За производство на ранен пипер най-добри са алувиално-ливадните почви по поречието на реките. Необходимо е да изберем площи, където няма опасност от падане на късни пролетни слани след 22-25 април до 5 май. Почвата трябва да е подготвена добре още през есента, да е направена дълбока оран и да е наторена с полуразложен оборски тор, троен суперфосфат, калиев сулфат.
Сега е моментат да се сеят семената, оптималният срок е от 20 януари до 5 февруари. Подходящи за ранно производство на пипер са сортовете Златен медал, Албена, Сиврия 600, Бяла капия, Люлин и по-рядко Калинков.
Разсадът се отглежда в парници с биотопливо или други отопляеми култивационни съоръжения. За 100 кв. м с пипер са необходими 15-18 г семена, като 12-15 г са достатъчни на един квадратен метър парникова площ.
Семената се засяват в лехи, разпръснато или редово, или в торови саксийки. При домашни условия може да използвате и кофички от кисело мляко.
До поникване семената изискват температура от 22-24С, а след това 20-22С през деня и не по-ниски от 15-16С през нощта. Проветряването е задължително. Почвата се разрохква редовно, почистват се плевелите, подхранва се и при нападение от вредители трябва да се напръска разсадът.
Когато растенията кръстосат са готови. Тогава се пикират в полутопли парници или в отопляеми оранжерии.