързаната подкрепа
Полезно за градинарите
Есенна резитба на ягодоплодните храсти и овошки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини