Износът на овче месо от Ирландия е нараснал с 14% в количествено изражение до 57 хил. тона и в стойноство с 12% до 274 млн. евро, заяви на семинар за пазара на месо Деклън Фенъл от Ирландския съвет за храните, цитиран от електронното издание AgriLand.
„Процесът на намаляване на зависимостта от основните ни пазари Великобритания и Франция, който бе доста забележим напоследък, се запазва и 45% от нашия износ вече се насочва извън тях”, посочи Фенъл. Въпреки проблемите с колебанията на курса на британския паунд износът на овче месо за Великобритания е нараснал с 8% благодарение основно на намаляването на предлагането от Нова Зеландия. Най-силен ръст е постигнат в доставките за Хонконг (цели 8 пъти) и Канада (с 450%), както и за Дания (с 20%) и Швеция (с 18%).
Изкупните цени на овчето месо в Ирландия през 2017 г. обаче са се понижили с 5 евроцента на килограм до 4,77 евро за килограм. До голяма степен това се дължи на ръста на родените шилета през 2016 г., довел до 10-годишен връх в броя на закланите животни – те са били с 18%, или 125 хил., повече от тези през 2016 г.
От началото на май до края на 2017 г. обаче изкупните цени в Ирландия са се повишавили, достигайки 4,84 евро за килограм – със 17 евроцента на килограм над средния показател за последните 5 години. Очаква се тази тенденция да се задържи и през 2018 г. Представителят на Асоциацията на ирландските фермери Джон Лински заяви, че и през тази седмица цените са продължили да се повишават, като кланиците и преработвателните предприятия плащат по 5,15 евро за килограм овче месо, а някои месари и търговци на едро – и по 5,20 евро за килограм. По думите му търсенето остава силно заради разпродажбата по празниците и лошото време в страната напоследък, довели до опразване на складовете на търговците.