Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
25.04.2018 г.

Културите, които се нуждаят от загърляне

Практика
Културите, които се нуждаят от загърляне

sinor

Загърлянето е разпространен агротехнически метод, който се осъществява чрез загребване на почва към основните стъбла на растенията. Полезно е и се прилага основно за картофа, домата, краставицата и бялото зеле, като при всяко едно от тези зеленчуци то има своята важна роля. Загърляне се практикува и при други растения като лук, аспержи и др.

При картофа загърлянето предизвиква образуване на допълнителни подземни израстъци -столони /видоизменени стъбла/, на които се формират клубените.

При доматите и краставиците загърлянето стимулира образуването на допълнителни корени, което осигурява по-добро подхранване и здраво закрепване на растенията в почвата.

При някои растения като аспержи и праз лук загърлянето е наложително за избелване на стъблото.Този метод спомага същоза  борбата с плевелите и допълнително разрохква почвата.

Пиперът и патладжанът имат разклонена коренова система. При пипера тя е разположена в повърхностния слой на почвата /20-30см/, а при патладжана  може да проникне и по-дълбоко. Допълнителните корени при тези растения се развиват много бавно, само при благоприятни условия като достаъчна влага и топлина.

Развитието на допълнителни корени, излизащи от стъблото при тези растения, забавя съзряването на плодовете, така че те не трябва да бъдат загърляни.

При растежа на пипера и патладжана е полезно да се извършва култивиране на почвата. Началото на тази операция може да започне веднага след засаждането, защото така се подобрява степента на оцеляване на растенията.

Разрохкването/окопаването/ разрушава почвената кора, задържа влагата, осигурява достъпа на кислород към корените на растенията, както и на изхвърлянето на въглероден диоксид от почвата.

По време на вегетационния период почвата под тези култури се обработва 5 – 6 пъти. Трябва да се отбележи, че окопаването на прекомерно навлажнена почва води до последващото и уплътяване.

Първите две или три обработки се извършват на дълбочина от 10 – 12 см, а последващите на 6 – 8 см, за да се намали травмирането на корените.

Голяма помощ за градинаря има мулча. Почвата между растенията може да се мулчира с окосена и подсушена трева, компост или торф. Мулчът съхранява влагата, тушира температурните разлики и подобрява състоянието на растенията.

Културите, които се нуждаят от загърляне
29772
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини