Начало » Пазари » Животинска продукция
03.03.2018 г.

Цени на агне и агнешко в страната

Седмична ценова справка по региони
Цени на агне и агнешко в страната

Търговията на едро с цяло агне е в ценовия интервал от 11,99 лв./кг кланично тегло (Благоевград) до 14,85 лв./кг (София), се посочва в доклад на експерти на МЗХГ. Само в две от областите се наблюдават ценови изменения на седмична база – повишение с 10,6% в София и понижение с 1,9% в Стара Загора. Средно за страната, цената на едро на цяло агне е 13,16 лв./кг, с 0,5% над нивото от предходния седмичен период.

За поредна седмица в големите търговски вериги (ГТВ) не е отчетено предлагане на цяло агне.

В другите търговски обекти (ДТО) цялото агне продължава да се продава на най-ниска цена в Бургас - 11,40 лв./кг, а на най-висока в София - 15,50 лв./кг. Единствено в София се регистрира ценово изменение в сравнение с предходния седмичен период, като продуктът поскъпва с 3,3%. В резултат, средната стойност за страната в тези обекти се увеличава с незначителните 0,2% на седмична база, до 13,31 лв./кг. 

През периода на наблюдение средната цена на едро на цяло агне е с 0,15 лв./кг по-ниска от тази на дребно в ДТО.

По области, търговията на едро с агнешки бут е в широкия ценови интервал от 13,25 лв./кг (Пазарджик и Смолян) до 18,78 лв./кг в Благоевград, като само в София се наблюдава седмично изменение – покачване с 3%. Появата на предлагане на продукта на едро на високи цени в областите Благоевград, Варна, Добрич и Шумен води до увеличение на средната стойност за страната с 4,7% на седмична база, до 14,85 лв./кг.

В големите търговски вериги цените на дребно на агнешки бут е в границите от 12,99 лв./кг в Пловдив до 15,99 лв./кг във Варна, Добрич и Шумен, без седмични колебания по области. Средната цена на дребно на агнешки бут в ГТВ за страната бележи седмично покачване с 2,6%, до 14,87 лв./кг, поради отчетеното предлагане на продукта на най-високата цена в още две области – Варна и Добрич.

В другите търговски обекти предлагането на агнешки бут е на цени от 11,40 лв./кг в Бургас до 16,00 лв./кг в София. Единствено в София се наблюдава седмично ценово изменение, като продуктът поскъпва с 3,2%. Средната цена на дребно на агнешки бут в ДТО за страната е 13,86 лв./кг с 0,2% над нивото от предходния седмичен период.

През изтеклата седмица цените на дребно на агнешкия бут в големите търговски вериги са средно с 1,01 лв./кг или със 7,3% по-високи от тези в другите търговски обекти.

Средно за страната, цената на едро на агнешкия бут е с 0,02 лв./кг по-ниска от тази на дребно в ГТВ и с 0,99 лв./кг по-висока от тази в ДТО.

 Цените на едро на агнешка плешка се движат в интервала от 12,55 лв./кг (Габрово) до 16,57 лв./кг (Благоевград). Ценово изменение спрямо предходната седмица се наблюдава само в София – покачване с 5,2%. Средно за страната, цената на едро на агнешка плешка се повишава с 2,1% на седмична база, до 14,07 лв./кг.

В големите търговски вериги предлагането на агнешка плешка е на цени от 12,99 лв./кг в Пловдив до 13,99 лв./кг във Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Ловеч, Плевен и Шумен. В област Шумен се наблюдава поскъпване на продукта с 3,7% на седмична база, което води до покачване на средната стойност за страната в ГТВ с 0,9%, до 13,87 лв./кг.лв./кг.

По области, цените на агнешката плешка в другите търговски обекти варират от 11,20 лв./кг  (Бургас) до 15,75 лв./кг (София), като единствено в София е налице отклонение спрямо предходната седмица – увеличение с 3,3%. Средната цена на дребно на агнешката плешка в ДТО за страната е 13,44 лв./кг, с 0,2% по-висока на седмична база.

През изтеклия седмичен период цените на дребно на агнешка плешка в големите супермаркети са средно с 0,43 лв./кг или с 3,2% по-високи от тези в по-малките магазини.

Средно за страната, цената на едро на агнешка плешка е с 0,20 лв./кг по-висока от тази на дребно в ГТВ и с 0,63 лв./кг – от тази в ДТО.

Цени на агне и агнешко в страната
19908
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Българското месо е със син цвят маркировка
БАБХ обеща месец на засилени проверки на агнешко, яйца и зеленчуци
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
Средната изкупна цена на агнета за страната е с 27,3% по-висока на годишна база
Внасянето на магнезий е важно при есенната обработка на почвата
Извършителят влязъл през незаключена входна врата
Откраднаха 3 агнета, 4 овце и овен от селски двор в Шуменско
Кражба на агнета завърши щастливо за животните и стопанина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини