Начало » Важно за фермера » Животновъдство
28.10.2024 г.

На 1 ноември конезаводът „Кабиюк“ чества 160 години от създаването си

Състезанията ще се проведат на 2 ноември в Шумен
На 1 ноември конезаводът „Кабиюк“ чества 160 години от създаването си

Снимка: sinor.bg

На 1 ноември единственият по рода си конезавод в България „Кабиюк“ чества 160 години от основаването си. Празникът ще бъде открит в 10 часа и ще продължи целия ден на територията на стопанството в шуменското село Коньовец. Местният „Музей на коня“ ще проведе ден на отворените врати, със свободен вход за всички посетители. Също безплатно ще е посещението и ва музейната експозиция в резиденцията на княз Александър I Батенберг.

За малки и големи от 11 часа ще се проведе парад на конете.

Ще можете да се запознаете и дегустирате продукти на местни производители на съпътстващо фермерско изложение. За най-малките ще има детски кът с понита.

Празненствата съвпадат с Деня на народните будители, а в 10 часа представители на ръководството на Министерството на земеделието и храните и на ДФ „Земеделие“ ще отличат дългогодишни служители за принос в утвърждаването на държавното предприятие „Кабиюк“ като водещо предприятие за развитие на племенното коневъдство и овцевъдство, както и за запазването на автохтонни породи говеда и овце.

На 2 ноември на хиподрума в Шумен от 10,30 ч до 14 ч. Ще се проведат конни състезания за гладко надпрепускане и прескачане на препятствия.

Изпълнителнителният директор на „Кабиюк“ Мартин Маринов каним всички българи да дойдат с децата си в най-стария конезавод в България, където „ще бъде голяма емоцията за всички нас“.Ще се насладите на силата на жребци и кобили в 7 основни, дългогодишно селекционирани елитни породи от „Чистокръвна арабска“, „Чистокръвна английска“, „Арабска тип Шагия“, „Източнобългарска“ и „Плевенска“, както и стадо от породата „Хафлингер и Шотландско пони“.

По думите му „ДП „Кабиюк“ е уникално предприятие и като най-старото държавно стопанство екипът вярва, че ще успее да предаде на всички присъстващи любовта към конете и животновъдството. „Ще се радваме шуменци да са част от нашите чествания за юбилея.

Честванията се провеждат с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и на Държавен фонд „Земеделие“.

"Кабиюк" е основан през 1864 година от русенския валия Митхат паша с цел производство на коне за турската армия. Стопанството е разположено на Шуменското плато, на 13 км североизточно от Шумен. Още през първите години броят на конете е достигнал около хиляда. По-късно, по време на Руско-турската освободителна война всички коне биват извозени от отстъпващата турска армия към Анадола и освободената Българска държава го заварва празен.

През 1883 г., поради остра нужда от коне за новосформираната българска войска се прави опит за възстановяване на дейността му, но поради лошите качества на събраните за разплод коне и липса на квалифициран персонал, той бива затворен четири години по-късно.

Същинското възстановяване на дейността на стопанството датира от есента на 1894 г., под името "Държавен конезавод, склад за жребци и ремонтно конско депо "Кабиюк". Досега той функционира без прекъсване.

Стопанството разполага с 28 320 декара земя, от която 20 671 е обработваема, а останалата се състои от ливади, пасища, постройки и др. Освен централната част, с обща площ около 20 000 дка, стопанството включва още два филиала – Малка мера, разположена на 15 км от "Централа", с обща площ около 7 600 дка и Хиподрум в Шумен, отдалечен на 13 км от "Централа" на северния край на града, с обща площ около 400 дка.

На територията на стопанството се извършват дейности, свързани с растениевъдството и животновъдството, както и туристическа дейност, с акцент върху естествените природни дадености, като тук се намира най-големият музей на коня на Балканския полуостров, лятната резиденция на княз Александър I Батенберг и Зала за българска иконопис.

В областта на животновъдството предприятието извършва възложените му със Закона за животновъдството дейности, свързани със селекционно-племенна и развъдна работа в следните направления:

Коневъдство с общ брой животни – 320, състоящо се с два основни сектора:

Елитно племенно стадо от жребци и кобили за възпроизводство и жребцово депо, имащо задача да извършва подобрителна развъдна дейност в страната;

Заводско племенно стадо със застъпени 7 основни дългогодишно селекционирани елитни породи от Чистокръвна Арабска, Чистокръвна Английска, Арабска тип Шагия, Източнобългарска, Плевенска, както и стадо от породата Хафлингер и Шотландско пони.

Овцевъдство с общ брой 1300 животни. Единствено в „Кабиюк“ се отглеждат и развъждат най-големите популации от двете специализирани във вълнодайно направление породи овце – Кавказка и Асканийска меринос. В стопанството се отглеждат и автохтонните породи овце – Медночервена шуменска и Каракачанска.

Говедовъдството е с общ брой от 190 животни, състоящо се от аборигенно стадо Българско сиво говедо, което се отглежда целогодишно по природосъобразна технология. Отглеждат се и крави от Черношарената порода (млечно направление).

Основните цели на предприятието са запазване и увеличаване на застрашените от изчезване автохтонни породи животни, които са ценна част от националния генофонд, както и производство на растениевъдна продукция.

На 1 ноември конезаводът „Кабиюк“ чества 160 години от създаването си
548
 

Последни материали
Виж
Земята е имала сравнима концентрация на CO2 преди 3-5 милиона години
Концентрацията на парникови газове с нов рекорд
Състезанията ще се проведат на 2 ноември в Шумен
На 1 ноември конезаводът „Кабиюк“ чества 160 години от създаването си
Организирано от ОПТИКОМ
Фермери от цялата страна посетиха заводите на JCB в Англия
ССА в подкрепа на земеделието
На 29 и 30 октомври ще се проведе конференцията на Института по аграрна икономика
Директор на „Земеделския институт“ в Стара Загора
Проф. Стайка Лалева: Като лек срещу антимикробната резистентност интересът към пробиотиците расте
Второто издание на проучването на Кофас
Френско проучване сигнализира за забавени междуфирмени плащания
Свързани материали
Виж
Най-старият конезавод в България е основан през 1864 година от русенския валия Митхат Паша
Заради дублиране на правомощия с други държавни органи
Правителството разпусна контролния съвет на ДП Кабиюк и намали състава на управителния
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини