Начало » Новини » Страната
09.09.2023 г.

В Маноле организират празник на лютеницата с финансиране от ПРСР

Книга с рецепти ще съхрани начините на приготвяне на традиционни местни храни
В Маноле организират празник на лютеницата с финансиране от ПРСР

"Празник на лютеницата“ ще се проведе днес за първи път в село Маноле от на община Марица на област Пловдив, съобщи „Фокус”. Кулинарният специалист Ути Бъчваров ще вари специално за жителите на общината домашна лютеница от местна рецепта пред погледите на посетителите на Празника в културно-информационнния център „Малтепе”. Бригада от младежи ще кълца моркови, лук, ще мели печени чушки и патладжани от рано сутринта, а сместта ще се изсипе в огромна тава, за да къкри. Всички ще могат да и се насладят на вкусния домашен хляб от подници, създаден по традиционна рецепта от бабите.

В рамките на събитието в Маноле ще се проведе изложение на местни домашно приготвени продукти. Ще се проведе конкурс за най-вкусна домашна лютеница от селата на общината. Почитателите на истинските вкусове, жителите и гостите на община Марица ще могат да се насладят на различни традиционни храни и художествени изделия от региона, както и да разберат как се прави лютеница и местни гозби.

Събитието се провежда в изпълнение на Проект "Празник на лютеницата“ , финансиран по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони по Процедура чрез подбор на проектни предложения по подмярка 19.2 "Прилагане на операции в рамките на стратегии за водено от общностите местно развитие“ от мярка 19 "Водено от общностите местно развитие“ с договор за безвъзмездна финансова помощ BG06RDNP001-19.019-S2-12.01.2022 г г с Държавен фонд "Земеделие“ .

Целта на проекта е да се съхрани и развие местната идентичност на основата на живото нематериално културно наследство на територията, неговата валоризация и принос за стопанското развитие посредством интегрирането му в туристически дейности и продукти. Книгата с рецепти ще запечата най-добрите образци на храната като културно наследство. Това ще позволи приобщаването на повече хора към културните традиции на населението на община Марица, сподели общинският кмет Димитър Иванов. 

В Маноле организират празник на лютеницата с финансиране от ПРСР
3541
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Продължава засаждането на крайречните гори в землището на с. Маноле
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини