Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
30.01.2018 г.

Опасни болести по доматите при оранжерийно производство

Растителна защита през февруари
Опасни болести по доматите при оранжерийно производство

Листна плесен (кладоспориум). Тази болест се среща предимно в оранжериите. На полето се среща много рядко. Развитието й започва от долните листа и постепенно обхваща и по-горните етажи. По горната страна на листа се появяват светлозелени до жълтеникави, неясно очертани от здравата тъкан петна. От долната страна на листата петната се покриват с кадифен сиво-бял налеп, който по-късно става жълто-кафяв до зелено-кафяв. Заразените тъкани некротират, при по-силно нападение листата изсъхват. В редки случаи болестта може да се появи и по другите части на растението и да причини загиване на цветовете и черно сухо гниене на зелените и зрелите плодове.

Пичинителят на листната плесене е гъба. Болестта се запазва като мицел и спори по растителните остатъци, като спори по семената, в почвата, оранжерийната конструкция и инвентара. През вегетационния период заразата се разпространява основно по въздушен път, посредвом водните капчици или при провеждане на различни манипулационни практики.

Благоприятни фактори за силното развитие на болестта са високата относителна влажност на въздуха (над 95%) и сравнително високата температура (между 20-27 градуса).

Мерките за борба: Поддържане на добър режим за регулиране на атмосферната влажност и температура, също и режим за поливането и торенето. Редовно почистване на оранжериите от растителни остатъци. При поява на болестта третирането направете с одобрения препарат цидели топ – 100 мл/дка (карантинен срок за домати 3 дни).

Сивото (ботритисно) гниене е също често срещана болест по доматите, отглеждани при оранжерийни условия. На полето тя се среща рядко, предимно при ранното производство и в края на вегетацията на доматите.

Сивото гниене напада всички надземни части на доматените растения. Развитието на болестта обикновено започва от долните, застарели листа, които се допират до почвата и постепенно обхваща и горните етажи. По тях се появяват закръглени, в началото воднисти петна, които по-късно некротират и покафеняват. Петната се разрастват и обхващат цялата листна повърхност. По заразените стъбла се образуват надлъжни, светлокафяви, сухи, некротични петна с размери от няколко милиметра до 10-15 см. Петната могат да нарастнат и да обхванат стъблото пръстеновидно, при което връхните части загиват. Обикновено тези повреди са разположени около рани, образуване при култучене, откъсване на листа или други наранявания. Върху зазряващите плодове най-често около дръжчената ямичка се появяват сиво-кафяви, дребни, закръглени петънца, които се разрастват бързо и обхващат целия плод. Върху всички нападнати части, при по-висока влажност се развива изобилен сив плесенов налеп.

Причинител на сивото гниене е гъбата Botrytis cinerea. Гъбата се запазва в широк кръг многогодишни гостоприемници в природни условия, в растителните остатъци и като мицел в почвата. Спорите, които се образуват по заболелите растения се разнасят лесно от въздушните течения и водните капки. За да покълнат те се нуждаят от свободна капка вода, която да се задържи няколко часа върху растителните тъкани. Благоприятни за развитието на болестта са високата атмосферна влажност и температура 20-22 градуса.

Мерки за борба: Поддържане на добър режим на отглеждане на растенията. Правилно регулиране на влажността и температурата. Редовно почистване на оранжериите от растителните остатъци.

При поява на болестта третирайте с разрешените за употреба препарати: ребют ВГ – 150-200 г/дка с работен разтвор 80-120 г/дка. Максимален брой пръскания през вегетацията 3 броя с интервал 15 дни. Първо третиране - след цъфтежа. (карантинен срок за домати 3 дни). Арвак 50ВГ – 150-200 л/дка (карантинен срок за домати 3 дни). Пролектус 50ВГ – 80-120 г/дка с работен разтвор 50-150 л/дка (карантинен срок 1 ден).

Брашнестата мана по доматите отглеждани в оранжерии е рядко срещана болест На полето тя се развива обикновено късно през лятото, при топло и сухо време. Характерен признак на заболяването е появата по горната страна на листата на светлозелени до бледожълтеникави, неясно очертани петна, покрити от долната страна с нежен, трудно забележим, белезникав прашен налеп от спорите на гъбата. Нападнатите тъкани прегарят и некротират. Листата изсъхват.

Причинител на болестта е гъба. Тя се запазва в растителните остатъци от заразени растения.

Мерки за борба: Унищожаване на растителните остатъци.  При по-силна поява на болеста пръскане със следните  препарати: топаз 100ЕК – 25 мл/дка (карантинен срок за домати 14 дни), цидели топ – 100 мл/дка (карантинен срок за домати 3 дни), ортива топ СК – 100 мл/дка с работен разтвор 50-100 л/дка (максимален брой приложения 1 пръскане. Карантинен срок за домати оранжерийно производство 3 дни, на полето 7 дни). Скор 250СК – 75 мл за 100 л вода (карантинен срок за домати 30 дни); систан  екозом ЕВ – 65-165 мл/дка (карантинен срок за домати 3 дни);  вивандо – 30 мл/дка (карантинен срок 3 дни); домарк 10ЕК – 40-50 мл/дка с работен разтвор 100 л/дка (карантинен срок 7 дни). Максимален брой приложения през вегетацията 2-3 с интервал 8-12 дни.

По доматите отглеждани при оранжерийни условия може да се появи, макар и рядко, опасната бактерийна болест „бактерийно изсъхване”. Причинител на това заболяване е бактерия, която се запазва в семената, в растителните остатъци в почвата и остава жизнена в продължение на 2-3 години. Първоизточник за разпространение на болестта са заразените семена. Младите растения, получени от тях, загиват. По възрастните растения болестта се проявява като системно увяхване и изсъхване на  растенията. Болните растения се развиват лошо и закържевяват. Листата им, започвайки от долу нагоре, постепенно засъхват и опадат. Често в основата на стъблото се появяват въздушни коренчета. По клоните се образуват вдлъбнати, засъхнали части, които се напукват. При разрязване на стъблото и клоните се вижда, че дървесината е силно потъмняла, оцветена ръждивокафяво и некротирала. Бактерията, причинител на болестта прониква и в проводящите тъкани на дървесината. Те се изпълват с бактерии и потъмняват, запушват се и не могат да доставят необходимите хранителни вещества на растенията. Характерна за това заболяване е появата по плодовете на белезникави, закръглени, леко изпъкнали петънца, достигащи 3-4 мм, с тъмен център, наподобяващ птиче око.

Освен със семената, заразяването на доматите може да стане и през ранички, получени при различните манипулации, които се провеждат: прекъсване на коренчетата при разсаждането, раничките получени при кършенето, колтученето, прекопаването, връзването, а също и от насекоми, когато в насаждението е имало болни растения.

Мерки за борба: Основно при провеждане на борба срещу тази болест е използването на здраво семе, доставено от реномирани семепроизводители, прилагане на необходимите мероприятия за отглеждане на здрав разсад – обеззаразяване на почвата и торопочвената смес, унищожаване на растителните остатъци: обеззаразяване с 1% белина на уреда, с който се правят различните манипулации при отглеждане на доматите, въвеждане на 2-3 годишно сеитбообръщение при площите по които се е появила болестта.

Когато искате да имате здраво семе собствено производство, направете следното: размачканата, неразредена с вода плодова каша се оставя 4-5 дни да ферментира на сенчесто и хладно място (под 22 градуса) като често се разбърква, след което семената се отделят, просушават се и се подготвят. Обеззаразяване може да се направи и чрез накисване в оцетна киселина – 0,6-0,8 % в продължение на 24 часа.

Опасни болести по доматите при оранжерийно производство
45839
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Фунгицид на Corteva Agrisicience™ - УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active
Доказалият се фунгицид Унивок®
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Внимание! Внимание! Вербен
Нов широкоспектърен фунгицид за перфектен контрол на болестите при житни култури
В лично стопанство с 220 птици в източната провинция Агра
Турция регистрира първи от 16 години случай на Нюкасълска болест
От какво се разболяват картофите по време на съхранение?
Диалогът и сътрудничеството с България са от решаващо значение за ключови теми, по думите на Стела Кириакиду
България запозна комисар Кириакиду с предприетите действия за превенция и управление на АЧС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини