Начало » Новини » Страната
21.03.2018 г.

Правителството разпусна контролния съвет на ДП Кабиюк и намали състава на управителния

Заради дублиране на правомощия с други държавни органи
Правителството разпусна контролния съвет на ДП Кабиюк и намали състава на управителния

Министерският съвет преструктурира органите на управление на Държавно предприятие „Кабиюк“ – Шумен от двустепенна система на управление (Контролен съвет и Управителен съвет) в едностепенна (Управителен съвет) и намали числеността му от петима на трима души, се посочва в съобщение на правитерствения пресцентър.

Правомощията на Контролния съвет са с общ характер и се осъществяват от други институции и звена, създадени със специални закони – Сметната палата, Агенцията за държавна финансова инспекция и Звеното за вътрешен одит. Те упражняват контрол по реда на специализираните закони, като по същество Контролният съвет на предприятието дублира тяхната дейност, което налага промяната, аргументират се от правителството.

Правомощията на Управителния съвет са с общоуправленски и административен характер и не изискват специфична експертиза и съответно 5-членен състав, като могат да се осъществяват и в състав от трима члена с обща правна и финансова експертиза. Останалите оперативни функции, свързани със специфичния предмет на дейност на предприятието, успешно могат да се упражняват от щатната администрация и заетите в другите структурни звена на ДП „Кабиюк“, се добавя в съобщението.

Кабиюк“  е  държавно  предприятие,  като  едноличен  собственик  на  имуществото  е  министърът  на земеделието, храните и горите. Предмет на дейността на предприятието е племенно-селекционна и развъдна дейност в областта на животновъдството и растениевъдството, съхранение и усъвършенстване на ценни, редки и изчезващи породи животни, птици, видове растения с национална значимост, производство и реализация на племенни  животни  и  др.  Предприятието  изпълнява  дейности,  свързани  по-конкретно  със  съхранение  на застрашени  от  изчезване  уникални  автохтонни  породи  животни,  запазване  на  единствените  в  страната племенни стада от Кавказка и Асканийска порода овце, Източнобългарска и Арабска-Шагия породи коне.

Правителството разпусна контролния съвет на ДП Кабиюк и намали състава на управителния
6708
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини