Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
20.07.2018 г.

Методи за напояване – предимства и недостатъци

Методи за напояване – предимства и недостатъци

Снимките са предоставени от Аквамат 2000 - специалисти в напояването

Водата е живот – без вода просто не можем да съществуваме. За растенията, които отглеждаме, водата има същото голямо значение –тя е основен компонент за развитието на растителния свят. За разлика от плевелите, които са се приспособили да се развиват и се чувстват прекрасно само с наличната дъждовна вода, болшинството културни растения, ако не загинат без поливане, не биха могли да се развиват нормално, а още по-малко да плодоносят. Чрез напояването се повишава влажността на почвата и в частност се подпомага развитието на земеделските култури.

Основните методи за напояване са:

–  повърхностно напояване

– дъждуване

– капково напояване

– подпочвено напояване

Повърхностното напояване се осъществява по два начина – поливане чрез заливане по площи и поливане с бразди. 
За поливането по площи се правят хоризонтални прегради с лек наклон на терена. Изграждат се подвеждащи и отвеждащи канали, които обединяват отделните блокове и участъци, които имат малък наклон –0,1%. Този начин е подходящ за почви със слаба и средна пропускливост и се използва за поливане на житни култури /предимно ориз/ и ливади.
При поливането с бразди водата се подава от по-високо разположен канал и наклонът трябва да бъде по-голям – до 2%. Характеризира се с това, че трябва да се осигури равномерно напълване на браздите и благодарение на наклона, водата се намира в постоянно движение. Използва се за поливане на култури, които се засаждат на редове – зеленчуци, слънчоглед, царевица и други.
Повърхностното напояване се характеризира с: висока степен на загуби от изпаряване на водата; нисък коефициент на оползотворяване на водата – 40-50%; отделяне на метан; ниски разходи за инсталиране и подръжка; ниска опасност от засоляване.

Дъждуването е метод за напояване, при който се пръска дъждообразно със стационарни или мобилни инсталации. При този метод, заедно с почвата, се овлажняват и надземните части на растенията – листа, стъбла, съцветия, плодове. Напояването е непрекъснато и неселективно. Възможно е изгаряне на растенията при поливане в слънчево време, защото капките върху листата наподобават лещи. Дъждуването е широко използвано, защото е незаменим метод при организирането на непрекъснато напояване, например на тревни площи и касетъчно отглеждане на разсад. Освен това, при дъждуването се увеличава влажността на въздуха и се създава микроклимат, необходим за някои култури – смята се, че е благоприятно за краставицата, но при температури по-високи от 28 градуса, картофи, китайско зеле, царевица, кореноплодни, житни и други. Намира все по-широко приложение за напояване както на малки градини, така и големи площи.


При дъждуването загубите от изпаряване са по-високи от капковото напояване, но коефициента на използване на водата е значително по-висок от този на повърхностното напояване – 60-70%. На практика се смята, че е приложим за напояване на всякакъв вид почви с малък наклон и всички култури.
Дъждуването се използва още и за ефективно предпазване на овошките от замръзване. Тук е важно да се отбележи, че тези системи трябва да се направят от специализирани фирми, импровизациите могат да доведът до погубване на цялата овошна градина. Едни от специалистите с опит в тези системи са професионалистите от Аквамат 2000.

Капковото напояване се налага все по-широко като метод не само заради пазарни съображения, но и като мярка против климатичните промени. Няма друг метод за напояване, който толкова рационално да използва наличните количества вода и да ги разпределя равномерно към растенията. Това определя и предимствата на системите за капково напояване: икономия на вода; водата отива по предназначение и полива само кореновата система; равномерно разпределение на водата и предотвратяване появата на стрес у растенията, предизвикани от резки промени в режима на влажност; лесно инсталиране на системите за напояване; приложима е при различни конфигурации на терена и различни типове почва; системата дава възможнист да се дозират и подават точните количества хранителни вещества на растенията, а заедно с тях и средства за растителна защита; намаляване на гъбичните заболявания по кореновата система и листата, които се появяват поради повишена влажност; системата позволява поливане без опасност от ерозия на почвата; намалява опасността от засоляване на почвата, причинено от преполиване; лесна подръжка на системата; сравнително високи разходи за инсталиране; приложим предимно за трайни култури. Качественни капкови маркучи които да ви осигурят равномерност на напояването можете да закупите от Аквамат 2000.

Подпочвеното напояване е иновационен метод, при който водата се подава чрез тръби на известна дълбочина, след което се изкачва до активния почвен слой по капилярен път. Може да се каже, че е капково напояване, но на 35-40 сантиметра под земята. Характеризира се с: ниски загуби от изпаряване; малка опасност от затлачване; висока опасност от засоляване; приложим е за всички възможни култури. Този тип напояване е желателно да бъде организиран от професионалисти за постигане на максимален ефект. За подземни капкови системи можете да се обърнете към специалистите на Аквамат 2000.

Методи за напояване – предимства и недостатъци
34752
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини