Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
08.02.2018 г.

Регламент на ЕС вдига цените на новите трактори

Остава спорен въпросът дали регулациите стимулират иновациите и развитието на сектора
Регламент на ЕС вдига цените на новите трактори

Влезли в сила от 1 януари 2018 г. норми на Регламент 167 на Европейския съюз от 2013 г. по отношение на минималните техническите характеристики на тракторите въвежда по-високи критерии, при които машините могат да получат регистрация на територията на общността, а това увеличава разходите на производителите и води до повишаване на цените на новата селскостопанска техника, съобщи електронното издание Machinery World.

Регламентът има за цел да унифицира минималните изисквания за техническите показатели на селскостопанската техника на територията на Европейския съюз, които досега бяха определяни индивидуално от държавите членки, като им оставя свобода единствено по отношение на изискванията за движение по пътищата, включително скоростта. Влезлите в сила от началото на годината норми се отнасят главно до нивото на шум на двигателите на тракторите и отделяните вредни емисии, но също и до спесификациите на спирачната система, позицията на водача и системите за управление, подсигуряването на машината при започване и приключване на работа, като същевременно голяма част от досега въведените задължителни характеристики се запазват.

Изискванията за регистрацията на останалата селскостопанска техника влязоха в сила от 1 януари 2016 г., но за тракторите бе направено изключение. Случаят обаче е показателен за начина, по който регламентите и директивите на ЕС от една страна стимулират развитието и иновациите при производителите, което увеличава конкуренцията помежду им, но от друга водят до повишаване на цените на новата техника. Оценки на анализатори сочат, че само този регламент в съчетание с настоящото законодателстов за вредните емисии ще доведе до оскъпяване на селскостопанската техника с 40% през периода 2015-2021 г. А сред вече проявяващите се последици от прилагането му са увеличаването на продажбите на машини втора ръка и залежаването на новата техника в складовете.

Тези последици са особено видими в Италия и това бе подчертано на конференция в Европейския парламент в края на миналия месец от президента на италианската асоциация на производителите на селскостопанска техника FederUnacoma Алесандро Малаволти. Земеделието на Апенинския полуостров се характеризира с множество малки ферми (около 1,4 млн. при средно обработвани между 8 и 9 хектара), които съответно разполагат с ограничени средства за закупуване на селскостопанска техника. Същевременно заводите за селскостопански машини са се специализирали в производството например на малогабаритни трактори за лозя и овощни градини, при които прилагането на новите правила за вредните емисии е много трудно изпълнимо технически и е изключително натоварващо във финансов план. „Промяната в графика за прилагане на законодателството, приета от Комисията за околната среда, общественото здраве и безопасността на храните през юли 2016 г., която отлага монтирането на устройствата за улавяне на едрите прахови частици на малогабаритните трактори за януари 2021 г., ни осигурява глътка въздух, но крайният срок наближава, а за останалите трактори новите правила вече влязоха в сила”, заяви Малаволти.

Според него свиването на пазара на селскостопанска техника, регистрирано през последните няколко години, се дължи основно на поскъпването й, а това подхранва продажбите на употребявани машини и определено не повишава конкурентоспособността на земеделския сектор като цяло. „Само през 2016 г. в Италия са закупени 30 хил. трактора втора ръка, използвани средно по 20 години, при регистрирани едва 18 341 нови машини. Това опровергава концепцията за стимулиране на иновациите чрез въвеждането на по-строги регламенти и показва колко важно е за сектор като нашия да бъдат приемани специфични регулации, осигуряващи устойчиво развитие както за промишлеността, така и за фермите”, категоричен бе той.

Данните на Малаволти обаче се оказаха остарели след публикуването на статистиката на италианското министерство на транспорта за продажбите през 2017 г., която показа, че регистрациите на нови трактори в страната са отчели безпрецедентен ръст в края на 2017 г. Причината е, че влизането в сила на новия регламент на ЕС е принудило производителите да предприемат по-агресивни маркетингови стратегии, за да продадат колкото е възможно повече от вече произведените по старите изисквания машини. През миналата година в Италия са регистрирани с 23,8% повече трактори в сравнение с 2016 г., или общо 22 705, а при тракторите с товарни платформи ръстът е още по-голям – с 24,4% до 963 броя. За сравнение – регистрациите при комбайните са се увеличили само с 2% до 350 броя, н прикачна техника - с 1,4% до 9377 машини, а при товарачите има дори отстъпление с 4% спрямо 2016 г.

Миналогодишният ръст в продажбите на трактори в Италия прекъсна дълготрайната негативна тенденция на местния пазар, като до голяма степен това се дължи на финансирането за механизация, осигурено по националната програма за развитието на селските райони. Положителен резултат от 9,7% бе постигнат още през първата половина на годината, но резкият ръст в нейния край показва безусловно доминиращата роля на европейския регламент, довел до далеч по-добро от масово очакваното развитие на пазара на селскостопанска техника.

Регламент на ЕС вдига цените на новите трактори
15232
 

Последни материали
Виж
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ малки производители на овес очакват обезщетения заради срива в цените
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Свързани материали
Виж
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ малки производители на овес очакват обезщетения заради срива в цените
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Мнението на бранша
Нихат Расим: Отношението на търговските вериги е подигравка към труда на фермерите!
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини