Начало » Важно за фермера » Животновъдство
21.02.2018 г.

Комисия в ЕП прие доклад за положението и перспективите пред овцевъдството и козевъдството в ЕС

Съдбата на препоръките в документа обаче засега остава неясна
Комисия в ЕП прие доклад за положението и перспективите пред овцевъдството и козевъдството в ЕС

Снимка: Пресцентър на Момчил Неков

Днес Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент прие с голямо мнозинство (37 „за” и 3-ма „против” без „въздържали се”) доклад  за актуалната ситуация и перспективите на овцевъдството и козевъдството в Европейския съюз. С документа се разкрива възможност за повече адекватна и своевременна държавна подкрепа и внимание към двата сектора в държавите-членки, твърди българският евродепутат Момчил Неков, цитиран от своя пресцентър, без да изясни как конкретно ще бъде осигурена тази подкрепа дори само у нас при положение, че докладът няма каквато и да било задължителна сила, макар да е показателен за настроенията сред колегите му в ЕП.

Над 40% е спадът на консумацията на овче и козе месо в ЕС за последните 15 години — до 2 килограма на глава от населението сега от 3,6 килограма тогава, се изтъква в съобщението от пресцентъра на евродепутата. В тази връзка в доклада се насърчава провеждането на промоционални кампании в ЕС за консумиране на месо от овце и кози, както и на млечни продукти от тях, се добавя в него.

С документа се призовават държавите членки да изготвят средносрочни и дългосрочни стратегии за развитие на овцевъдството и козевъдството с предложения за начини за подобряване на селекцията на породите и пазарното реализиране на продуктите от двата сектора. Подчертва се и необходимостта от финансова подкрепа и от запазване на субсидиите и на местните породи, а където е необходимо – и нейното увеличаване. Над 75% – 22 от 28-те държави членки на ЕС –предоставят обвързани с производството помощи за секторите овцевъдство и козевъдство на средна годишна стойност 486 милиона евро (средно по 12 евро на глава, като в България тази ставка е двойна), посочват от пресцентъра на Неков.

Докладът отбелязва като необходимо въвеждането на подвижни доилни инсталация и кланици или установяването на такива съоръжения на място за улесняването на производството на продукти от овче и козе месо и мляко. Това е препоръчително за страни като България с малко на брой кланици, коментират от пресцентъра на българския евродепутат.

Овцевъдството и козевъдството са несъмнено едни от най-уязвимите сектори на животновъдството в Европейския съюз. С приемането на доклада за овцевъдството и козевъдството смятам, че ще подпомогнем фермерите в тези области, особенно в България. Смело мога да заявя, че Европа чу българските овцевъди и козевъди и прие голяма част от техните искания с внесените от мен препоръки“, надува се Неков, отново без да обяснява как с приемане на доклад ще бъдат подпомогнати българските фермери. „Цените на овчи и кози продукти не трябва да падат под определени прагове, затова с доклада призоваваме Европейската комисия и държавите членки да проучат веригата за доставки в секторите овцевъдство и козевъдство, за да се гарантира, че фермерите получават адекватна подкрепа“, добавя той, без да изяснява как проучване би могло да гарантира адекватна подкрепа за фермерите.

Излизането на Великобритания от ЕС също е залегнало в доклада, тъй като се очертава като един от основните проблеми за сектора през следващите години поради решаващото влияние на страната върху европейския пазар, както и заради факта, че тя е основната входна точка за вноса от трети държави.

Уникалната българска традиция „кукери“ също е изрично спомената в приетия документ, подчертавайки потенциала, с който разполага секторът в развитието и поддържането на културните местни традиции.

Комисия в ЕП прие доклад за положението и перспективите пред овцевъдството и козевъдството в ЕС
8215
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Крем супа от леща
Ароматна дроб сарма
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
В отчета за свършеното от екипа на министерството за последните 9 месеца
Земеделският министър оцени високо работата в подкрепа на местните производители
Луковият молец не е за подценяване
Компанията за производство на зехтин в Италия е обвинена в измама и укриване на данъци в Сицилия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини