Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.06.2018 г.

Нематодите могат да причинят значителни загуби

В градината
Нематодите могат да причинят значителни загуби

Снимка sinor.bg

Нематодите са паразити със сериозно икономическо значение – установяват се трудно, развиват се бързо и нападат различни видове растения. Класифицирани са над 80 000 вида, но може би са много повече /над 1 000 000/. Нападат над 2 000 вида растения. Тази група включва зеленчукови култури, ценни  технически култури, декоративни растения, билки, храсти и много дървесни видове.
До неотдавна се е смятало, че ако даден участък е заразен с нематоди, то той трябва да бъде продаден или изоставен, шеговито казано, докато паразитите умрат от глад. Това се дължи на факта, че борбата е сериозна и продължителна.

Биология
Нематодите са кръгли червеи с вретеновидна или нишковидна форма. Те живеят у растения, животни  и човека и поради това дължината им варира от 1 микрон до няколко метра.
Обект на внимание са нематодите, паразитиращи върху растенията и борбата с тях, от гледна точка на съвременната наука.
Наличието им се установява трудно, предвид голямото видово разнообразие и много слабо проявените първични признаци. Активното им развитие започва при температури над 18-20 градуса. Първоначално се забелязва забавено развитие, намаляване и окапване на цветовете, повяхване, слаба вегетативна маса. Всички тези признаци биха могли да бъдат проява на много други фактори. И докато се търсят причините, паразитът се размножава скоростно.

С какво са опасни нематодите?
В процеса на своето активно развитие те проникват в кореновата система или вегетативната маса, нарушават целостта на растенията, предизвикват загниване, заразяват корените и вегетативната маса с вируси, гъбични инфекции и бактерии.
 Да се установи наличието на нематоди, скрити в корените или стъблата, трябва да се извади растението и внимателно да се инспектира неговата  коренова система, стебла и листа. При инфекция се забелязват голям брой неправилни разклонения, загниване и язви. По корените, ако не са на бобово растение, могат да се забележат още гали, кисти с яйца, различни по форма издутини и вдлъбнатини, които застрашават кореновата система и   растението като цяло.

Коренов нематод
Кореновият нематод е филаментозен червей, който образува по корените на растенията гали, приличащи на тези на бобовите култури /само че в тези гали няма клубенови бактерии, а женски, които снасят яйца/.
Мъжките  червеи са подвижни, с дължина до 2 мм, а женските са по-къси и раздути /с крушообразна форма/, които снасят яйцата в яйчни капсули /торбички или гали/. В предния край имат иглоподобен орган, с който пробиват растителните тъкани и проникват в тях.
Земният нематод е многостранен – със сигурност е известно, че може да засегне повече от 2 000 вида растения
Неговото пълно развитие се осъществява за период 20-50 дни /когато е по-топло, тогава се развива по-бързо/. Важно е да се отбележи, че всеки женски нематод снася чудовищен брой яйца – над две хиляди и развиват няколко поколения. От тях се излюпват ларви с тънко, дълго тяло, заострено в двата края, подвижни. При проникването си в корените ларвите отделят ферменти, които предизвикват приток на хранителни вещества, от които те се хранят и образуват колонии.
Най-активно се развиват при температури 22-28 градуса и влажност 70-75%. Що се отнася до киселинно – базовият баланс, те предпочитат леко кисели почви, но не алкални.
Кореновият нематод напада с предпочитания картофите, цвеклото, морковите, но после се пренася и върху другите култури. Болести по зеленчуци.

Стеблено – листен нематод
Те предизвикват удебеляване на стеблата, а листата остават малки, недоразвити, с неправилна форма.
Най-точно доказателсво за наличието на листни нематоди са сухи, некротични петна по листата, с различна форма и разположени на различни места. Те нападат най-често ягодите и хризантемите, но ако се намират в близост домати, краставици, патладжан, магданоз, репички, пъщърнак, лук, чесън, те бързо се пренасят върху тях.
Заразата се пренася чрез заразен посадъчен материал, почва, инвентар, превозни средства и др.

Борба с нематодите
На заразените почви е желателно да се засаждат устойчиви култури – ечемик, ръж, пшеница, фий, люцерна, царевица, слънчоглед за период от 3-4 години. За малкото стопанство в сеитбообращението могат да се включат култури с къс вегетационен период: лук, чесън зимен грах, ранни картофи. Препоръчва се дълбока оран, а остатъците от заразените растения да се изнасят и изгарят.
За борба с нематодите се използват различни препарати – нематоциди: афромил, безамид гранулат, велум прайм, видейт, нематорин, биоакт и др.

Нематодите могат да причинят значителни загуби
35432
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини