Протеиновите култури трябва да намерят своето място в европейското земеделие, защото зависимостта от вноса им не е полезна от гледна точка на изхранването и безопасността на храните. Това заяви евродепутатът от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Момчил Неков на пленарната сесия в Стасбург. На нея беше обсъден проект на европейската стратегия за насърчаване на протеиновите култури, включваща поощряване на производството на богати на протеин растения и бобови растения в рамките на европейския селскостопански сектор.
Става въпрос за подкрепа при отглеждането на соя, като най-широко разпространена, плюс фасул, леща, нахут, грах, фъстъци, бакла, люцерна, еспарзета, фий, детелина, лупина, и др.
„С притеснение слушам българските производители, че вносната продукция всъщност е генетично модифицирана и макар да полагат всички грижи за правилно отглеждане, то рискът от замърсяване от ГМО фуражите всъщност е сериозен“, заяви Неков.
„Моята страна - България има отлични възможности за производство на протеиновите култури. Фъстъците, като такава култура, произвеждани в региона на Садово, имат отлични качества и за разлика от вносните, садовските фъстъци не образуват афлатоксини. Това трябва да бъде поощрявано.
Европейското производство създава и поддържа не само поминък, но и качествена и безопасна храна и това трябва да се знае и защитава“, допълни още евродепутатът.
„В новата Обща селскостопанска политика всички протеинови култури трябва да бъдат подкрепени с конкретни мерки и стабилен ресурс, но трябва да се предвиди и механизъм за това тези култури да остават и да се използват в сектор „Земеделие“ в Европейския съюз, а не да се изнасят в трети страни без добавената стойност от европейската субсидия“, каза Момчил Неков.