Начало » Хоби земеделие » Малката градина
03.09.2018 г.

Борбата с голите охлюви е трудна, но възможна

Борбата с голите охлюви е трудна, но възможна

Голите охлюви са едни от най-големите пакостници в градината. Тази напаст изяжда много плодни и зеленчукови култури – зеле, моркови, краставици, пипер, патладжан, листни зеленчуци, ягоди и много други културни и декоративни растения. Да се избавим веднъж завинаги от тях е невъзможно, но има начини да се съкрати значително тяхната численост, да се отклонят от любимите им места и така да се намалят загубите, които причиняват на реколтата.
Съществуват различни средства и методи за борба с охлювите. В този случай, когато избираме начин – повече означава по-добре. Някои от средствата са по-ефективни, а други са по-подходящи. 

Кои са начините за борба с тези вредители?

Агротехнически методи за борба
Любимими места, които обитават голите охлюви са тъмните и влажни участъци. Системно трябва да се почистват и косят обраслите места и затревените площи. Желателно е растителните отпадъци да се изнасят незабавно, да не се допуска гниене, защото това са идеалните им места за развитие. Други убежища са  вейки, дъски и камъни. Градинските компостери са друго предпочитано място и ако количеството им е твърде голямо, то тогава може да се помисли за изнасянето им, защото там те се развиват необезпокоявани и снасят яйцата си. 
Препоръчва се прекопаване и разрохкване на почвата в топли и слънчеви дни. Изкарани на повърхността, по-младите екземпляри и яйцата им бързо изсъхват на слънцето.

Прегради
Един от начините за защита на даден участък или растение от нашествието на охлювите е създаване на прегради, които не могат да преодолеят. Такива могат да бъдат дървени стърготини, кори, натрошени яйчени черупки или борови иглички. Може също да се използва пясък, чакъл, дребни тухлени отпадъци, отпадъци от кафе или пепел. Този метод е ефикасен, когато бариерата остава по-дълго суха. 
Други  средства са негасената вар (30 гр на квадратен метър) и суперфосфат на прах( 20-40 гр на квадратен метър), с които се наръсва почвата. Тези вещества предизвикват обезводняване на охлювите и причиняват смъртта им. Може да се използва и железен сулфат, примесен с малко пясък.

Избор на растения
Важно е да обърнем внимание на растенията, които отглеждаме в градината. Сред деликатесните растения за охлювите могат да се засаждат такива, които не са особено привлекателни за тях – градински чай, чубрица, пелин, лайка, синап, лук, чесън, розмарин. По-малко предпочитани са червеното зеле, тагетисите и хостата. Не са по вкуса им и магданозът, синапът и лавандулата, които могат да се засяват по краищата.

Капани и примамки за охлюви
Примамките са остатъци от растения, които са предпочитани от охлювите – зеле, моркови, цвекло, салата, където се укриват и похапват с удоволствие. Те се поставят вечер, а сутрин се проверяват и се изнасят извън градинския участъка. При сухо време могат да се поставят тарелки с царевично брашно, чиято миризма е притегателна за охлювите. 
Изпитано във времето и ефективно средство са бирените капани – те са обеми, които се поставят стабилно на земята или се вкопават и в тях вечер се  налива бира. Количеството трябва да бъде достатъчно, че да могат да се удавят. Ароматът на това питие ги привлича силно, а попаднали там не могат да излязат. 
Срещу слузестите натрапници може да се използва и 1-2% разтвор на кофеин, който убива и най-едрите екземпляри, а 0,1% действа зле на нервната им система и ги пропъжда. Такава концентрация се получава, като в малка чашка се разтвори двойна доза разтворимо кафе.

Естествени врагове
Естествените врагове са жабите и таралежите,които можете да  примамите с малко мляко, а те ще си вземат за десерт достатъчно количество охлюви.

Препарати за борба
Когато количеството на охлювите е прекомерно голямо, тогава се налага да се води борба и с други средства. Може да се използва гранулирана примамка Агрекол (Вениш БГ), който има привличащо и парализиращо въздействие. За био градините се предлагат био репеленти, които отблъскват натрапниците. 

Домашни средства
За посевите от зеле се препоръчва пръскане с калиева сол – 1кг на 10 литра вода. За пръскане на другите култури се използват още извлеци от различни фитонцидни растения – пелин, папрат, и лют пипер, с които се пръскат растенията и почвата около тях, а също и местата на по-голямо струпване на охлюви.

 

Борбата с голите охлюви е трудна, но възможна
70897
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
При свинефермите спадът достига 13 на сто
Животновъдните ферми в Германия са намалели с 4 на сто за 3 години
Младите животни намаляват при стабилизиране на свинете за разплод
Поголовието от свине във Великобритания намаля с над 10 на сто за година
Запазва се тенденцията за окрупняване на свинефермите
Поголовието от свине в Германия нарасна за пръв път от 3 години
Тенденцията се запазва от 2017 година досега
САЩ прогнозират намаление и на поголовието от едър рогат добитък в ЕС
История, позната на много фермери
Пчелари печелят дело срещу фонд „Земеделие” - като Давид срещу Голиат
Женските за разплод са в основата на тенденцията
Поголовието от овце в Англия се срина до 12-годишно дъно
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини