Малината е много вкусен плод и по съдържание на полезни вещества е сред рекордьорите. Тя е един от най-добрите източници на фибри и антиоксиданти, които улесняват храносмилането и прочистват организма. Установени са бактерицидни и понижаващи температурата ефекти, а поради наличието на салицилова киселина е добро природно средство с противовъзпалителни свойства. Малината съдържа още витамин С, витамин В1, В2, В9, бетакаротин и редица микроелементи /калций, желязо, мед, йод и цинк/. Всичко това я прави много ценен и търсен плод.
Как да се получи по-богата реколта?
Един от отговорите дава Александър Соболев, който предлага двойна резитба на малините. Като голям ценител на този плод, той в продължение на години упорит труд, разработва нов агротехнически метод при отглеждането на малините. Тази агротехника се свежда до двойната резитба.
Първата резитба по този метод се извършва в края на май или юни. Подрязват се върховете /8-10 см/ на младите филизи, когато те, в зависимост от сорта и климатичните условия, достигнат на височина 0,5 – 1 метра. До есента тези издънки са се оформили като малки дръвчета – централно стъбло с 3-6 странични разклонения. Втората резитба се извършва през пролетта на следващата година, когато презимувалите вече храсти напълно са се разлистили. Тя се свежда до това , че всички върхове на филизи от миналата година и техните странични разклонения се отрязват с 5-15 см.
Тази двуфазова резитба е важен елемент от агротехниката. Орязаните по метода на Соболев храсти малини хвърлят по време на вегетацията повече цветове и дават значително по-голямо количество плодове. Освен това, сроковете на плододаване на малините при двойната резитба се удължават до октомври.
За отглеждане на малините по метода на Соболев е важно да се вземат предвид и някои важни условия: при засаждането на малините да се осигури достатъчно разстояние между редовете – 2,5 м; разстоянието между отделните храсти да бъде не по-малко от 1м. Това ще позволи по-добро огряване от слънцето и добро проветряване.
Отглеждането на малините по този метод изисква по-интензивни грижи, но ако отделим необходимото внимание ще се радваме на щедра реколта от началото на лятото до края на октомври.
Целогодишно плододаващите сортове не са подходящи за отглеждане по този метод