Агенцията по храните засилва контролът по ресторанти и други обекти за хранене във връзка с постоянните промени в епизоотичната обстановка в Европейския съюз и опасността от засягане на България от Африканска чума по свинете (АЧС), съобщиха от пресцентъра на ведомството.
От 21.08.2018 г. със заповед № РД 11-1638/ 21.08.2018 г. на изпълнителния директор на БАБХ е въведен засилен контрол в заведенията за обществено хранене (ЗОХ) и в обектите за междинно съхранение на субпродукти и камиони за превоз на подобни животински отпадъци.
При проверките се обхваща начина на отделяне, идентифициране и проследяване на всички отпадъци от храни от животински произход (вкл. и кухненските отпадъци), наричани странични животински продукти (СЖП). Проверяват се условията на съхранение и начина на унищожаване на СЖП и в двата вида обекти. Задължително е унищожаването на всички СЖП да става чрез обезвреждане по методите, посочени в Регламент (ЕО) № 1069/ 2009 в екарисаж или в инсталации за изгаряне и съвместно изгаряне, регистрирани в областните дирекции по безопасност на храните.
През първата седмица от действието на заповедта са извършени 177 проверки. Издадени са 69 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия.