Начало » Новини » Страната
19.02.2018 г.

Важен форум за биоземеделците на 22 февруари в Пловдив

Предстоящо АГРА 2018
Важен форум за биоземеделците на 22 февруари в Пловдив

sinor

Състоянието на биологичното земеделие в България, предизвикателствата и конкретните решения плюс иновациите са основните теми на конференция, която ще се проведе на 22 февруари 2018 в рамките на изложението АГРА в Пловдив. Организатор е Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, като самият форум ще се състои в зала „България“ на Международния панаир от 9,30 до 17 часа. Лектори на конференцията са представители на Министерството на земеделието, храните и горите, експерти от БИОСЕЛЕНА, Българската асоциация "Биопродукти" и специалисти в областта.

„Биологичното земеделие в България се намира в тежък момент, защото парите за подпомагане по мярка 11 свършиха и за втора поредна година няма да се приемат заявления по мярката“, посочи управителят на БИОСЕЛЕНА Стоилко Апостолов. Всички нови биопроизводители и тези, на които договорите им по мярка 214 от старата ПРСР изтекоха през 2017, няма да получават компенсаторни плащания. Увеличение на биоплощите и биоживотните на вече одобрените кандидати също няма да се подпомага.

Шефът на фондацията обясни, че възможности и решения на проблемите има, но е важно секторът да се обедини и да настоява за промяна. "Елате на конференцията и чуйте какви промени в биозаконодателството в Европа и България предстоят, кажете си мнението, дайте идеи, споделете своя опит!“, призова Стоилко Апостолов.

В първата част на конференцията ще бъдат представени и обсъждани новият регламент за биологичното производство на Европейския съюз (след седемгодишни дискусии решението е взето: какво предстои и от кога влиза в сила?) и новата наредба за биологичното земеделие в България, като се предвижда да бъде чут и гласът на хората от бранша.

В обедната част е предвидена премиерата на филма „Заграбването на земята“ със съдействието на Екологично сдружение ЗА ЗЕМЯТА. Авторите и героите на филма ще отговорят на въпроси от залата в свободна дискусия.

На иновациите в името на по-добри био резултати е посветена втората част на конференцията. Ще бъдат представени иновации и добри практики в биоземеделието от цял свят - платформата FARMKNOWLEDGE, окуражителните резултати от изпитанията на щригелна брана в три български био ферми, иновативния метод за сеитба на царевица Зелено торене и директна сеитба в две български био ферми, както и иновативна технология за защита на овошки и лозя от зимен слънчев пригор, напукване на кората и късните пролетни слани.

И тази година Фондация БИОСЕЛЕНА ще представя информация за биологичното земеделие и проектите си в Палата 11, където са изложенията Винария и Фудтех. Елате между 21 и 25 февруари в Палата 11 на Международния панаир в Пловдив: щандове 76, 87 и 88, където ще гостува Фермерският фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“.

Фестивалът гостува да първи път на ФУДТЕХ в Пловдив, най-представителният форум на хранителната индустрия в България.

В петте дни на АГРА фермери и малки производители – участници във Фестивала ще предлагат за дегустации и продажби автентични храни: сирене, кисело мляко и кефир, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, лютеници, пъдпъдъчи яйца, занаятчийски хляб, орехи и лешници, био тиква, чай, подправки…

Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 26 на Министерството на земеделието, храните и горите, а много от тях в районите от Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина, са подкрепени от Българо-швейцарска програма за сътрудничество. Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10,30 до 18,30 часа пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите (бул. „Христо Ботев“ 55).

Важен форум за биоземеделците на 22 февруари в Пловдив
8035
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
Годишно компенсаторно плащане получават 2842 земеделски стопани
Преведоха над 37 милиона лева по мерките за агроекология и биоземеделие
Втора част
Биологичното земеделие – добра възможност за дребния фермер
Първа част
Биологичното земеделие – добра възможност за дребния фермер
Полезно за градинарите
Салициловата киселина - помощник в овощната и зеленчукова градина
ДФЗ стартира прием по мерки 10 и 11 от ПРСР (2014-2020 г.)
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини