Начало » Хоби земеделие » Малката градина
03.09.2018 г.

Във всяка градина има място за маточина

Във всяка градина има място за маточина

Разсад на маточина, снимка sinor.bg

Маточината, наричана още лимонче е многогодишно тревисто растение. Диворастящата маточина се среща саморасла или полудива из горите, храсталаците, покрай оградите и по градините из цялата страна. Маточината се използва като подправка, която благодарение на приятния си ментово-лимонен вкус се употребява при ястия от риба, месо, гъби, дивеч, птици. От нея се приготвя много приятен ароматен чай. Подобрява апетита и нормализира храносмилането. Маточината е и лечебна билка наложени с пресни листа раните зарастват по-бързо. С настойка от нея се лекува главоболие, простуда, неврози. Тя е отлично медоносно растение.

Маточината е топлолюбиво растение. Не е взискателна към светлината затова може да расте и на сянка. Тя е придирчива към хранителните вещества в почвата. Най-подходящи за отглеждането и са рохкавите песъчливо-глинести с добър воден режим, но не понася преовлажняването. На богати почви и при обилно торене реагира много добре с увеличаване на добива на листа, които съдържат етерично масло, витамин С, дъбилни вещества, смоли.

Понеже семената й никнат бавно, не е подходяща за директна сеитба. По-добре е да се засее разсад на открити лехи при норма 3-4 грама семе за квадратен метър. Разсадът е готов, когато растенията достигнат 10-12 см. Разсажда се през май при разстояние 60 см между редовете и 30 см в реда. Тя може да се размножава и вегетативно, като старите коренища се разделят на части, които се засаждат през октомври.

Поради образуване на голяма надземна маса маточината извлича много хранителни вещества от почвата. Това налага ежегодното й наторяване. При пролетната обработка се внасят 2 кг/100 кв.м амониева селитра, а през есента с обработката по 5 кг суперфосфат.

Листата се берат 2-3 пъти през вегетацията преди цъфтеж. Най-подходящо време за брането им е сутрин след като се вдигне росата. Отрязаните стъбла се сушат на тънък пласт на сянка.

Във всяка градина има място за маточина
23027
 

Последни материали
Виж
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Свързани материали
Виж
Маточината има място в двора
Маточината има място в градината
Правим разсада на маточината
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини