Начало » Новини » Коментари
23.01.2018 г.

CAPA: Всичките 15 селски райони изостават критично в икономическо отношение

Анализ
CAPA: Всичките 15 селски райони изостават критично в икономическо отношение

sinor

Преди няколко седмици Институтът по пазарна икономика показа резултатите от свое изследване за развитието на икономическите центрове в страната, където се достига до извода, че „малко над 1/3 от територията на страната е покрита от икономически центрове, но в тях се произвеждат 86% от продукцията на страната (по последни данни за 2015 г.). С други думи, около 2/3 от страната е образно казано икономическа пустиня с изключение на неголям брой оазиси, в които се генерират останалите 14% от продукцията в страната”.

Екипът на САРА от Института по аграрна икономика проведе през миналата година изследване, което води до аналогични изводи. Сред 28-те области на страната, които са разделени на преобладаващо-селски, междинни и преобладаващо-градски, екипът на САРА анализира тяхното развитие на база различни социално-икономически показатели, отнасящи се до 4 откроени видове проблеми в селските територии – обезлюдяване, безработица, доходи и бедност.

Анализът стъпва на количествени методи с изчисляване на индекс, отразяващ тяхното положение към средното за страната по отношение на 4 показателя – средно заплащане на зает, процент на безработица, нива на обща икономическа продукция и добавена стойност на човек от населението.

Въз основа на това се прави анализ и се установява къде се намира всяка една област в сравнение със средните стойности за страната. На тази база и на отклонението, което има вътре в самите области, се използва методология, която да оцени способността тези региони да постигнат положителен ръст в някои от изследваните показатели, да останат на средното си равнище на което са или дори да влошат своето положение.

Селските райони съставляват 81,4% от територията на страната въз основа на дефиницията, използвана от Програмата за развитие на селските райони, което обхваща 231 общини, на териториално равнище (LAU 1). В тези райони живее 42% от населението на страната, което показва, че те са много по-рядко населени и разполагат с по-голяма концентрация на природни ресурси. В същото време в ЕС се използва териториална класификация за разглеждане на урбанизираността на ниво област, като по тази класификация в България има 28 области, които са разделени на три типа: преобладаващо-селски (15), междинни (12) и преобладаващо-градски (1).

На практика по това определение преобладаващо градски регион важи само за София-град, докато всички останали 27 области в България са дефинирани като преобладаващо-селски или междинни райони. Критерии за типологизирането на областите на преобладаващо-градски, селски или междинни е гъстотата на населението под или над 150 жители на квадратен километър и какъв процент от това население в областта живее в населено място от селски или градски тип.

До 15% от населението, ако живее в селски тип населено място в дадена област, тя се счита за преобладаваща градски, ако между 15% - 50% живее в селски тип населени места, тази област е считана за междинен район, докато над 50% от населението ако живее в селски тип населени места, тази област е определена като преобладаващо-селски район.

Социално-икономическото развитие на селските и градските области показва различия, като селските райони имат доста по-лоши резултати по отношение на важните социално-икономически показатели, сравнени не само с преобладаващо-градските региони, но и с междинните райони.

Положителният резултат от даден регион предполага по-добро постижение в сравнение със средното ниво, докато отрицателните стойности свидетелстват за ситуация, отстъпваща от средната за страната. Синтетичният социално-икономически индекс заема стойности в преобладаващо селските области на страната много по-ниско от средния резултат - с около 35% (индекс минус 0,35).

Това означава, че всичките 15 региони на NUTS 3, признати като преобладаващо-селски райони, изостават в сравнение с другите територии, което доказва липсата на достатъчна конвергенция, което да намали изоставането между отделните райони и да изравни възможностите, както за икономическа активност, така и за стандарт на живот. Междинните региони, които според дефинициите на ЕС са 12, съставят индекс от минус 0,18, което означава с 18% по-ниско от средното национално равнище, което обаче е двойно по-високо от социално-икономическото положение в селските райони.

Карта на ниво NUTS 3 разкриваща Синтетичния коефициент на социално-икономическо развитие – (SYSES)

Източник: НСИ

Това показва, че различията са доста контрастни, като преобладаващо-селските райони са на дъното, междинните са в средата, но отново със средни показатели под средните за страната и най-високо е единствено София-град.

София-град притежава индекс от 0,84, което свидетелства, че стойностите на изследваните показатели са с 84% по-добри и високи отколкото средните за страната и единственият за територията преобладаващо-градски център категорично се откроява в своето развитие от останалите области.

Връзката между социално-икономическите резултати на регионите и териториалната класификация по тип на урбанизираност е доста подчертана и селските райони, дори на ниво област са доста по-изостанали и с влошени социо-икономически показатели отколкото останалите типове. Реално само в 5 области се отчитат по-високи от средните за страната стойности на социо-икономическия индекс и това говори, че разслоението е много голямо и като територия около 75% е под средните стойности на социално-икономическия индекс.

Божидар Иванов

CAPA: Всичките 15 селски райони изостават критично в икономическо отношение
14637
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Анализ
Прогнозите на САРА: Пшеничената реколта ще достигне 6,3 млн.т заради валежите
Анализ
САРА: До 2025 г. площите с пшеница и царевица ще нараснат до 12,6 млн. дка
Месечен анализ
САРА: До 3,4 млн. т ще достигне реколтата от царевица, основно заради късните сортове
Център за икономически изследвания в селското стопанство
САРА: Тон царевица ще се изкупува от място по 660 лв. за тон, слънчогледът – по 1 300 лв.
Прогнози
CAPA: С 500 хиляди декара по-малко царевица ще се засее тази година
Икономистите очакват от януари пшеницата отново да поскъпва
CAPA: Само за година брутната стойност от зърнени и маслодайни култури е скочила с над 55%
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини