Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
01.03.2018 г.

Грижи за овощните насаждения в края на зимата

Грижи за овощните насаждения в края на зимата

Малък Сечко показа, че не се шегува с възможностите си да скове със студ земята. Застудяването в последните дни на февруари, придружено с обилни снеговалежи, наложи прекратяване на сезонните агротехнически и растителнозащитни мероприятия. Те трябва да бъдат подновени при първа възможност след нормализирането на времето.

Стопаните на овощни градини трябва да проверят състоянието на дърветата. При възрастните дървета има опасност от счупване на клони и даже на цели стъбла под тежестта на снежната маса. Възможни са и мразобойни по стъблата. В насаждения, където гъстотата на засаждане е по-голяма и дърветата са свързани с опорни кострукции, има опасност от поваляне в редовете. Укрепването на конструкциите и изрязването на счупените клони, ако има такива, са първите мероприятия за преодоляване на щетите от утежнената метеорологична обстановка. При костилковите овощни (праскови, кайсии и др.), които имат по-кратък период на покой, има опасност от измръзване на пъпките. В новозасадени градини, които са отдалечени от населени места, нараства опасността от нагризване на стъблата от зайци. Гризачите, които са затруднени при намирането на храна поради дебелата снежна покривка, се насочват към младите фиданки, чиято кора става привлекателна като храна.

В началото на пролетта резитбите на семковите овощни видове трябва да завършат. Започват резитбите при костилковите овощни. При прасковите и кайсиите преди същинските резитбени операции е необходимо отсраняването на повредените от студовете и вредителите клони и леторасти. Мразобойните по стъблата в зависимост от големината подлежат на почистване от мъртвата тъкан и замазване с овощарски мехлем. Възможно е и варосването на стъблата, ако е пропуснато в края на миналата година. Белият цвят отразява слънчевите лъчи, пречи на нагряването и разширяването на кората и предотвратява нейното напукване при честите температурни колебания. Варосването може да обхване и основата на долните скелетни клони на дървесната корона.

Зимните пръскания унищожават много от зимуващите по дърветата вредители. В безветрено време при положителни температури добри резултати дава пръскането с 2% бордолезов разтвор. Стопаните са улеснени от продажбата на дозирани опаковки, както и готовата смес бордомикс. Полезното действие се дължи на медта, която действа предпазно срещу много причинители на болести.

Срещу зимуващите по дърветата насекоми и акари ефикасно е пръскането с растителнозащитно масло. Понастоящем на пазара то най-често е предлагано с името акарзин. Маслото не е отровно. С водата то образува емулсия за пръскане на дърветата. След изпаряването на водата маслото остава като фин слой, който задушава вредителите.

В периода на покой пръскането с медсъдържащи препарати предшества пръскането с маслената емулсия. Има практика маслената емулсия да бъде прибавяна на тънка струя и при силно бъркане към бордолезовия разтвор. В случая работната смес не бива да престоява. Употребата на маслото не е препоръчителна при праскови и кайсии. 

Доц. д-р Антоний Стоев

Грижи за овощните насаждения в края на зимата
24409
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 март 2024 година
Слани и отрицателни температури ще създават опасност за овошките
Практика
Не е късно да подготвите посадъчния материал
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 март 2024 година
НИМХ прогнозира скорошни студове, внимавайте за цъфналите овошки
Разкриха хърватска схема за точене на субсидии с маслинови горички и оранжерии
Кога трябва да се притесняваме от измръзване?
Колко студоустойчиви са овошките?
Февруари е време за актуализиране на варосването
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини