Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
25.04.2018 г.

Културите, които се нуждаят от загърляне

Практика
Културите, които се нуждаят от загърляне

sinor

Загърлянето е разпространен агротехнически метод, който се осъществява чрез загребване на почва към основните стъбла на растенията. Полезно е и се прилага основно за картофа, домата, краставицата и бялото зеле, като при всяко едно от тези зеленчуци то има своята важна роля. Загърляне се практикува и при други растения като лук, аспержи и др.

При картофа загърлянето предизвиква образуване на допълнителни подземни израстъци -столони /видоизменени стъбла/, на които се формират клубените.

При доматите и краставиците загърлянето стимулира образуването на допълнителни корени, което осигурява по-добро подхранване и здраво закрепване на растенията в почвата.

При някои растения като аспержи и праз лук загърлянето е наложително за избелване на стъблото.Този метод спомага същоза  борбата с плевелите и допълнително разрохква почвата.

Пиперът и патладжанът имат разклонена коренова система. При пипера тя е разположена в повърхностния слой на почвата /20-30см/, а при патладжана  може да проникне и по-дълбоко. Допълнителните корени при тези растения се развиват много бавно, само при благоприятни условия като достаъчна влага и топлина.

Развитието на допълнителни корени, излизащи от стъблото при тези растения, забавя съзряването на плодовете, така че те не трябва да бъдат загърляни.

При растежа на пипера и патладжана е полезно да се извършва култивиране на почвата. Началото на тази операция може да започне веднага след засаждането, защото така се подобрява степента на оцеляване на растенията.

Разрохкването/окопаването/ разрушава почвената кора, задържа влагата, осигурява достъпа на кислород към корените на растенията, както и на изхвърлянето на въглероден диоксид от почвата.

По време на вегетационния период почвата под тези култури се обработва 5 – 6 пъти. Трябва да се отбележи, че окопаването на прекомерно навлажнена почва води до последващото и уплътяване.

Първите две или три обработки се извършват на дълбочина от 10 – 12 см, а последващите на 6 – 8 см, за да се намали травмирането на корените.

Голяма помощ за градинаря има мулча. Почвата между растенията може да се мулчира с окосена и подсушена трева, компост или торф. Мулчът съхранява влагата, тушира температурните разлики и подобрява състоянието на растенията.

Културите, които се нуждаят от загърляне
32253
 

Последни материали
Виж
Въпреки подобрените запаси от влага в почвата след майските дъждове
Прогнозата за тазгодишната реколта от рапица в Украйна е песимистична
Сеитбата на царевицата е близо до приключване, а на соята продължава
Жътвата на есенната пшеница в САЩ започна още в края на май
В аврозоната земеделските институции ще спестят разходи от превалутиране
Първият държавен магазин за храни може да отвори в Пловдив до 2 месеца
Задържани са товарен автомобил и самоделна моторна лебедка
Откриха 15 незаконно отсечени смърча в района на Чепеларе
Проверките продължават, включително в лични стопанства тип заден двор
В Старозагорско няма нови огнища на шарка по дребните преживни животни
Отгледани на демонстрационното му поле в сътрудничество с агробизнеса
Тракийският университет представи иновативни сортове житни култури
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини