Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.06.2018 г.

Нематодите могат да причинят значителни загуби

В градината
Нематодите могат да причинят значителни загуби

Снимка sinor.bg

Нематодите са паразити със сериозно икономическо значение – установяват се трудно, развиват се бързо и нападат различни видове растения. Класифицирани са над 80 000 вида, но може би са много повече /над 1 000 000/. Нападат над 2 000 вида растения. Тази група включва зеленчукови култури, ценни  технически култури, декоративни растения, билки, храсти и много дървесни видове.
До неотдавна се е смятало, че ако даден участък е заразен с нематоди, то той трябва да бъде продаден или изоставен, шеговито казано, докато паразитите умрат от глад. Това се дължи на факта, че борбата е сериозна и продължителна.

Биология
Нематодите са кръгли червеи с вретеновидна или нишковидна форма. Те живеят у растения, животни  и човека и поради това дължината им варира от 1 микрон до няколко метра.
Обект на внимание са нематодите, паразитиращи върху растенията и борбата с тях, от гледна точка на съвременната наука.
Наличието им се установява трудно, предвид голямото видово разнообразие и много слабо проявените първични признаци. Активното им развитие започва при температури над 18-20 градуса. Първоначално се забелязва забавено развитие, намаляване и окапване на цветовете, повяхване, слаба вегетативна маса. Всички тези признаци биха могли да бъдат проява на много други фактори. И докато се търсят причините, паразитът се размножава скоростно.

С какво са опасни нематодите?
В процеса на своето активно развитие те проникват в кореновата система или вегетативната маса, нарушават целостта на растенията, предизвикват загниване, заразяват корените и вегетативната маса с вируси, гъбични инфекции и бактерии.
 Да се установи наличието на нематоди, скрити в корените или стъблата, трябва да се извади растението и внимателно да се инспектира неговата  коренова система, стебла и листа. При инфекция се забелязват голям брой неправилни разклонения, загниване и язви. По корените, ако не са на бобово растение, могат да се забележат още гали, кисти с яйца, различни по форма издутини и вдлъбнатини, които застрашават кореновата система и   растението като цяло.

Коренов нематод
Кореновият нематод е филаментозен червей, който образува по корените на растенията гали, приличащи на тези на бобовите култури /само че в тези гали няма клубенови бактерии, а женски, които снасят яйца/.
Мъжките  червеи са подвижни, с дължина до 2 мм, а женските са по-къси и раздути /с крушообразна форма/, които снасят яйцата в яйчни капсули /торбички или гали/. В предния край имат иглоподобен орган, с който пробиват растителните тъкани и проникват в тях.
Земният нематод е многостранен – със сигурност е известно, че може да засегне повече от 2 000 вида растения
Неговото пълно развитие се осъществява за период 20-50 дни /когато е по-топло, тогава се развива по-бързо/. Важно е да се отбележи, че всеки женски нематод снася чудовищен брой яйца – над две хиляди и развиват няколко поколения. От тях се излюпват ларви с тънко, дълго тяло, заострено в двата края, подвижни. При проникването си в корените ларвите отделят ферменти, които предизвикват приток на хранителни вещества, от които те се хранят и образуват колонии.
Най-активно се развиват при температури 22-28 градуса и влажност 70-75%. Що се отнася до киселинно – базовият баланс, те предпочитат леко кисели почви, но не алкални.
Кореновият нематод напада с предпочитания картофите, цвеклото, морковите, но после се пренася и върху другите култури. Болести по зеленчуци.

Стеблено – листен нематод
Те предизвикват удебеляване на стеблата, а листата остават малки, недоразвити, с неправилна форма.
Най-точно доказателсво за наличието на листни нематоди са сухи, некротични петна по листата, с различна форма и разположени на различни места. Те нападат най-често ягодите и хризантемите, но ако се намират в близост домати, краставици, патладжан, магданоз, репички, пъщърнак, лук, чесън, те бързо се пренасят върху тях.
Заразата се пренася чрез заразен посадъчен материал, почва, инвентар, превозни средства и др.

Борба с нематодите
На заразените почви е желателно да се засаждат устойчиви култури – ечемик, ръж, пшеница, фий, люцерна, царевица, слънчоглед за период от 3-4 години. За малкото стопанство в сеитбообращението могат да се включат култури с къс вегетационен период: лук, чесън зимен грах, ранни картофи. Препоръчва се дълбока оран, а остатъците от заразените растения да се изнасят и изгарят.
За борба с нематодите се използват различни препарати – нематоциди: афромил, безамид гранулат, велум прайм, видейт, нематорин, биоакт и др.

Нематодите могат да причинят значителни загуби
34403

Последни материали
Виж
Австрия се интересува от обмен на породисти животни и генетичен материал
Утежняват правилата за превоз на животни в Европейския съюз
До средата на декември промените в националната стратегия за земеделие ще бъдат изпратени към ЕК
Скоро ще заработи нов сайт за Стратегическия план
В Италия конфискуваха ферма за връзки с мафията
Благотворително
Отново може да купите коледни елхички от горските с добра кауза
Почти 90 на сто от доставките идват от Украйна и Бразилия
Спадът във вноса на царевица в ЕС се задълбочава
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини