Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Културите, които се нуждаят от загърляне

Практика
Синор.БГ / 25.04.2018 г.
Културите, които се нуждаят от загърляне

sinor

Загърлянето е разпространен агротехнически метод, който се осъществява чрез загребване на почва към основните стъбла на растенията. Полезно е и се прилага основно за картофа, домата, краставицата и бялото зеле, като при всяко едно от тези зеленчуци то има своята важна роля. Загърляне се практикува и при други растения като лук, аспержи и др.

При картофа загърлянето предизвиква образуване на допълнителни подземни израстъци -столони /видоизменени стъбла/, на които се формират клубените.

При доматите и краставиците загърлянето стимулира образуването на допълнителни корени, което осигурява по-добро подхранване и здраво закрепване на растенията в почвата.

При някои растения като аспержи и праз лук загърлянето е наложително за избелване на стъблото.Този метод спомага същоза  борбата с плевелите и допълнително разрохква почвата.

Пиперът и патладжанът имат разклонена коренова система. При пипера тя е разположена в повърхностния слой на почвата /20-30см/, а при патладжана  може да проникне и по-дълбоко. Допълнителните корени при тези растения се развиват много бавно, само при благоприятни условия като достаъчна влага и топлина.

Развитието на допълнителни корени, излизащи от стъблото при тези растения, забавя съзряването на плодовете, така че те не трябва да бъдат загърляни.

При растежа на пипера и патладжана е полезно да се извършва култивиране на почвата. Началото на тази операция може да започне веднага след засаждането, защото така се подобрява степента на оцеляване на растенията.

Разрохкването/окопаването/ разрушава почвената кора, задържа влагата, осигурява достъпа на кислород към корените на растенията, както и на изхвърлянето на въглероден диоксид от почвата.

По време на вегетационния период почвата под тези култури се обработва 5 – 6 пъти. Трябва да се отбележи, че окопаването на прекомерно навлажнена почва води до последващото и уплътяване.

Първите две или три обработки се извършват на дълбочина от 10 – 12 см, а последващите на 6 – 8 см, за да се намали травмирането на корените.

Голяма помощ за градинаря има мулча. Почвата между растенията може да се мулчира с окосена и подсушена трева, компост или торф. Мулчът съхранява влагата, тушира температурните разлики и подобрява състоянието на растенията.

Културите, които се нуждаят от загърляне
32994
 

Последни материали
Виж
Закъснели сме
Утре да започне ваксинирането срещу шарка по овце и кози, призова шефът на Съюза на ветеринарите
За по-добро хранене на растенията
Ползи от лимонената киселина за градината
В Държавен вестник
Промени при директните плащания: Само за 2025 г. е удължен срокът за корекции на заявленията
Средната цена обаче продължава да се повишава за пореден сезон
Износът на ябълки от Украйна се срина с близо две трети
Сирия отмени търг за внос на 200 000 тона, очаква се скоро да обяви нов
Южна Корея закупи на търг 50 000 тона хлебна пшеница с произход от САЩ
Присъствен и онлайн семинар на 29 септември
Фермери получават съвети за по-висока доходност от земята
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини