Начало » Новини » Страната
08.05.2018 г.

Агроминистърът ще одобрява продажбата на активи над 30 хиляди лева на новото предприятие към Селскостопанска академия

Проект на устройствен правилник
Агроминистърът ще одобрява продажбата на активи над 30 хиляди лева на новото предприятие към Селскостопанска академия

sinor

Министърът на земеделието и председателят на Селскостопанска академия (ССА) заедно с директора и управителния съвет на Държавното предприятие „Научно-производствен център“ ще бъдат в управлението на новото предприятие, което се създава след преструктурирането на академията. Това е записано в устройствения правилник на ССА, по който тече обсъждане и трябва да приключи до 3 юни т.г., съобщиха от агроминистерството.

От датата на вписването на новото предприятие в търговския регистър то става правоприемник на активите и пасивите, както и на архива на следните държавните предприятия: Опитна станция по земеделие – Видин, Опитна станция по земеделие – Лом, Опитна станция по кайсията и земеделието – Силистра, Опитна станция по соята – Павликени, Опитна станция по земеделие – Лозница, Опитна станция по земеделие – Хан Крум, Опитна станция по лозарство и винарство – Варна, Опитна станция по земеделие – Поморие, Опитна станция по поливно земеделие – Пазарджик, Опитна станция по земеделие – Сливен, Опитна станция по тютюна – Хасково, Опитна станция по земеделие – Кърджали, Опитна станция по лозарство – Септември, Опитна станция по картофите – Самоков, Опитна станция по земеделие – Ямбол и Система за агропазарна информация САПИ – София.

Интересното за „Научно-производствения център“ е също, че като упражняващ правата на държавата в това предприятие министърът на земеделието ще утвърждава годишния доклад за неговата дейност плюс годишния финансов отчет след заверка от регистриран одитор.

По предложение на председателя на ССА министърът ще одобрява предложения за придобиване на дълготрайни материални активи на стойност над 30 000 лв. Той ще одобрява също и исканията за бракуване или ликвидация на дълготрайни материални активи с балансова стойност над 30 000 лв., стопанисвани от предприятието. С негово разрешение ще се отдават имоти под наем, ще се сключват договори за кредит, за съвместна дейност и за поемане на менителнични задължения.

Считано от 1 април 2018 г., Държавното предприятие – Опитна станция по бубарство и земеделие във Враца се преобразува в Научен център по бубарство – Враца, към Селскостопанската академия. Държавното предприятие – Опитна станция по земеделие – Търговище, се преобразува в Научен център по земеделие – Търговище, към Селскостопанската академия.

Държавно предприятие – Опитна станция по земеделие – Средец, се преобразува в Научен център по земеделие – Средец, към Селскостопанската академия. Държавно предприятие – Опитна станция по животновъдство и земеделие – Смолян, се преобразува в Научен център по животновъдство и земеделие – Смолян, към Селскостопанската академия.

Активите, пасивите, архивът, както и другите права и задължения на изброените четири държавни предприятия преминават към Селскостопанската академия.

Също от 1 април 2018 г. експериментална база – държавно предприятие към Института по земеделие – Шумен, се преобразува в научно звено – експериментална база към Института по земеделие – Шумен. Експериментална база – държавно предприятие към Института по планинско животновъдство и земеделие – Троян, се преобразува в научно звено – експериментална база към Института по планинско животновъдство и земеделие – Троян.

Активите, пасивите, архивът, както и другите права и задължения на тези две държавните предприятия преминават към съответния институт.

И в трите хипотези на преобразуване на държавни предприятия трудовите  правоотношения със служителите се уреждат при условията и по реда на чл. 123 от Кодекса на труда.

Прехвърлянето на активи и пасиви по бюджетите между Министерството на земеделието, храните и горите и Селскостопанската академия следва да се осъществи при условията на чл. 172 от Закона за публичните финанси, който определя 1-во число на месеца за съответните операции. Съответно постановлението за приемане на Устройствения правилник на Селскостопанската академия ще влезе в сила от първо число на месеца, следващ месеца на обнародването му в „Държавен вестник”.

Агроминистърът ще одобрява продажбата на активи над 30 хиляди лева на новото предприятие към Селскостопанска академия
12094
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Целта е производството на повече и по-качествено мляко и месо
Министър Вътев и учени от ССА обсъдиха проекти за подобряване на контрола в селекционния процес
Отпуснаха допълнителни 3 милиона лева за заплати в Селскостопанската академия
Проф. д-р Виолета Божанова е новият председател на Селскостопанска академия
Председателят на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов е освободен от длъжност
Разследването се води срещу председателя на Селскостопанската академия и професор в института Пушкаров
Двама професори са в ареста по обвинение за измама със земеделска земя, с цел строеж на фотоволтаици
Решения на Министерския съвет
Кабинетът гласува нови З млн. лева за заплати в Селскостопанска академия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини