Начало » Новини » Страната
10.05.2018 г.

Европейски опит може да премахне сивият сектор на пазара на труда в земеделието

Евродепутатът Момчил Неков
Европейски опит може да премахне сивият сектор на пазара на труда в земеделието

Десет милиона души работят в европейското земеделие, като 4 милиона от тях са сезонни работници. Над 30 % от българите, работещи в Европа, са сезонни работници именно в селското стопанство. По данни на НСИ заетите в земеделието и животновъдството у нас над хвърлят220 000 души. Това заяви евродепутатът Момчил Неков по време на семинар за пpoтивoдeйcтвиe нa нeдeĸлapиpaнaтa зaeтocт в зeмeдeлcĸия ceĸтop в Пловдив.

Повечето от заетите в сектора се изхранват от годишния си доход от земеделска работа. Временната работа е все по-често срещано явление особено в Южна и Източна Европа, а социалните условия и права са много по-малко.

Според Неков управленците трябва да обърнат по-голямо внимание върху земеделието у нас и да го развият с помощта на европейските политики. „Трябва да отбележа със съжаление, че днес 85 % от храната ни е внос, а не собствено производство“, каза Неков.

„Проблемът с работната ръка в земеделието в страната е сериозен чисто демографски и поради полагането на недеклариран труд. Смятам, че е необходимо ограничаването му, както и чрез прилагане на добри практики в противодействието на незаконно заетите“, коментира Момчил Неков.

Не трябва да забравяме, че селскостопанският труд е тежък, той е на поле, в оранжерии, във ферми. Рисковете за здравето произтичат от това, че хората са изложени на директни климатични условия, което е значително по-тежко от друг вид професии.

Неков даде пример с Испания, където са въвели система за контрол за секторите портокалови и лозови масиви.  Въз основа на реализирана продукция те изчисляват за колко време и от колко души може да се набере тази продукция. Ако се окаже, че има разлика между тази референтна база и физически осъщественото, например ако излезе, че един берач набере 3 тона портокали на ден, то значи има неестествен и недеклариран процес. По този начин може да се осъществява ефективен контрол.

„Смятам, че и в България може да се въведе подобна система за контрол - на базата на реализирана продукция да се въведе формула за пресмятане на необходимия персонал. Ако не са осигурявани и регистрирани толкова работници, това ще означава, че се използва недеклариран труд“, заяви Неков.

На европейско ниво и при обсъждане на новата Обща селскостопанска политика /ОСП/  Неков ще настоява за повишаване на доходите в земеделието и за стимулиране на работниците в селското стопанство. Но е нужна отговорна земеделска политика и в страната за запазване на българските традиции и национална идентичност в селските райони.

Европейски опит може да премахне сивият сектор на пазара на труда в земеделието
9706
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Участвайте във фармфест Момчилград на 25 и на 26 май
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Прогнозите за реколтата от царевица 2024 г. са благоприятни
Пазарът на царевицата e в ценови застой
Агромашина Пазарджик бе домакин на новото обучение от Kubota, акцентирайки върху иновациите в селскостопанската техника
Инициативи
Посетете фермерския пазар на 29 и 30 март в Кърджали
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини