Начало » Новини » Страната
11.04.2018 г.

Кабинетът одобри позиции на България за предстоящи заседания на Съвета на ЕС

Решения на Министерския съвет
Кабинетът одобри позиции на България за предстоящи заседания на Съвета на ЕС

sinor

Правителството прие позицията на България за заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 16 април в Люксембург. На него се очаква председателството и Европейската комисия да представят информация за постигнатия напредък по изпълнението на Заключенията на Съвета от юни 2016 г. относно загубите на храни и хранителни отпадъци, а министрите ще имат възможността да обменят мнения по темата.

Предвижда се също Европейската комисия да представи предложението за директива за нелоялните търговски практики във веригата за доставки на храни, както и предложението за регламент за създаване на многогодишен план за рибните запаси в западните води на ЕС.

Правителството одобри и позицията на България за неформалното заседание на министрите на заетостта и социалната политика на 17 и 18 април в София, което ще се ръководи от българския министър на труда и социалната политика.

Дебатите ще бъдат съсредоточени върху приложението на принципите в Европейския стълб за социални права за повишаване на уменията и знанията на работната сила и осигуряване на равни възможности за реализиране на пазара на труда. По време на първата пленарна сесия министрите ще обменят опит и ще обсъдят мерки за насърчаване на обучението и ученето през целия живот. България ще представи своята политика по отношение на подобряване достъпа до пазара на труда за всички групи в неравностойно положение – младежи, хора в предпенсионна възраст, дългосрочно безработни. Ще бъдат обсъдени и действия за насърчаване на социалния диалог при прилагането на принципите на Европейския стълб за социални права и за осигуряване на справедливо заплащане на труда. Министрите ще обсъдят и напредъка на държавите членки при изпълнението на Гаранцията за младежта и интегрирането на трайно безработните на пазара на труда.

Заместник-министър председателят Томислав Дончев ще председателства заседанието на Съвета по общи въпроси, формат „Кохезионна политика“, което ще се проведе на 12 април в Люксембург. В рамките на Съвета държавите-членки ще имат възможност да се обединят около общи решения по отворените въпроси за новата Кохезионна политика. Това е последният официален формат, в който държавите-членки ще имат възможност да споделят своята визия за бъдещето на Кохезионната политика в следващия програмен период, преди Европейската комисия да е представила първото си предложение за Многогодишната финансова рамка на ЕС след 2020 г.

Съвет „Общи въпроси“ ще заседава на 17 април в Люксембург. Очаква се министрите да приемат измененията в Акта за избиране на членове на Европейския парламент, които следва да бъдат транспонирани в националните законодателства преди изборите през 2019 г. Комисията ще представи пакета доклади по страни, участващи в процеса на разширяване на ЕС и процеса за стабилизиране и асоцииране. Съветът ще продължи и дискусията по въпроса за върховенството на закона и Полша, като ще бъдат изслушани предложенията на страната за изменения в законодателството и мнението на Комисията по тях.

Кабинетът одобри позиции на България за предстоящи заседания на Съвета на ЕС
6520
 

Последни материали
Виж
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Свързани материали
Виж
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Следващата среща с премиера е в петък
На 8 и 9 февруари фермерските протести продължават – по 4 и 5 часа на ден
Обществено обсъждане за бъдещото преструктуриране на ИАГ преструктуриране
До 29 януари приемат предложения за преминаване на агенцията по горите към Министерския съвет
Данъчни промени
Нова помощ с преотстъпване на корпоративния данък в земеделието ще важи до 2029 г.
Министерският съвет ще проведе извънредно заседание за данъците
Есента ухае на печена тиква и на всички благини на природата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини