Начало » Новини » Страната
16.07.2015 г.

Гражданска организация заедно с циганчета от столичния квартал Факултета повторно почистват района

Инициативи

Неправителствената организация „Надежда за нас - 2008” с подкрепата на Фондация „Опре рома” и фирма „Щрабаг Умвелтсървиз” организира второто поред почистване в столичния квартал „Факултета”, като в района бяха засадени и нови дръвчета. Инициативата е част от проекта „Всички заедно – за чиста земя”, който събра доброволци от български и ромски произход. Най-важните сред тях бяха децата от най-бедната част на „Факултета”.

В края ня юни около 70 ентусиазирани младежи и деца участваха в почистването на горичката пред ромския столичен квартал „Факултета”, превърнала се в бунище, както и на двора на 75-о училище.

Фирма „Щрабаг Умвелтървис” подпомогна инициативата с булдозери и извозване на боклука. Представителите на фирмата разчистиха и голяма площ в квартала - до най-бедните къщи, която бе затрупана с отпадъци.

Децата, взели участие в проекта, са основно жители на най-бедната част на „Факултета” - т. нар.  „Камбоджа“. Освен че почистваха, те засадиха и дръвчета. Целта на засаждането бе всяко от децата да започне да изгражда лична емоционална връзка с природата по метода „учене чрез правене“. Освен храна, ръкавици и фланелки малчуганите получиха лакомства и лични подаръци. Накрая част от тях порисуваха заедно с останалите доброволци.

Преди година „Надежда за нас – 2008” организира почистване в района – на 8 април, по случай Международния ден на ромите. Грижата за природата обаче изисква постоянни усилия и създаването на трайни нагласи сред местните към поддържане на чистота. Работата в тази посока е трудна с оглед на това, че част от жителите на „Факулета” са сред най-бедните граждани на страната ни, а някои от тях намират препитание именно чрез боклука.

Бунището пред „Факултета” не може да бъде изчистено само с една акция. То се замърсява ежедневно. Въпреки това организаторите на проекта „Всички заедно – за чиста земя” смятат, че без постоянство в усилията няма да бъдат постигнати резултати. Целта на инициативата бе да повиши информираността на ромите в квартала относно необходимостта от опазването на природата и чрез най-будните и активни членове на общността – децата, да въздейства и на възрастните, които често остават пасивни.

Децата и младежите до 14 г. са най-подходящата група за възпитаването на екологично съзнание в ромската общност. За целта от „Надежда за нас – 2008” организираха и лекция-беседа с подходящ научнопопулярен филм за децата и юношите от „Факултета” - в Ритуалния дом на семейство Кирови. Децата могат да се превърнат в посланици на идеите за природосъобразен живот към техните родители, но с тях непрекъснато трябва да се общува и „извън гетото”, сред природата.

Надеждата на организаторите е, че ежегодишните им акции ще допринесат за развиването на нетърпимост сред общността към ромите, изхвърлящи боклук на нерегламентирани места. Ромската общност във „Факултета” е на пътя на своето пробуждане – това проличава от строящите се нови къщи, сформирането на Ромски съвет и създаването на ромска организация „Опре рома“, която си поставя за цел да основе детски център за грижа точно за децата, които играят по цели дни на бунището-гора.

Проектът се реализира с финансов ресурс от тазгодишното издание на конкурса „Направи си сам”, след като през март нициативата се нареди сред победителите. Конкурсът за малки зелени идеи „Направи си сам” предостави микрогрантове на 24 зелени проекта в цялата страна. „Направи си сам” подпомага гражданските зелени инициативи и се организира от екологично сдружение „За Земята”.

Гражданска организация заедно с циганчета от столичния квартал Факултета повторно почистват района
16362
 

Последни материали
Виж
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини