Начало » Хоби земеделие » Малката градина
03.09.2018 г.

Борбата с голите охлюви е трудна, но възможна

Борбата с голите охлюви е трудна, но възможна

Голите охлюви са едни от най-големите пакостници в градината. Тази напаст изяжда много плодни и зеленчукови култури – зеле, моркови, краставици, пипер, патладжан, листни зеленчуци, ягоди и много други културни и декоративни растения. Да се избавим веднъж завинаги от тях е невъзможно, но има начини да се съкрати значително тяхната численост, да се отклонят от любимите им места и така да се намалят загубите, които причиняват на реколтата.
Съществуват различни средства и методи за борба с охлювите. В този случай, когато избираме начин – повече означава по-добре. Някои от средствата са по-ефективни, а други са по-подходящи. 

Кои са начините за борба с тези вредители?

Агротехнически методи за борба
Любимими места, които обитават голите охлюви са тъмните и влажни участъци. Системно трябва да се почистват и косят обраслите места и затревените площи. Желателно е растителните отпадъци да се изнасят незабавно, да не се допуска гниене, защото това са идеалните им места за развитие. Други убежища са  вейки, дъски и камъни. Градинските компостери са друго предпочитано място и ако количеството им е твърде голямо, то тогава може да се помисли за изнасянето им, защото там те се развиват необезпокоявани и снасят яйцата си. 
Препоръчва се прекопаване и разрохкване на почвата в топли и слънчеви дни. Изкарани на повърхността, по-младите екземпляри и яйцата им бързо изсъхват на слънцето.

Прегради
Един от начините за защита на даден участък или растение от нашествието на охлювите е създаване на прегради, които не могат да преодолеят. Такива могат да бъдат дървени стърготини, кори, натрошени яйчени черупки или борови иглички. Може също да се използва пясък, чакъл, дребни тухлени отпадъци, отпадъци от кафе или пепел. Този метод е ефикасен, когато бариерата остава по-дълго суха. 
Други  средства са негасената вар (30 гр на квадратен метър) и суперфосфат на прах( 20-40 гр на квадратен метър), с които се наръсва почвата. Тези вещества предизвикват обезводняване на охлювите и причиняват смъртта им. Може да се използва и железен сулфат, примесен с малко пясък.

Избор на растения
Важно е да обърнем внимание на растенията, които отглеждаме в градината. Сред деликатесните растения за охлювите могат да се засаждат такива, които не са особено привлекателни за тях – градински чай, чубрица, пелин, лайка, синап, лук, чесън, розмарин. По-малко предпочитани са червеното зеле, тагетисите и хостата. Не са по вкуса им и магданозът, синапът и лавандулата, които могат да се засяват по краищата.

Капани и примамки за охлюви
Примамките са остатъци от растения, които са предпочитани от охлювите – зеле, моркови, цвекло, салата, където се укриват и похапват с удоволствие. Те се поставят вечер, а сутрин се проверяват и се изнасят извън градинския участъка. При сухо време могат да се поставят тарелки с царевично брашно, чиято миризма е притегателна за охлювите. 
Изпитано във времето и ефективно средство са бирените капани – те са обеми, които се поставят стабилно на земята или се вкопават и в тях вечер се  налива бира. Количеството трябва да бъде достатъчно, че да могат да се удавят. Ароматът на това питие ги привлича силно, а попаднали там не могат да излязат. 
Срещу слузестите натрапници може да се използва и 1-2% разтвор на кофеин, който убива и най-едрите екземпляри, а 0,1% действа зле на нервната им система и ги пропъжда. Такава концентрация се получава, като в малка чашка се разтвори двойна доза разтворимо кафе.

Естествени врагове
Естествените врагове са жабите и таралежите,които можете да  примамите с малко мляко, а те ще си вземат за десерт достатъчно количество охлюви.

Препарати за борба
Когато количеството на охлювите е прекомерно голямо, тогава се налага да се води борба и с други средства. Може да се използва гранулирана примамка Агрекол (Вениш БГ), който има привличащо и парализиращо въздействие. За био градините се предлагат био репеленти, които отблъскват натрапниците. 

Домашни средства
За посевите от зеле се препоръчва пръскане с калиева сол – 1кг на 10 литра вода. За пръскане на другите култури се използват още извлеци от различни фитонцидни растения – пелин, папрат, и лют пипер, с които се пръскат растенията и почвата около тях, а също и местата на по-голямо струпване на охлюви.

 

Борбата с голите охлюви е трудна, но възможна
68114
 

Последни материали
Виж
Благодарение на поддържаните ниски цени
Търсенето на украинска пшеница расте на международните пазари
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Президентът Еманюел Макрон бе освиркан на входа
Френски фермери блокираха откриването на селскостопанско изложение
Иззети са 17 моторни триона и 7 законни ловни пушки
Задържаха 10 МПС и 34 каруци при проверки в горите през януари
Според проучване на местната служба за защита на потребителите
Нулевият ДДС запази цените на 72 на сто от храните в Кипър
Близо 6 хил. дка стават подходящи за трайни насаждения с промени в Закона за земята
Свързани материали
Виж
Запазва се тенденцията за окрупняване на свинефермите
Поголовието от свине в Германия нарасна за пръв път от 3 години
Тенденцията се запазва от 2017 година досега
САЩ прогнозират намаление и на поголовието от едър рогат добитък в ЕС
История, позната на много фермери
Пчелари печелят дело срещу фонд „Земеделие” - като Давид срещу Голиат
Женските за разплод са в основата на тенденцията
Поголовието от овце в Англия се срина до 12-годишно дъно
Косачки серия G – гаранция за перфектно поддържани зелени площи
Местна компания плаща лиценза за 5 години
В Монголия ще произвеждат кисело мляко с Лактобациликус булгарикус
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини