Почистваме чушките от дръжките и семената, попарваме ги за кратко във вряща вода и ги прекарваме през месомелачка. Бланшираме доматите, обелваме ги и ги настъргваме на едро ренде. Сваряваме картофите и ги прекарваме през преса. Сваряваме морковите и карфиола и ги пасираме /или ги прекарваме през месомелачка/. Варим доматите на умерен огън. Щом се посгъстят, прибавяме останалите зеленчуци и продължаваме да варим, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Когато лютеницата се сгъсти, сипваме олиото и прибавяме наситнените зелении, захарта, солта и подправките. Разбъркваме и отстраняваме от огъня. Разпределяме още горещата лютеница в затоплени буркани. Затваряме и стерилизираме 50 мин.
Продукти: 2,5 кг червени чушки, 2,5 кг зелени чушки, 2 кг червени домати, 2 кг зелени домати, 1 кг моркови, 1 кг картофи, 500 г карфиол, 1 люта чушка, 4 ч.ч. олио, 5-6 с.л. ситно нарязан магданоз, 5-6 с.л. ситно нарязани листа от целина, 1-2 с.л. ситно нарязан копър, 1 1/2 к.ч. захар, 1 1/2 к.ч. сол, бахар, кимион, индийско орехче, черен пипер.