Рибата измиваме и нарязваме на дебели парчета, които подсушаваме с мека кърпа. Наръсваме ги от двете страни със сол и сок от лимон и оставяме да престоят 20 минути. Разбъркваме добре доматеното пюре, наситнения лук, подправките и останалото олио, и слагаме по лъжица върху всяка порция риба. Печем в умерено силна фурна (180 градуса), докато ястието остане на мазнина. Тавичката изваждаме и всяка порция обливаме равномерно с виното, покриваме с подходящ капак и пак връщаме във фурната, но вече изключена. Държим 4-5 минути, за да попие виното и да се задуши. Поднасяме ястието топло с гарнитура от пържени картофи или пюре.
Продукти: 1 средно голям шаран (около 1 кг), 1 глава лук, 200 мл бяло сухо вино, сокът от 1 лимон, 1 с. л. доматено пюре, 1/2 ч. л. смлян черен пипер, 1 връзка пресен магданоз (може и изсушен), 150 мл олио, сол на вкус.