Търговията на едро с цяло агне е в ценовия интервал от 11,99 лв./кг кланично тегло (Благоевград) до 14,85 лв./кг (София), се посочва в доклад на експерти на МЗХГ. Само в две от областите се наблюдават ценови изменения на седмична база – повишение с 10,6% в София и понижение с 1,9% в Стара Загора. Средно за страната, цената на едро на цяло агне е 13,16 лв./кг, с 0,5% над нивото от предходния седмичен период.
За поредна седмица в големите търговски вериги (ГТВ) не е отчетено предлагане на цяло агне.
В другите търговски обекти (ДТО) цялото агне продължава да се продава на най-ниска цена в Бургас - 11,40 лв./кг, а на най-висока в София - 15,50 лв./кг. Единствено в София се регистрира ценово изменение в сравнение с предходния седмичен период, като продуктът поскъпва с 3,3%. В резултат, средната стойност за страната в тези обекти се увеличава с незначителните 0,2% на седмична база, до 13,31 лв./кг.
През периода на наблюдение средната цена на едро на цяло агне е с 0,15 лв./кг по-ниска от тази на дребно в ДТО.
По области, търговията на едро с агнешки бут е в широкия ценови интервал от 13,25 лв./кг (Пазарджик и Смолян) до 18,78 лв./кг в Благоевград, като само в София се наблюдава седмично изменение – покачване с 3%. Появата на предлагане на продукта на едро на високи цени в областите Благоевград, Варна, Добрич и Шумен води до увеличение на средната стойност за страната с 4,7% на седмична база, до 14,85 лв./кг.
В големите търговски вериги цените на дребно на агнешки бут е в границите от 12,99 лв./кг в Пловдив до 15,99 лв./кг във Варна, Добрич и Шумен, без седмични колебания по области. Средната цена на дребно на агнешки бут в ГТВ за страната бележи седмично покачване с 2,6%, до 14,87 лв./кг, поради отчетеното предлагане на продукта на най-високата цена в още две области – Варна и Добрич.
В другите търговски обекти предлагането на агнешки бут е на цени от 11,40 лв./кг в Бургас до 16,00 лв./кг в София. Единствено в София се наблюдава седмично ценово изменение, като продуктът поскъпва с 3,2%. Средната цена на дребно на агнешки бут в ДТО за страната е 13,86 лв./кг с 0,2% над нивото от предходния седмичен период.
През изтеклата седмица цените на дребно на агнешкия бут в големите търговски вериги са средно с 1,01 лв./кг или със 7,3% по-високи от тези в другите търговски обекти.
Средно за страната, цената на едро на агнешкия бут е с 0,02 лв./кг по-ниска от тази на дребно в ГТВ и с 0,99 лв./кг по-висока от тази в ДТО.
Цените на едро на агнешка плешка се движат в интервала от 12,55 лв./кг (Габрово) до 16,57 лв./кг (Благоевград). Ценово изменение спрямо предходната седмица се наблюдава само в София – покачване с 5,2%. Средно за страната, цената на едро на агнешка плешка се повишава с 2,1% на седмична база, до 14,07 лв./кг.
В големите търговски вериги предлагането на агнешка плешка е на цени от 12,99 лв./кг в Пловдив до 13,99 лв./кг във Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Ловеч, Плевен и Шумен. В област Шумен се наблюдава поскъпване на продукта с 3,7% на седмична база, което води до покачване на средната стойност за страната в ГТВ с 0,9%, до 13,87 лв./кг.лв./кг.
По области, цените на агнешката плешка в другите търговски обекти варират от 11,20 лв./кг (Бургас) до 15,75 лв./кг (София), като единствено в София е налице отклонение спрямо предходната седмица – увеличение с 3,3%. Средната цена на дребно на агнешката плешка в ДТО за страната е 13,44 лв./кг, с 0,2% по-висока на седмична база.
През изтеклия седмичен период цените на дребно на агнешка плешка в големите супермаркети са средно с 0,43 лв./кг или с 3,2% по-високи от тези в по-малките магазини.
Средно за страната, цената на едро на агнешка плешка е с 0,20 лв./кг по-висока от тази на дребно в ГТВ и с 0,63 лв./кг – от тази в ДТО.